Nina
Nina Zwanger worden 18 jan 2018

Zwangerschapswens? Geen paniek!

Zwangerschapswens? Geen paniek!

 

Wat spannend, jullie hebben een zwangerschapswens; een grote en heftige stap. Plotseling ben je bewust van het feit dat het ieder moment kan gebeuren, een spannende tijd. Vrouwen en mannen beleven deze periode vaak ieder op hun eigen manier. Mannen zijn vaak blij dat ze de komende periode vaker mogen “oefenen” en twijfelen meestal niet over hun eigen zaadkwaliteit, terwijl vrouwen vaker onzeker zijn, “gaat het eigenlijk wel lukken?”

Als je zwanger wil worden, ga het proberen! Haal eerst even foliumzuur tabletjes bij de drogist of de supermarkt, stop met roken (allebei!!), drink met mate alcohol (ook allebei!!) en doe verder vooral wat je altijd doet. Houdt alleen nu even rekening met wanneer je ongeveer de eisprong verwacht. Bij een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen is dat rond dag 14. De dag van de eisprong bereken je door van de gemiddelde lengte van je cyclus 14 dagen af te trekken, dat is de dag dat je een eisprong hebt gehad (Dus bij een cyclus van 33 dagen is je eisprong op dag 19). Als je dan een aantal dagen van tevoren begint met om de dag gemeenschap te hebben tot 2-3 dagen na de verwachte eisprong vergroot je je kans op zwangerschap. Als je het rekenen lastig vindt kan je ook allerlei handige apps downloaden om je te helpen herinneren aan je vruchtbare dagen.

Je zult merken dat je er erg bewust mee bezig bent als de wens er eenmaal is. Pas op dat leuke vrijblijvende seks niet verandert in alleen maar seks met een doel. Sommige stellen hebben hier last van, zeker als zwangerschap wat langer uitblijft. De moed kan je in de schoenen zakken als je weer ongesteld wordt, want we zijn toch al drie maanden bezig? Als het zwanger worden nou niet direct lukt, niet in paniek raken, 80-90% van de stellen is binnen een jaar zwanger. Dat het een jaar kan duren is helemaal normaal. Als het toch langer dan een jaar duurt, nog steeds niet in paniek raken. Óf het is pech, óf het gaat in de meeste gevallen om verminderde vruchtbaarheid: Te weinig, of onvoldoende zaadcellen of een ongunstig milieu in de baarmoeder om de zwangerschap te laten innestelen. Als slechts een van de partners licht tot matig verminderd vruchtbaar is zal de verminderde vruchtbaarheid niet aan het licht komen, omdat de vruchtbaarheid van de een de verminderde vruchtbaarheid van de ander als ware compenseert.

Een veelvoorkomende vraag die vrouwen aan de gynaecoloog stellen is: “Dokter, ben ik vruchtbaar?”. Een hele lastige vraag voor een arts, omdat je daar niet direct antwoord op kan geven. Het antwoord zou moeten zijn: Hoogstwaarschijnlijk wel!

De kans dat een stel onvruchtbaar is (lees: onvermogen om zwanger te worden) is slechts 3%. Onvruchtbaarheid komt dus gelukkig zelden voor. Sommige stellen hebben alleen langer de tijd nodig dan andere stellen. Voorbeelden van onvruchtbaarheid zijn mannen zonder 1 zaadcel in hun sperma of vrouwen die geen (werkende) eierstokken meer hebben. Bij alle andere stellen is er dus een mogelijkheid om zwanger te worden, al dan niet met hulp van de gynaecoloog. Sterker nog, er bestaat ook zoiets als “super vruchtbaarheid”. Dit zijn stellen die allemaal binnen 6 maanden zwanger zijn na actief proberen.

Als het na een jaar niet gelukt is om zwanger te worden, maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan altijd naar de gynaecoloog verwijzen voor verder onderzoek. Maar onthoudt: Als alle onderzoeken “goed” zijn is de kans op een spontane zwangerschap groot!

 

 

Kleine feitjes op een rij:

-80-90% van de stellen is binnen een jaar zwanger

-Gemiddelde zwangerschapskans per cyclus is 15%

-Zwangerschapskans per cyclus voor super vruchtbare stellen is +/- 60%

-Foliumzuur starten 4 weken voor de bevruchting t/m week 10 in de zwangerschap vermindert de kans op kindjes met een open ruggetje.

– Leeftijd is een belangrijke factor voor vruchtbaarheid; vanaf gemiddeld 41 jaar is een vrouw niet meer vruchtbaar, maar dit is een gemiddelde. Sommige vrouwen van 35 jaar hebben de fase van onvruchtbaarheid al bereikt, terwijl andere vrouwen op hun 45e jaar nog zwanger kunnen worden. De eicelvoorraad in de eierstokken bepaalt de vruchtbaarheid van de vrouw, niet de kalenderleeftijd.

-Chlamydia is een grote boosdoener als het gaat om oorzaken van onvruchtbaarheid. Bij het lezen van dit boek een beetje mosterd na de maaltijd, maar doe het veilig!

-Als je niet of bijna nooit ongesteld wordt moet je niet een jaar wachten om naar de huisarts te gaan. Dan maak je namelijk waarschijnlijk zelf geen eisprong en is het wél nodig om eerder doorverwezen te worden naar de gynaecoloog. De gynaecoloog doet dan onderzoek waarom je niet menstrueert en kan een behandeling starten om wel een eisprong te krijgen.

Door gyneacoloog Wietske

Alles over zwanger worden in het boek ‘D’r op of d’r onder’

 

Bron foto: Sensitest

Reageer op artikel:
Zwangerschapswens? Geen paniek!
Sluiten