Redactie
Redactie Kwaaltjes 24 aug 2018

Naweeën, zweten en een puddingbuik

Naweeën, zweten en een puddingbuik

Wat leuke kadootjes na de bevallig

Dacht je met de bevalling ook de weeën achter je te hebben gelaten? We moeten je teleurstellen. Je baarmoeder krimpt na de bevalling in een aantal weken tijd weer terug naar de oorspronkelijke grootte. Het krimpen kan behoorlijke naweeën geven. Vooral bij een snelle bevalling kun je heftige naweeën krijgen. Het zal met name tijdens het aanleggen van je babyaan de borst opspelen en ook zul je na een tweede, derde of meer bevallingen er telkens meer last van krijgen. Het enige wat helpt, is af en toe een paracetamolletje tegen de pijn. En wanneer je je houdt aan de juiste dosering,is dit in het geval van borstvoeding niet schadelijk voor de baby.

Bijna iedere vrouw houdt vroeg of laat tijdens haar zwangerschap vocht vast. Veel vrouwen zweten daarom de eerste dagen en nachten na de bevalling enorm. Het zweten isniet tegente houden, maar we kunnen je wel wat tips geven hoe het ongemak te beperken. Ten eerste, leg een extra onderlaken of een goede molton op jebed (het liefst een zonder plastic); zo blijft in ieder geval je matras gespaard. Je kunt ook de plastic matjes uit hetkraampakket onder hetonderlaken doen om zoveel mogelijk vocht op te vangen. Helaas maken die matjes wel veel geluid als je je omdraait en het plastic van deze matjes ventileert niet, dus maken ze de boel zo mogelijk nog plakkeriger. Het matras blijft gelukkig wel schoon en droog. Voldoende katoenen shirtjes of pyjamatopjes zijn ook een must; driekeer per dag van hemdje wisselen is heel gewoon die eerste dagen.

En dan die buik. Helaas is die verre van verdwenen. Hij voelt en beweegt als pudding. Je zult niet de eerste zijn die in deze fase opnieuw wordt gefeliciteerd met haar zwangerschap. Hier wat tips om je buik weer zo snel mogelijk in shape te krijgen:

  • Draag vanaf het allereerste moment na de bevalling (een keizersnede of natuurlijke bevalling, dat maakt niet uit) dag én nacht een super strak buikcorrectietruitje, sluitlaken of een buikband. De strakke correctiehemdjes zijn verkrijgbaar bij o.a. Hema, Wolford of online en je hebt ze in de kleuren zwart, wit, bruin en huidskleur. Het sluitlaken is te koop bij een thuiszorgwinkel. Een alternatief voor het sluitlaken is de Belly Bandit; een band die je strak om je buik bindt. Het idee achter de correctietruitjes en de band is de rechte buikspieren, die tijdens de zwangerschap van elkaar wijken, weer snel bij elkaar terug te laten komen. Daarbij is het sowieso een prettig gevoel om je buik wat ondersteuning te geven (zowel lichamelijk als mentaal).

Natuurlijk is zo’n truitje of band geen wondermiddel, maar alle kleine beetjes helpen.

  • Drink Vrouwenmantelthee. Dit helpt bij de vochtafdrijving en zorgt voor een sneller samentrekkende baarmoeder, waardoor deze makkelijker zakt. Wanneer je baarmoeder zakt, is er ook weer meer ruimte voor de darmen om op hun normale plek terecht te komen. Vrouwenmantelthee kun je het beste in gedroogde blaadjesvorm kopen, bij de reformzaak of natuurwinkel.
  • Mocht je voornemens zijn om fanatiek je buikspieren te gaan trainen, doe dit dan tenminste zesweken na de bevalling. Voor die tijd kan trainen zonder professioneel advies schade aanrichten, zoals bijvoorbeeld een navelbreuk.

De eerste keer seks na de bevalling

Reageer op artikel:
Naweeën, zweten en een puddingbuik
Sluiten