Eerste Hulp bij brandwonden

Tuuuuurlijk laten jullie de kids nog geen vuurwerk afsteken, maar helaas heeft een vuurpijl nog wel eens een eigen willetje of kan nog wel eens wat vonkjes laten vliegen. Zelfs die brave kindersterretjes kunnen nog wel eens voor pijn zorgen, omdat je kind als het sterretje net uit is gegaan het verkeerde deel van het stokje vastpakt, dat stiekem nog nagloeit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over bijvoorbeeld warme chocolademelk, of het vuurtje in de openhaard, of de kerstbomen die straks weer massaal in brand gestoken gaan worden… Brandwonden bij kinderen zijn helaas zo opgelopen, en daarom leek het ons nuttig hier even wat langer bij stil te staan.

Het eerste wat je moet doen bij de behandeling van een brandwond is koelen met lauw kraanwater (lauw zodat je kind niet onderkoeld raakt). Ook voelt dat comfortabeler aan en daardoor is het koelen langer vol te houden. Je moet minimaal tien minuten koelen (langer is nog beter). Stop je met koelen, dan warmt het weefsel weer op en neemt de pijn weer toe. Bovendien wil je vooral ook de huid onder de bovenste huidlaag koelen, en daarom is die duur zo van belang. Hou je kind zo vast dat hij zelf niet aan de brandwonden kan komen, want dan ontstaat er namelijk het gevaar van infectie of beschadiging van de wond. Is er geen kraanwater in de buurt, gebruik dan desnoods slootwater. Koud water of ijspakkingen worden afgeraden. Trek kleren die zeer waarschijnlijk aan de huid vastgeplakt zitten nooit zomaar uit. Knip voorzichtig de kleding rondom de verbrande huid los nadat je je kind met kleding en al onder een lauwe douche hebt gezet. Heb je de kleding weg kunnen knippen, spoel de huid dan opnieuw na onder de lauwe kraan.

In het geval van een eerstegraads verbranding kun je je huisarts bellen voor advies. Denk aan rillerig zijn, koorts hebben, misselijk zijn, moeten overgeven en hoofdpijn hebben.

In het geval van blaren (tweede- en derdegraads brandwonden), of als je kind niet meer alert reageert, benauwd is of zelfs bewusteloos raakt, is het verstandig om 112 te bellen of naar je huisarts te racen. Mocht je na het koelen naar je huisarts rijden, dek de brandwond(en) dan af met niet-klevend verband, metallineverband (dit verband heeft een aluminiumlaag, waardoor het niet kan vastplakken aan de wond(en)) of een steriel kompres. Mocht je die verbanden niet in huis hebben, gebruik dan een schone theedoek (in ieder geval geen papieren servetten of tissues), die je losjes om de wond(en) bindt. Is een groot gedeelte van de huid verbrand, dan kun je dit afdekken met een schone doek of laken.

Do’sendont’s bij brandwonden

do:

  • Heeft je kind een luier aan, doe die dan zo snel mogelijk uit (een luier houdt namelijk warmte vast). Belangrijk: als de luier vast gesmolten zit aan de huid, dan laat je hem zitten!
  • Koel de brandwond minstens tien minuten met zacht stromend, lauw leidingwater (dus niet met steenkoud water). Dit kan tot drie uur na de verbranding en dus ook meerdere malen achter elkaar.
  • Hou je kind zo vast dat hij zelf niet aan zijn brandwond kan komen, anders zou deze kunnen gaan infecteren.
  • Doe armbandjes af en sokjes uit om afknelling te voorkomen.
  • Dek na het koelen zijn brandwond af met niet-klevend (metalline)verband of een schone handdoek of theedoek.
  • Bij blaren bel je je huisarts.
  • Zorg ervoor dat je kind niet onderkoelt raakt.

don’t:

  • De kleren van je kind uittrekken (koelen met water moet met kleding en al). Tenzij hij een luier draagt, die moet wel uit, maar alleen als die door de warmte nog niet vastgeplakt of ‑gesmolten zit aan zijn huid.
  • Zijn brandwond insmeren. Ook niet met brandzalf, en zeker niet met vaseline of boter of iets dergelijks. Dat dit zou werken is een fabeltje met helaas een slechte afloop.
  • Zijn brandwond aanraken.
  • Hem laten eten of drinken, totdat je (huis)arts zegt dat het mag.
  • Hem in een koud bad of onder een koude douche zetten, in verband met onderkoeling.
  • Zelf aan zijn blaren komen (en ze zeker niet doorprikken!).

 

Dit is slechts een klein stukje uit ons nieuwste boek BUSKRUIT met EHBO, alles wat je als ouder moet weten over ziekte en pijn, groot of klein. Een must have voor ieder gezin met (jonge) kinderen. Iets voor jou? Koop hem dan bij https://www.stichtingdienstverleningehbo.nl/a-50151554/buskruit-met-ehbo/buskruit-met-ehbo/ of bij www.bol.com.

 

Reageer op artikel:
Eerste Hulp bij brandwonden
Sluiten