Redactie
Redactie Gastblogger 30 sep 2019

Oordelen, meningen, kritiek… wanneer doe je het goed??? (door Meike Hendriks)

Oordelen, meningen, kritiek… wanneer doe je het goed?

Wat is ‘Het perfecte plaatje’? (door Meike Hendriks).

 

 

Oordelen

Oordelen. Elkaar bekritiseren. Van de vrouwen in mijn praktijk hoor ik regelmatig dat ze het lastig vinden om met oordelen van anderen om te gaan. Dat alles volgens ‘het perfecte plaatje’ moet. Maar wat is dat dan? Bestaat dat eigenlijk wel? En is het echt zo verkeerd als je je eigen gevoel volgt? Nee, helemaal niet! Juist niet! Het is heel goed als je je eigen grenzen aangeeft en gewoon doet wat goed voelt voor jou.

 

De zwangerschap

Vaak beginnen de oordelen al tijdens de zwangerschap. Kies je voor wel of geen prenatale screening? Wil je wel of niet het geslacht weten? En waar wil je eigenlijk bevallen? Thuis, in het geboortehotel of in het ziekenhuis? En als de baby eenmaal geboren is, kies je dan voor borstvoeding of voor flesvoeding? Voor wasbare luiers of voor wegwerpluiers? En wil je kraambezoek of een kraamborrel?

 

Meningen, meningen en nog veel meer meningen

De meeste mensen hebben er wel een mening over en laten dit heel duidelijk blijken. Op elke keuze die je maakt kan er kritiek komen. Het is zo makkelijk om elkaar van negatieve feedback te voorzien. Kijk maar eens naar reacties onder een nieuwsbericht op social media. We maken elkaar nog net niet af. Wat maakt dat we niet gewoon respect kunnen hebben voor de meningen en keuzes van anderen? Anderen gewoon in hun waarde laten? Want misschien zou jij een andere keuze maken dan die ander en dat is helemaal oke. De wereld zou maar saai zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn en allemaal dezelfde keuzes zouden maken.

 

Tevredenheid

Wat maakt dat we ons die kritiek dan toch zo erg aantrekken? Dat komt doordat we graag aardig gevonden willen worden. We willen niet buiten de groep vallen. Wanneer we kiezen voor iets waar bijna niemand anders voor kiest, dan zijn we bang om niet meer bij de groep te horen.

Maar weet je wat het is, je kunt nooit iedereen tevreden stellen. En dat hoeft ook helemaal niet. Zolang je zelf maar tevreden bent met de keuzes die je maakt!

 

Ik ben Meike Hendriks, mama van Evi, psycholoog en coach. Bij ‘Mpower moms’ coach ik (kersverse) moeders bij wie het moederschap niet verloopt zoals ze hadden verwacht. Ze voelen zich vaak onzeker en twijfelen aan hun eigen kunnen. De balans is ver te zoeken. Door middel van coaching ontdekken zij hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen, twijfels en schuldgevoelens kunnen loslaten en hoe ze de band met hun kind kunnen versterken. Zodat ze de moeder kunnen zijn die ze willen zijn!
www.mpowermoms.nl

Meer van Meike:

Tips voor het verwerken van een miskraam (door psychologe Meike Hendriks)
En toen was ik zelf zwanger (door Meike Hendriks)
Verhalen uit de verloskamer (door Meike Hendriks)
Jouw lichaam, dus jij beslist (door Meike Hendriks)
Wanneer die roze wolk niet zo roze is (door Meike Hendriks)
Reageer op artikel:
Oordelen, meningen, kritiek… wanneer doe je het goed??? (door Meike Hendriks)
Sluiten