Redactie
Redactie Wist je dat... 14 nov 2018

Zwangerschap kan een moeders gezicht écht blijvend veranderen

Een paar dagen geleden schreven we over zangeres Cheryl. Iedereen in Groot-Brittannië viel over haar heen omdat ze na de geboorte van haar zoon zo’n ander uiterlijk had gekregen. Cheryl gaf aan dat de zwangerschap en de geboorte van haar zoontje (plus slaapgebrek) de oorzaak van haar veranderde gezicht was, maar het publiek dacht er het zijne van (plastisch chirurgie, botox, fillers, whatever…). Maar nee, je kunt écht een ander gezicht krijgen na een zwangerschap zeggen de wetenschappers!

De kwalen waar je niemand je over vertelde

Dat je lichaam verandert tijdens en na een zwangerschap, dat is een bekend fenomeen. De een houdt wat kilo’s vast, de ander verliest er juist meer dan ze tijdens de zwangerschap was aangekomen. De een krijgt vollere borsten, de ander theezakjes. Heel wat vrouwen komen wat losser in hun vel te zitten, sommigen houden er wat bredere heupen aan over… Gezichtstransformaties daarentegen worden nooit besproken. En die kunnen er toch ook echt zijn. Denk aan: andere neusvorm, veranderde haarkleur of haarstructuur (dan hebben we het niet eens over meer of minder haar), sproeten. En bij sommige vrouwen is dat een permanent iets.

 

De meest opvallende verandering is de grootte en vorm van het gezicht zelf. Iemand die voor de zwangerschap een hartvormig gezicht heeft met een puntig kaakbot en voorgevormde jukbeenderen kan zomaar na de zwangerschap een gezicht krijgen waarbij de jukbeenderen in volume afnemen, vollere wangen ontstaan maar bijvoorbeeld ook lippen blijvend voller worden.

 

Verloskundigen zeggen dat deze veranderingen te maken hebben met vochtretentie. Vrouwen houden zoals bekend vocht vast tijdens de zwangerschap en dat kan het uiterlijk van een vrouw tijdens de zwangerschap een behoorlijk ander gezicht geven. Hormonen, met name oestrogeen, zorgen ervoor dat water over het hele lichaam opgeslagen wordt. Komt bij dat er een verhoogde bloedtoevoer naar de haarvaten is, waardoor de aanstaande moeder een mooie, volle glow krijgt en vollere wangen. De bredere nek die tijdens de laatste fase van de zwangerschap ook kan opspelen laten we maar even voor wat ie is ;).

 

In eerste instantie kan de impact van dit alles ertoe leiden dat een vrouw er jonger uitziet. Tijdens de zwangerschap… Maaaarrr… Het is zeer waarschijnlijk dat het na de geboorte het tegenovergestelde effect heeft, resulterend in uitgeholde wangen en een mager gezicht wanneer het water ‘verdampt’.

Ook kunnen vrouwen blijvende pigmentvlekken krijgen in hun gezicht en donkere wallen onder de ogen… die er wel een paar jaar (tot levenslang) kunnen blijven zitten.

Vrouwen kunnen ook dikkere oogleden krijgen, hangende ogen en zelfs een andere kleur ogen!

Tot slot, een andere (dikkere) neus en volle lippen zijn ook een heel bekend verschijnsel. Alles met dank aan… yep, altijd weer die hormonen.

 

Bij de meeste mensen verdwijnen al deze zwangerschapsveranderingen een paar maanden na de geboorte weer, maar er zijn dus ook vrouwen die de schommelingen in hormonen blijven houden, vocht blijven vasthouden en nooit meer zo worden zoals ze waren, mét dus wat veranderingen in het gelaat die ook permanent zullen blijven.

Al die veranderingen op zich zullen minimaal zijn, maar als er maar een paar van deze minimale veranderingen in één gezicht optreden, kun je je voorstellen dat dit inderdaad voor een best andere look kan zorgen. Dus… Ja, het kan, je kunt ècht een ander uiterlijk krijgen door de komst van een kindje.

Nou blijven wij benieuwd: heeft iemand hier ervaring mee?

 

Foto: Face Changer app Make Me Fat

Zwangerschapssouvenirs: van gipsafdruk tot spatader

 

Reageer op artikel:
Zwangerschap kan een moeders gezicht écht blijvend veranderen
Sluiten