Noor
Noor Vragen aan... 9 jan 2017

VERPLEEGKUNDIGE GABRIELLE MARSMAN HEEFT DE ANTWOORDEN OP JOUW VRAGEN

15 Vragen aan verpleegkundige Gabrielle Marsman

“Waarom moet ik mijn baby laten vaccineren?”
Om je kindje te beschermen tegen infectieziekten die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van je baby. De infectie ziektes waar ik het over heb zijn ziekten als difterie, kinkhoest, tetanus, poliomyelitis, meningokokken C, bof, mazelen, rode hond, hepatitis B, pneumokokkeninfectie. Vaccineren helpt het immuunsysteem van je baby het zorgt ervoor dat het lichaam op gecontroleerde wijze anti stoffen aanmaakt tegen de ziekmakers. Omdat meer dan 95% van de kinderen worden ingeënt komen deze infectie ziektes bijna niet meer voor.

“Kan ik iets doen om de vaccinatieprikjes iets minder pijnlijk te maken voor mijn baby?”
Op het moment zelf kan je niet zoveel aan de pijn doen, want de prikjes doen gewoon pijn bij je baby. Maar je kan meteen na de prikjes de plek zachtjes masseren zodat de ent vloeistof zich sneller verspreidt waardoor de plek zelf minder rood en pijnlijk wordt.
Hoe kan ik mijn baby troosten na een vaccinatie?
Borst voeding of een flesje na de prik kan ook helpen als troost en afleiding na de prik. Meestal is het de schrik van de prik zelf waarom kindjes moeten huilen het is pijn wat ze nog niet kennen en het huiltje is vaak ook echt anders dan ouders herkennen. Dat is altijd even schrikken. Getroost worden door ouders en/of verzorgers helpt natuurlijk tegen de schrik, je kindje voelt zich dan veilig en zal snel stoppen met huilen.

“Kan ik mijn baby overvoeden met borstvoeding?”
Als je baby teveel voeding krijgt kan dit veel problemen met zich mee brengen. Je baby kan huilerig en onrustig zijn tussen de voedingen door, onrustig drinken, zich vaak verslikken, veel last hebben van krampjes, vaak willen drinken, vaak loslaten tijdens het drinken, weinig of onvoldoende groeien, of juist heel erg hard groeien, vaak groene ontlasting hebben en veel plasluiers. Dit komt vaak voor bij moeders die overproductie aan borstvoeding hebben, waardoor de baby de hoeveelheid melk niet aan kan
Gelukkig kan je hier wel wat aan doen
De overproductie kan afnemen door minder vaak van borst te wisselen. De baby krijgt één borst per voeding en als hij binnen een uur of twee uur nog eens wil drinken, krijgt hij dezelfde borst. De andere borst krijgt dan intussen het sein dat er minder melk nodig is; er wordt immers geen melk afgenomen.
Als er een erg grote melkvoorraad is opgebouwd, kan het helpen beide borsten eenmaal zo ver mogelijk leeg te kolven. Dan drinkt de baby aan de bijna lege borst. Hij krijgt daar heel vette melk, waardoor zijn maagje wordt gekalmeerd en hij een heel verzadigd gevoel krijgt. Vervolgens wordt de dag in blokken van bijvoorbeeld drie uur ingedeeld. Tijdens zo’n blok krijgt de baby telkens als hij wil drinken dezelfde borst. Dit wordt ook wel blokvoeden genoemd. Het is dus niet nodig om het aantal voedingen te verminderen maar wel het aantal keren dat hij de andere borst krijgt aangeboden.
Vaak drinken is juist belangrijk. Daardoor is de melk die de baby krijgt van het begin af aan al vetter. Hij zal zich dan eerder verzadigd voelen en niet zo’n grote plons zoete en vetarme melk in zijn maagje krijgen. Hij groeit er beter van en heeft minder last van zijn darmpjes.
Voor meer informatie over overvoeden kijk op de website van www.borstvoeding.com of naar www.lalecheleague.nl

“Kan ik mijn baby overvoeden met kunstvoeding?”
Ja dat kan. Als je baby teveel flesvoeding krijgt kan het zijn dat je baby , onrustig wordt huilerig, veel gaat spugen, ook kan je baby misselijk worden van teveel voeding.

“Hoe weet je dat je je baby teveel voeding geeft?”
Belangrijk is het dat je kijkt naar de behoefte van je baby om de hoeveel uur drinkt je baby en hoeveel kan je dan geven, je kan dit uitrekenen door te kijken naar het gewicht van je baby, in de regel is het ongeveer 150cc per kilogram lichaamsgewicht, dus bijvoorbeeld een baby van 3500 kgr heeft gemiddeld 525cc per etmaal nodig, drinkt je kindje 8 x per etmaal (is om de 3uur) dan mag je hem 65 cc aanbieden, elke baby is anders dus de een zal wat meer nodig hebben dan de ander en het ene kindje drinkt misschien om de 4 uur dan kan je 75cc geven.
Belangrijk is dat je goed blijft kijken naar je baby wanneer je baby groeit en zwaarder wordt zal het meer nodig hebben.

“Hoe weet ik of mijn baby goed op gewicht is als de kraamverzorgende weg is?”
Als de kraamverzorgster weg is, is je kindje vaak al een week oud, meestal gaat het al heel goed met de borstvoeding of flesvoeding maar hoe zit het met het gewicht? Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten om te weten of het goed gaat met je baby. Is je baby tevreden na de voeding, slaapt het rustig (gemiddeld 16 uur per etmaal) Komt je kindje ongeveer elke drie uur zelf voor de voeding. Ook is het belangrijk dat je baby goed plast en poept, Ongeveer elke voeding een plasluier en gemiddeld 1 x per dag een poepluier (bij borst gevoede baby’s is dit de eerste weken vaak vaker per dag). Maar als je het toch zeker wilt weten kan je altijd wegen bij je jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau

“Wanneer mag ik over gaan op vaste voeding?”
Vanaf de leeftijd van 4 maanden als je baby en jij eraan toe zijn kan je bijvoeding introduceren. In eerste instantie dient dit als kennismaking met nieuwe smaken dus is geen vervanging voor de melkvoeding . Het gaat om kleine hapjes, dus een paar lepeltjes groente en/of fruit per dag.
Vanaf 6 maanden wordt bijvoeding gegeven als hapjes naast de volledige melkvoeding, het is dan ook belangrijk voor de groei van je kindje om bijvoeding te geven. Vanaf 8 maanden dient de bijvoeding geleidelijk de melkvoeding te vervangen, tot het eerste jaar heeft je kindje zeker nog melkvoeidng nodig voor de groei maar niet meer zoveel de bijvoeding is dan net zo belangrijk voor je kindje om goed te blijven groeien.

“Hoe weet ik of mijn baby allergisch is?”
Het is niet makkelijk om te weten te komen of je kindje allergisch is of niet. Maar wanneer je kindje steeds onrustig is na een voeding en daarbij ook een van of een aantal onderstaande symptomen vertoond kan het zijn dat je kindje allergisch is. Wanneer er een allergie als ,voedselallergie, astma, hooikoorts of constitutioneel eczeem in de familie voorkomt is dat ook een extra risicofactor.
De symptomen van koemelkallergie kunnen zijn:
Huid: jeuk, uitslag, niet goed behandelbaar eczeem, galbulten, oudeem (aan de ogen, lippen, mond en keel)
Luchtwegen: astma, bronchitis, neus- of oorklachten.
Maag darmstelsel: spugen, diaree of juist verstopping(obstipatie),kolieken,buikpijn, misselijk, weigeren van borst voeding of flesvoeding.
Andere klachten: heel veel huilen, groeivertraging, gedragsklachten,anafylactische shock.
Bij een vermoeden van koemelkallergie kan je gaan starten met een koemelkvrij dieet doe dit wel altijd in overleg met je jeugdarts en/of huisarts, deze kunnen je goed adviseren en begeleiden. Wanneer je borstvoeding geeft dan gaat de moeder op koemelkvrij dieet en met kunstvoeding ga je over op speciale voeding.
Bij de ernstige bijwerken zoals benauwdheid, shock , groeivertraging, ernstige eczeem zal je kindje altijd onderzocht moeten worden door de kinderarts.

“Hoe weet ik of mijn baby (verborgen) reflux heeft?”
Reflux is het terug stromen van de maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt dit vaak voor, dit komt omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s nog niet goed ontwikkeld is. Bij de gewone reflux, is het zo dat je kindje regelmatig spuugt maar hier geen last van hoeft te hebben. Tips die deze klachten misschien iets kunnen verlichten zijn; houdt je kindje na de voeding wat langer rechtop of leg hem bijvoorbeeld in een wippertje zodat je kindje niet helemaal plat ligt na een veoding.

Bij verborgen reflux, komt de maaginhoud naar boven maar zal je kindje dit weer doorslikken of herkauwen, door het omhoog komen van de zure maaginhoud kan de slokdarm irriteren en dit kan pijn gaan doen. Als je de volgende symptomen herkent bij jou kindje is het verstandig om een arts te raadplegen die kan vaststellen of je kindje reflux heeft en eventueel een verder behandeling kan starten.

Symptomen van (verborgen) reflux:
– Veel huilen en hangerig zijn
– Slecht drinken en voedingen weigeren
– Slecht slapen
– Vaak de hik hebben
– Vaak kokhalzen
– Kort na de fles weer willen drinken
– Zurig uit het mondje ruiken.

“Wat kan ik doen tegen pukkeltjes bij mijn baby?”
De “pukkeltjes” wordt wel babyacne genoemd. De oorzaak hiervan zijn hormonen, dit gebeurd al tijdens de zwangerschap in de baarmoeder, via de navelstreng stond de baby tijdens de zwangerschap in contact met de bloedbaan van de moeder. De hormonen blijven nog een aantal weken in het lichaam van je baby. Meestal komen deze “pukkeltjes” na 2 tot 4 weken tot uiting, vaak op de wangetjes van de baby en het kan zich uitbreiden naar de romp. De kenmerken van de “pukkeltjes” zijn dat het komt en gaat, je kan er weinig aan doen Het gaat vanzelf over en het geeft geen littekens, probeer er dan ook van af te blijven. Maak je je toch zorgen en lijkt het vurig te worden raadpleeg dan altijd even je huisarts.

“Moet ik mijn baby altijd insmeren met zonnebrand?”
Als de zon schijnt is het verstandig om je baby zoveel mogelijk in de schaduw te zetten of onder een parasol, zorg dat je baby niet te warm is aangekleed vaak is een rompertje en/of een dun t-shirt al genoeg met een zonnehoedje ter bescherming van het hoofdje. Belangrijk is dat je je baby elke twee uur insmeert met zonnebrand creme met factor 30

“Hoe vaak moet mijn baby in bad?”
Het is niet nodig om u baby elke dag in bad te doen, om de dag in bad is voldoende of om de twee dagen. Voor het huidje van je baby kan je wat neutrale babyolie aan het badje toevoegen, liever geen shampoo daar kan het baby huid droog van worden. Wel kan je elke dag de billetjes , handjes en het gezichtje wassen met een washandje voor de hygiëne.

“Als mijn baby niet slaagt voor de eerste gehoortest, heeft hij dan gehoorproblemen?”
Het kan zijn dat na de derde x gehoortest je baby negatief scoort op een oor of beide oren, er is dan een kans dat je kindje blijvend schade heeft aan een of beide oren het is belangrijk om dat verder uit te zoeken. Het gehoor van je baby wordt dan verder onderzocht in een Audiologisch centrum. Hier hebben ze apparatuur waarmee ze u baby verder kunnen onderzoeken. Het Audiologisch centrum is gespecialiseerd in het onderzoeken van gehoor, spraak en taal. De persoon die de derde gehoortest uitgevoerd heeft zorgt ervoor dat er een vervolg afspraak wordt gemaakt en zorgt ervoor dat de gegevens van u kindje bij het Audiologisch centrum en uw huisarts komt, deze zorgt voor een verwijsbrief.
Het vervolg onderzoek houdt in dat u kindje verschillende uitgebreider gehoortesten ondergaat dit kan wel enkele uren duren, soms is het nodig om deze onderzoeken een paar keer te doen. De uitslag van de test krijgt u meestal meteen als blijkt dat u kindje gehoorverlies heeft aan een of beide oren dan adviseert het Audiologisch centrum u over de vervolg behandeling en begeleiding. (info RIVM)

“De baby’s van mijn vriendinnen kunnen al veel meer dan mijn baby van dezelfde leeftijd, moet ik mij zorgen maken?”
Nee meestal niet. Elke baby is uniek, en ontwikkeld zich op zijn eigen tempo, de ene baby gaat eerder rollen dan de andere en de een zal weer eerder gaan staan dan de ander, dit is niet erg. Belangrijk is dat je kindje uiteindelijk deze dingen gaat doen maar op zijn eigen tempo. Er zijn richtlijnen voor de ontwikkeling van je baby zie bijvoorbeeld de groeigids van 0-4 jaar van het consultatiebureau daarin staat beschreven wanneer je kindje welke ontwikkeling wanneer doormaakt.
Maar maak je je als ouder toch nog zorgen over de ontwikkeling van je kindje dan is het raadzaam om dit te bespreken wanneer je met je kindje naar het consultatiebureau gaat stel je vragen aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts en of ga naar je huisarts.

“Ben ik een slechte moeder als ik geen borstvoeding geef?”
Algemeen wordt aangenomen dat borstvoeding de beste voeding is voor je kindje maar niet iedereen kan borstvoeding geven en soms lukt het gewoon echt niet, hoeveel moeite je er ook voor doet. Het is erg jammer als dit zo is maar het maakt je zeker geen slechte moeder, iedere moeder wil het beste voor zijn kind en als borstvoeding niet lukt is er gelukkig hele goede kunstvoeding waardoor je kindje al het goede wat hij nodig heeft binnenkrijgt en goed kan groeien.
Als je borstvoeding geeft heb je huid op huid contact met je baby. Huid op huid contact is een van de dingen die belangrijk is voor de hechting met je baby. Wanneer je flesvoeding geeft is het goed om af en toe huid op huid contact met je kindje te hebben. Hechting met je baby is belangrijk zodat je kindje zich veilig voelt en zich goed kan gaan ontwikkelen

Reageer op artikel:
VERPLEEGKUNDIGE GABRIELLE MARSMAN HEEFT DE ANTWOORDEN OP JOUW VRAGEN
Sluiten