8 weetjes over jouw baby waar je nog niet eerder bij stil hebt gestaan

Dat baby’s wonderbaarlijke schepseltjes zijn, daarover zijn we het denk ik eens met zijn allen. Hoe zo’n klein mini-mensje kan ontstaan uit een man en een vrouw, met alles erop en eraan, dat blijft toch een bijzonder gegeven. Wij hebben nog wat bijzondere weetjes bij elkaar gezocht over deze al zo bijzondere wezentjes.

  • Wist je bijvoorbeeld dat 40% van de baby’s met een ooievaarsbeet geboren wordt? Het is een onschuldige rode vlek (of meerdere vlekjes), meestal in de nek, op het voorhoofd, op de bovenste oogleden of op de haargrens van het achterhoofd, met als oorzaak vaatverwijding. De vlek doet geen pijn, irriteert niet en vertrekt meestal weer vanzelf. De naam van de vlekjes is met dank aan het fabeltje dat baby’s gebracht worden door de ooievaar.

  • Of wist je dat een hysterisch gillende baby tot wel 110 decibel aan volume kan produceren? Nou zegt die 110 decibel je waarschijnlijk niet zoveel, maar vergelijk het maar met een kettingzaag…. Oordopjes zijn heus geen sine cure dus.

  • Dat een baby onverwachts sterk is, dat weet je waarschijnlijk wel (opgemerkt misschien toen hij in je vinger kneep of een flinke ruk aan je haar gaf), maar wist je dat een baby zó sterk is dat hij zijn eigen lichaamsgewicht omhoog zou kunnen houden wanneer hij aan een rekstok zou hangen?

  • Wist je dat babymeisjes al een beetje kunnen menstrueren? Ja, niet schrikken… Dat komt omdat zij in de baarmoeder al hormonen van de mama binnenkrijgt, en die oestrogeenhormonen moet ze lozen als ze eenmaal geboren is. Dat kan zich uiten in het laten vloeien van wat baarmoederslijmvlies, er kan zelfs wat melk of bloed uit de tepeltjes komen en er zijn erbij die zelfs een mini-menstruatie krijgen!? Gelukkig hebben ze er zelf geen last van (of benul), maar als ouder kun je toch wel even raar staan te kijken als dit gebeurt.

  • Wist je dat je kindjes gewicht op de eerste verjaardag 3x zo veel is als zijn of haar geboortegewicht? Met een half jaar oud is het gewicht verdubbeld. En dat die snelle gewichtstoename stagneert is goed nieuws, want stel dat je kindje in gewicht blijft verdriedubbelen, dan zou je een tientonner krijgen.

  • Wist je dat pasgeboren baby’tjes de eerste maanden van hun leven alleen maar in zwart en wit kunnen zien? Na een paar maanden wordt hun leven wat kleurrijker, dan komt daar ook de kleur rood bij.

  • Goed nieuws voor de meisjes! Want wist je dat er net iets meer jongetjes dan meisjes geboren worden in de wereld. Ze hebben ze dus voor het uitzoeken (in principe).

  • Wist je dat een pasgeboren baby ongeveer iedere 20 minuten plast? Na een half jaar hebben ze dat gereduceerd tot ca. 1 keer per uur. De gemiddelde baby gebruikt dan ook zo’n 7500 luiers per jaar.

Reageer op artikel:
8 weetjes over jouw baby waar je nog niet eerder bij stil hebt gestaan
Sluiten