Week 7

Zwanger in week 7: 1/6 deel heb je er al op zitten!

 

 

 

 

Je lichamelijke gesteldheid

Hoera, alweer 7 weken zwanger. Op een-zesde deel van 42 weken. Al hopen we voor je dat je niet zó lang hoeft door te lopen (… maar dat is voor latere zorg)!

Lichamelijk gezien zul je waarschijnlijk wat vaker naar de wc moeten om te plassen. Dit komt omdat je baarmoeder je blaas een beetje verdrukt. Er moet ruimte worden gemaakt voor je baby, want ook al is hij pas zo’n 1 centimeter groot, er wordt in je lichaam al hard gewerkt.

Probeer voor je naar bed gaat niet te veel te drinken, zodat je de nachtelijke wc-bezoekjes een beetje binnen de perken houdt.

 

Je kindje

Op het eind van deze week is je kindje ongeveer 1 centimeter groot. Hij begint steeds meer op een baby’tje te lijken. Alleen is het hoofdje in verhouding nog veel te groot ten opzichte van het lichaampje, evenals het hartje.

Hartje

Vanaf 6 weken en 3 dagen kunnen ze met een echo het hartje van je kindje zien kloppen. Een heel erg bijzonder moment, maar ook heel spannend of het inderdaad allemaal goed zit. En misschien zijn het er wel 2! Of 3?

 

Echo

Een echo maken doe je altijd in overleg met je gynaecoloog of verloskundige. Meestal maken zij ook de afspraak voor je. Er bestaan verschillende regels over het moment van het maken van de echo. Eigenlijk zijn echoscopisten er niet zo happig op om zomaar in deze week een echo te maken. Dat is omdat het eigenlijk nog te vroeg is om goed te kunnen meten en om je zekerheid te geven. Maar heb je voor je gemoedstoestand toch echt bevestiging nodig, dring er dan gewoon op aan. Wie weet mag je dan langskomen voor een eerste blik op jullie kleine kruimel.

 

Hoe gaat dat, een echo?

Vaginaal

Hoe gaat dat in z’n werk? Een echo doen ze zo vroeg in de zwangerschap, tot een week of 10, meestal vaginaal. Je ligt op een gynaecologische stoel (zo’n stoel met beugels zoals je vast weleens op televisie hebt gezien) of op een gewone onderzoeksbank met een kussen onder je billen. Dit is waarschijnlijk het eerste moment in je aanstaande zwangerschaps- en bevallingscarrière dat je door de grond zakt van schaamte, maar troost je: echoscopisten zien en doen niks anders. Toch is het beter je schoonouders op een later moment in de zwangerschap mee te nemen naar de echo…

Je kunt natuurlijk in ieder geval altijd een beetje een leuk modelletje onderbroek aantrekken op dit soort momenten, mocht je je daar prettig bij voelen. En wie weet zelfs nog even je tuintje bijsnoeien (ofwel een scheermes langs je ‘onderkantje’ halen).

Anyway: je moet in je blote billen gaan liggen. Er wordt een soort condoom met wat glijmiddel om een transducer (een soort dildo) gedaan, zodat het makkelijk in te brengen is. Wees niet bang dat je het misschien nog leuk gaat vinden ook 😉 Er is gelukkig wat afleiding voor deze toch ook wel wat ongemakkelijke eerste echo-ervaring; zo kun je je aandacht richten op het scherm, waar je hopelijk de eerste keer je kindje gaat zien!

Uitwendig

En heel soms doen ze de echo vroeg in de zwangerschap wel uitwendig. Hierbij hoef je alleen je bovenkleren een beetje omhoog te trekken en je onderbroek een pietsie naar beneden. Je ligt op een onderzoeksbank. Om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen wordt een gel op je buik gedaan. Na de echo krijg je een doekje om deze gel er weer af te halen.

Echoscopie-onderzoek is niet pijnlijk en ook niet schadelijk voor je kindje. Eigenlijk is het alleen maar heel erg leuk, want je krijgt mooi zicht op je kindje en na afloop krijg je een mooi kiekje van jullie wondertje mee naar huis. Goed bewaren voor in zijn of haar fotoalbum straks!

 

Buskruit met Muisjes

Ben je zwanger? Dan móet je ons boek Buskruit met Muisjes hebben. Het is niet voor niets een bestseller. Alles, maar dan ook echt álles over zwanger zijn, het krijgen van een kindje en het eerste jaar na de bevalling staat hier in beschreven. ‘De baby-bijbel van iedere ouder’, aldus Vrouw Telegraaf. BUSKRUIT met MUISJES is hier te koop.

 

Reageer op artikel:
Week 7
Sluiten