Marieke
Marieke Gastblogger 5 feb 2018

Be careful what you wish for

Naar aanleiding van de ingezonden brief ‘Mijn liefste wens was een dochter, ik heb 2 zoons’ die jullie onlangs gepubliceerd hebben, wil ook ik graag mijn verhaal delen. Ik had namelijk diezelfde wens.
Hoewel ook ik heel gelukkig was (en nog steeds ben) met mijn twee zoons, wilde ik zo ontzettend graag een dochter. Het voelde voor mij gewoon niet af. Wij waren nog niet compleet als gezin, en mijn lang gekoesterde meisjeswens was nog prominent aanwezig.
Mijn man deelde die wens, dus we gingen ervoor. Vol overgave voor die derde. En niet alleen dat, wij gingen bij het zwanger worden nog een stapje verder dan bij de eerste twee, in de hoop de natuur te kunnen beïnvloeden om zo onze meisjeswens in vervulling te laten gaan.
Alles maar dan ook alles wat ik kon vinden over geslachtsbeïnvloeding hebben we toegepast. Weliswaar hebben we alleen de natuurlijke wijze toegepast, een gender-kliniek was voor ons een stap te ver, maar van de dieetmethode tot de ovulatie-methode, van Chinese horoscoop tot standjes, we hebben denk ik alles wat er destijds over te vinden was meegenomen in ons ‘proces’ van zwanger worden (en ‘een proces’, dat was het).
Het heeft succes gehad. Althans, of het nou aan al die methoden heeft gelegen, dat zullen we nooit zeker weten, maar feit is dat we trotse ouders zijn geworden van een prachtige, lieve dochter.
Het verdrietige is: onze dochter is geboren met een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Ze is een en al rijkdom voor ons, een aanwinst voor ons gezin, maar dat neemt niet weg dat ze wel speciale zorg nodig heeft en we ons leven flink hebben moeten aanpassen en omgooien. Ook voor de jongens is het niet altijd even makkelijk. Ze houden van haar, maar moeten ook aan aandacht inleveren, omdat veel tijd en aandacht in onze dochter gaat zitten. Bij iedere fase loop je tegen nieuwe obstakels op. Stuk voor stuk geen onoverkomelijke obstakels, maar ze vergen wat inspanning, emotie en aanpassingsvermogen, van ons allemaal.
En dat brengt mij tot het volgende. Of onze poging tot geslachtbeïnvloeding hieraan heeft bijgedragen, daarop zullen we nooit het antwoord weten. Hoe dan ook is mijn boodschap: be careful what you wish voor, niet ieder ideaalbeeld is wat het lijkt.

Reageer op artikel:
Be careful what you wish for
Sluiten