Noor
Noor Vragen aan... 29 jul 2019

GYNAECOLOOG TYCHO VAN MEER

Vragen aan gynaecoloog Tycho van Meer

“Kan ik iets doen om sneller zwanger te worden?”

Je cyclus goed in de gaten houden en rondom ovulatie/ eisprong om de dag seks hebben. Timing dus!!

“Hoe vaak moet ik eigenlijk een uitstrijkje laten doen?”

Tot 2022 worden vrouwen van 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 jaar automatisch opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Sinds 2017 wordt bij de huisarts of met een zelftest dan eerst gekeken of je een virus genaamd hrHPV aangetoond kan worden in het uitstrijkje. Pas als dit het geval is wordt er echt gekeken of de cellen van je baarmoedermond afwijkend zijn (Pap uitslag).
Als dit niet het geval is wordt een vrouw van 40 en 50 jaar pas 10 jaar later opnieuw opgeroepen. Het idee is dat na besmetting met het hrHPV minstens 15 jaar tijd eroverheen gaat voordat baarmoederhalskanker kan ontwikkelen.
Verder kan je los van het bevolkingsonderzoek altijd bij de huisarts of gynaecoloog een uitstrijkje laten maken als er klachten zijn van bijvoorbeeld onregelmatige bloedingen of afwijkende afscheiding.

“Waarom is een uitstrijkje belangrijk?”

Om afwijkingen aan je baarmoederhals vroegtijdig op te sporen voordat er baarmoederhalskanker kan ontstaan. Je kan afwijkingen hebben zonder dat je veel klachten hebt.

“Hoe lang duurt het gemiddeld om zwanger te worden?”

Van de 100 vrouwen zullen er 80 binnen een jaar zwanger zijn,
90 vrouwen zullen na 2 jaar proberen, zonder medische hulp zwanger zijn
10 vrouwen zullen niet zwanger worden zonder medische hulp
5 vrouwen zullen zelfs met medische hulp niet zwanger worden.

“Waarom is mijn leeftijd belangrijk bij het zwanger worden?”

Omdat met het ouder worden van de vrouw de kans om zwanger te worden afneemt en de kans op een miskraam stijgt.
Ben je bijvoorbeeld eind 30 dan is de kans om na 1 jaar proberen zwanger te worden ongeveer 67%. Ben je ouder dan 40 jaar dan zal die kans dalen naar 36%!

“Is de leeftijd van de man ook van invloed op zwanger worden?”

Bij mannen speelt leeftijd een minder belangrijke rol. Na hun 50e neemt de zaadproductie wat af, wat niet meteen wil zeggen dat dat een invloed heeft op de kans op zwangerschap.

“Ik heb twee keer een miskraam gehad, zal ik ooit een gezond kindje kunnen krijgen?”

Twee keer een miskraam krijgen is geen reden om meteen te denken dat je nooit een gezond kind kan krijgen. Er zijn genoeg voorbeelden van echtparen die na 2 miskramen erna een goede zwangerschap kregen. De kans op een goede zwangerschap na 2 miskramen is voor een vrouw van 30 jaar ongeveer 84%.

Zonder twijfel is de maternale leeftijd de sterkste risicofactor voor het krijgen van een miskraam, waarbij deze kans ± 9% bedraagt voor vrouwen tussen 20 en 24 jaar, maar oploopt tot >50% voor vrouwen van 42 jaar en zelfs tot 75% voor 45-jarige vrouwen.

Ik had een PREnatale depressie

“Hoe weet ik of ik een eisprong heb?”

Als je een regelmatige cyclus hebt van ongeveer 28 dagen dat zal tussen dag 10 en 21 de eisprong plaatsvinden. Je kan het merken aan je afscheiding die wat helderder, dunner en elastischer wordt. Soms voelen vrouwen ook een pijn in de buik tijdens de eisprong.
Je kan eventueel met ovulatietesten controleren of en wanneer je een eisprong hebt. Als je cyclus heel onregelmatig is wordt het onduidelijker of je wel echt een eisprong hebt. Het kan dan ook zijn dat ovulatietesten het niet duidelijker maken. Het is aan te raden als je cyclus langer is dan 40 dagen om verder bij een arts uit te zoeken of je wel een eisprong hebt.

“Ik heb ooit een Soa gehad, kan ik nog wel zwanger worden?”

Je hebt verschillende SOA’s. De meest voorkomende is chlamydia. Chlamydia kan goed worden behandeld met een antibioticum. Je kan ook een asymptomatische infectie met chlamydia hebben, dus zonder dat je klachten hebt. Chlamydia kan schade veroorzaken aan je eileiders en zo verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Dit hoeft dus niet zo te zijn. Pas als het na 1 jaar niet lukt om zwanger te worden wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog en kan getest worden of je eileiders nog goed doorgankelijk zijn.

“Maakt het uit welke vitamines ik slik als ik zwanger ben?”

Je kunt het beste multivitaminen slikken die bedoeld zijn voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Daar zitten de goede vitaminen in met de goede doseringen. Het is in ieder geval goed om foliumzuur 0,4 mg te slikken ter voorkoming van een open ruggetje bij je kind/ baby.

“Ik heb geen foliumzuur geslikt voordat ik zwanger werd, wat raad je me aan?”

Gewoon zo snel mogelijk beginnen. Het helpt om het risico te verkleinen op het krijgen van een kind met een open ruggetje (spina bifida, neuraalbuisdefecten) als je foliumzuur gebruikt tot en met 10 weken van je zwangerschap.

Foliumzuur

“Welke sporten raad je aan tijdens mijn zwangerschap?”

Je kan in principe alle sporten gewoon blijven beoefenen. Met name in het begin van je zwangerschap. Op een gegeven moment gaat je buik in de weg zitten en is het minder prettig om fysiek zware inspanningen te leveren. Met name gewoon blijven bewegen en niet alleen maar op de bank liggen zou ik het meest willen aanraden. Verder voel je zelf wel aan wat je fijn vindt om te doen. Als je wat verder in je zwangerschap bent is het in ieder geval fijn dat je niet een sport beoefent waarmee je een forse klap of botsing in je buik kan krijgen.

“Mag ik nu wel of niet rauwe tonijn of zalm eten als ik zwanger ben?”

Rauwe vis wordt afgeraden om te eten met name om infecties te voorkomen die slecht kunnen zijn voor de foetus. Het kan besmet zijn met de Listeria bacterie. Deze bacterie kan schade aanrichten aan het centrale zenuwstelsel van de foetus.

 

“Waarom is roken tijdens de zwangerschap niet goed?”

Roken in de zwangerschap geeft hogere risico’s op een aantal complicaties in de zwangerschap, onder andere:
-lager geboortegewicht/ groeivertraging van kind
-zwangerschapsvergiftiging
-placenta loslating
-kans op vroeggeboorte
-grotere kans op miskraam.

“Kan een glaasje wijn op z’n tijd tijdens de zwangerschap kwaad?”

We adviseren in Nederland om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Alcohol heeft invloed op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken.
Welke schade er ontstaat hangt af van de periode van de zwangerschap waarin je alcohol drinkt. Gedurende de hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging bij het kind. Excessief gebruik van alcohol in de eerste 12 weken van de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan organen zoals het hart, de armen en ogen. Alcoholgebruik in de 13e tot 42ste zwangerschapsweek kan leiden tot o.a. groei-, & ontwikkelingsachterstanden.
Bij gebruik van minder dan één glas per dag zijn er al aanwijzingen dat het een ongunstig effect kan hebben op de zwangerschap in de vorm van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte. Ook zijn er aanwijzingen dat het negatieve gevolgen kan hebben op de psychomotorische ontwikkelingen van de baby.
Dit wil overigens niet zeggen dat als je 1 glaasje alcohol drinkt in de zwangerschap, het helemaal verkeerd gaat met je kind. Integendeel, dat zal waarschijnlijk niet zo erg zijn, maar elke dag 1 glaasje is echt niet goed.

Zwanger en een glaasje wijn

Reageer op artikel:
GYNAECOLOOG TYCHO VAN MEER
Sluiten