Aambeien en zwangerschap

Aambeien en zwangerschap (en helaas nog een hele tijd er na)

Aambeien: tja, niet het leukste onderwerp waar we over kunnen schrijven, maar als je er last van hebt kan het ontzettend vervelend zijn, dus we snijden het onderwerp maar gewoon even aan.

Aambeien komen veel voor bij zwangere vrouwen, zelfs 85% van de vrouwen ontwikkelt ze tijdens de zwangerschap. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat iedere zwangere vrouw daar evenveel last van heeft, maar toch. Op het hebben van aambeien ligt nog steeds een taboe, vrouwen schamen zich er voor, terwijl veel vrouwen er last van hebben en het een van de irritantste zwangerschapskwaaltjes is.

Wat is er vervelend aan aambeien?

Ze kunnen jeuk en pijn aan de anus veroorzaken en het is een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes en je kunt er best wat aan doen om ze te voorkomen of te verminderen.

De kwalen waar je niemand je over vertelde

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan namelijk wanneer er te veel druk op de aderen in de anus (sorry hoor, hier is geen normaal woord voor) en dat komt vaak nadat vrouwen te hard persen op de wc, omdat het minder makkelijk gaat dan normaal. Ook werken tijdens de zwangerschap je darmen trager en krijgen vrouwen meer last van obstipatie.

Hoe kun je aambeien voorkomen (of minder erg maken)?

Daarom is het heel belangrijk om veel (water) te drinken en te letten op wat je eet, bijvoorbeeld veel vezelrijke voeding zoals:

 

  • volkoren- en roggebrood;
  • aardappelen;
  • volkoren pasta;
  • zilvervliesrijst;
  • peulvruchten (bonen, erwten, linzen);
  • groenten (ook rauwe groenten);
  • fruit;
  • volkorenbiscuit, muesli(repen), rijstwafels en popcorn.

 

Heb je ondanks bovenstaande tips er toch veel last van, schaam je dan niet en ga gewoon even langs de huisarts. Je bent echt niet de eerste en bedenk maar dat deze arts (of zijn vrouw) ze waarschijnlijk ook weleens heeft gehad.

In ons boek staan nog de gouden tip over het knolletje bij het hoofdstuk zwangerschapsleed!

Reageer op artikel:
Aambeien en zwangerschap
Sluiten