Redactie
Redactie Wist je dat... 31 mrt 2019

Omdat het zonnetje schijnt: zo voorkom je een (zwangerschaps)pigmentsnor!

Alles over zwangerschapspigment: omdat het zonnetje weer schijt

 

De buikstreep

Wist je dat 75% van de zwangere vrouwen een zwangerschapsstreep over haar buik krijgt? De zwangerschapsstreep is de donkere lijn die verticaal van je navel tot aan je schaambeen loopt: de linea nigra, mocht je de exacte benaming willen weten.
Aangevoerd door de hormonen progesteron en oestrogeen die toenemen tijdens de zwangerschap ontstaat er meer pigmentvorming, die dus die (niet zo) mooie bruine lijn over je buik creëert.
Hij verdwijnt gewoon weer na de zwangerschap; binnen een jaar is het alsof hij er nooit geweest is.

 

Voorkomen

Mocht je je best willen doen om de strijd tegen de lijn aan te gaan, dan zijn er eigenlijk maar een paar dingen die eventueel zouden kunnen helpen: vermijd zon (sowieso is volle, warme zon op je zwangere, dikke buik niet altijd even zeer aan te raden), smeer je buik, als je toch de zon in wilt, in met zonnebrandcrème met een extra hoge factor zodat je niet verbrandt, én blijf foliumzuur innemen. Dat kan ervoor zorgen dat er minder pigment wordt aangemaakt. We leveren alleen geen garanties!

 

Zwangerschapsmasker

Maar naast de ‘linea nigra’ kun je ook op een wat opvallendere plek meer pigment aanmaken. Namelijk, in je gezicht, met de leuke benaming: zwangerschapsmasker. In je gezicht ontstaan het door de zon.
Geen zorgen, meestal trekt het vanzelf weer weg. Het enige wat je kunt doen om dit te voorkomen, is wederom met een hoge factor smeren als je de zon echt niet kunt of wilt vermijden (factor vijftig is dan echt niet overdreven), en ook hier geldt dat je eventueel foliumzuur door kunt blijven slikken.
En is het kwaad al geschied, dan is er altijd nog camouflagemake‑up!

 

Interesse in meer ‘praktische’ tips? Dan vind je dit artikel misschien ook wel interessant ☺:

Hoe houd je seks leuk tijdens de zwangerschap?

 

Reageer op artikel:
Omdat het zonnetje schijnt: zo voorkom je een (zwangerschaps)pigmentsnor!
Sluiten