Redactie
Redactie Zwanger 5 jul 2019

Wanneer die roze wolk niet zo roze is (door Meike Hendriks)

Meet Meike Hendriks! Onze nieuwste aanwinst! Meike zal vanaf vandaag heel regelmatig schrijven over haar ervaringen als moeder van baby-dochtertje Evi en over haar werk als psychologe met een studie verloskunde waarbij ze vrouwen (en mannen) helpt die kampen met angst- en somberheidsklachten rondom zwangerschap en bevalling.

 

Wanneer die roze wolk niet zo roze is

De zwangerschapstest slaat positief uit. Je kunt het wel uitschreeuwen van blijdschap. Dit is wat je wilde! Hier heb je altijd al van gedroomd! Je krijgt een kindje! Opeens word je bang. Stel dat het mis gaat? Wat als er iets met de baby aan de hand is? En oh jee, hoe moet dat als je straks gaat bevallen? Opeens overheerst de blijdschap niet meer en word je overspoeld door allerlei piekergedachtes.

 

Roze wolk, donkere wolk of donderwolk

Een zwangerschap en bevalling is het mooiste wat je meemaakt in je leven. Of toch niet? Heel vaak wordt een zwangerschap of bevalling gezien als iets dat fantastisch is. Als een grote roze wolk. Wat als dat voor jou niet zo is? Door bijvoorbeeld allerlei angsten die je hebt of doordat het anders verloopt dan je had verwacht? Misschien voelt het voor jou eerder als een donkere wolk of zelfs een donderwolk.

 

Als er geen positieve herinneringen zijn

Tijdens mijn studie verloskunde zag ik dat heel veel vrouwen (en zelfs mannen!) de zwangerschap of bevalling niet zo positief ervaren. Ze zijn continu aan het piekeren, slapen slecht door alle zorgen, zijn heel erg gespannen en voelen zich sneller geïrriteerd. Maar liefst 10-20 % van de vrouwen kijkt 3 jaar na de geboorte van haar kind met een negatief gevoel terug op deze periode. Dat is ontzettend veel! Daar wilde ik iets mee doen! Hoe fijn zou het zijn als je op een positieve manier naar deze periode terug kunt kijken? Als je leert omgaan met je angst en/of sombere gevoelens?

 

Uit het verdommenishoekje

Helaas praten vrouwen er niet vaak over wanneer ze hun zwangerschap of bevalling niet als positief hebben ervaren. Je krijgt vaak te horen ‘dat je maar blij moet zijn dat je überhaupt een kind kunt krijgen’. Het is inderdaad een wonder om een kind te krijgen! Maar mag je er daardoor niet over praten wanneer het anders loopt dan je je had voorgesteld? Dat mag wel, graag zelfs. Daardoor worden de nare gevoelens die een zwangerschap of bevalling teweeg kunnen brengen uit het verdommenishoekje gehaald. Vrouwen gaan zich daardoor minder eenzaam voelen. Want het gevoel hebben dat jij de enige bent die dit ervaart, is verschrikkelijk. Het is niet gek als je je zo voelt! En je ervaart dit zeker niet als enige! Toch hoor en zie je vaak dat je ‘moet genieten’. Maar wat als je dat niet kunt? Wat als jij zo ontzettend bang bent dat het mis gaat of bang bent dat het kindje afwijkingen heeft? Als je een ontzettend zware bevalling hebt gehad? Wanneer je geen tweede bevalling meer aan durft? Of als het moederschap zwaarder valt dan gedacht?

 

Ik neem jullie mee

De komende tijd neem ik jullie mee in verhalen die ik meemaak in mijn praktijk, waarbij ik hulp bied bij angst- en somberheidsklachten rondom zwangerschap en bevalling en geef ik tips hoe je hiermee om kunt gaan. En ik vertel mijn eigen verhaal. Over bang zijn tijdens mijn eigen zwangerschap en hoe het is als je zelf zoveel bevallingen hebt mogen begeleiden en dan ineens zelf gaat bevallen.

 

Ik ben Meike Hendriks, mama van Evi, psycholoog met een studie verloskunde en een eigen praktijk ‘Een nieuw begin’, waarbij ik angst- en somberheidsklachten rondom zwangerschap en bevalling behandel.

www.eennieuwbeginonline.nl

 

 

Ook interessant:

Mannen en zwangerschapskwaaltjes

Onmogelijke kraam-mannen

Reageer op artikel:
Wanneer die roze wolk niet zo roze is (door Meike Hendriks)
Sluiten