Redactie
Redactie Gastblogger 21 jul 2019

Jouw lichaam, dus jij beslist (door Meike Hendriks)

‘Zo gaan we het doen. Dit is de beste optie voor jou.’ En daar moet je het mee doen. Geen uitleg, geen informatie over alternatieven of over de risico’s. Nee, het wordt je zomaar medegedeeld.

 

Eigen keuzes maken

Jij bent altijd al die onafhankelijke, sterke vrouw geweest die prima haar eigen keuzes kon maken. Die precies wist wat goed voor haar was en graag zelf beslissingen nam. Maar tijdens de zwangerschap of bevalling lijkt het soms wel of je niet meer mee mag beslissen. Terwijl het jouw kindje en jouw lichaam is! En bovendien, je hebt nu wel 2 breinen in je lichaam, dus hoezo zou je niet in staat zijn om zelf beslissingen te nemen? (Dit is trouwens het perfecte argument om discussies met je partner te winnen tijdens je zwangerschap!)

 

Het belang van goede communicatie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat goede communicatie ontzettend belangrijk is, maar dat dit vaak ontbreekt. Ik hoor het ook vaak in mijn praktijk. ‘Ik was niet goed geïnformeerd’, ‘ik wist niet wat er ging gebeuren’, ‘ik had geen controle meer over de situatie’. Hierdoor kun je je enorm eenzaam en machteloos gaan voelen.

 

Misvatting

Zelf ben ik ontzettend boos geweest tijdens mijn bevalling, omdat ik niet serieus werd genomen. Ik voelde dat de bevalling was begonnen en had weeën. Toen ik dit aangaf, werd er doodleuk gezegd: ‘Mevrouw, je hebt helemaal geen weeën. Het zijn gewoon harde buiken. De bevalling is echt nog niet begonnen.’ Achteraf toen ik het dossier inzag, stond hier ook nog: “Mevrouw denk dat ze ‘weeën’ heeft.” Maar toen ze uiteindelijk gingen toucheren, bleek ik al een paar centimeter ontsluiting te hebben. Ik was dus wel aan het bevallen!

 

Jij bent zelf de baas

Jij bent de baas over jouw lichaam en jij kent jouw lichaam het beste! En als jij aangeeft dat er iets aan de hand is, dan is dat vaak ook zo. Dus dames, vertrouw op jezelf en sta niet toe dat er zomaar beslissingen over jou worden genomen zonder dat jij wordt geïnformeerd. Zelfs in een spoedsituatie heb jij het recht op uitleg!

 

Ik ben Meike Hendriks, mama van Evi, psycholoog met een studie verloskunde en een eigen praktijk ‘Een nieuw begin’, waarbij ik angst- en somberheidsklachten rondom zwangerschap en bevalling behandel.

www.eennieuwbeginonline.nl

 

Wil je graag meer lezen van Meike? Lees dan ook haar eerdere blog:

Wanneer die roze wolk niet zo roze is (door Meike Hendriks)

Reageer op artikel:
Jouw lichaam, dus jij beslist (door Meike Hendriks)
Sluiten