Week 9

Zwanger en in week 9!

 

 

 

 

De kraamverzorgende

Het lijkt wat vroeg, maar we raden je aan je nu al aan te melden bij een kraambureau. Het verschilt per stad of dorp of er lange wachtlijsten zijn, dus je kunt er maar beter op tijd bij zijn. De kraamverzorgende gaat jou en je baby straks begeleiden bij het verzorgen en badderen van je baby.

 

 

Life-safer

Ze gaat je reddingsboei zijn. Je life-safer, je wandelende baby-handleiding, Je steun en toeverlaat. Ze zal uitgebreid de poep- en plasluiers en het gewicht van je baby in de gaten houden. Het kleurtje van je bloedje, of het niet te geel wordt. Daarnaast zal ze je helpen met borst- of flesvoeding geven, je lichamelijke herstel checken. Dan hebben we het ook (en misschien wel met name) over je ‘onderkantje’. Een woord dat je in je kraamtijd nog veel zult horen. En – in overleg – zal ze je misschien ook helpen met huishoudelijke klussen waar jij even niet toe in staat bent, zoals de was doen of je bed opmaken. En ze zal de liefste oppas zijn voor broertjes of zusjes van de pasgeborene. De kraamverzorgende staat je bij met raad en daad.

Voor meer informatie over de kraamtijd zie pagina 71 t/m 88 van BUSKRUIT met MUISJES of bekijk onze online workshop KRAMEN ZONDER ZORGEN.

 

Termijnecho

Tussen week 9 en week 12 kun je een termijnecho doen. De termijnecho wordt gedaan om te bepalen hoe ver je in je zwangerschap bent. Én om de uitgerekende datum te bepalen. Wanneer de termijnecho goed blijkt te zijn, dus er is onder andere een kloppend hartje gezien, dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar nog maar 1-3%. Weer een beetje meer zekerheid. Jippie.

In sommige gevallen regelt je verloskundige of gynaecoloog de eerste echo-afspraak voor je. Wanneer dit niet het geval is, plan deze afspraak dan zelf op tijd in. Want ook deze bezoekjes zijn erg populair en moet je soms weken van tevoren inplannen.

Hoe een echo in z’n werk gaat wordt in WEEK 6 uitvoerig besproken!

 

Beste Jan, 

De termijnecho wil je natuurlijk niet missen. Een heel spannend moment voor jullie samen en laten we hopen dat alles goed is met jullie kleintje in de buik.

Oja, geef bijtijds aan op je werk dat je die dag naar de dokter, tandarts of waar dan ook naartoe gaat. Wat je precies gaat doen hoef je natuurlijk nog niet te vertellen!

 

Reageer op artikel:
Week 9
Sluiten