Week 4

Week 4 van je zwangerschap. 1/10 in de pocket!

 

Hoort bij Week4

Tijd voor de zwangerschapstest!

Dit is de week van de zwangerschapstest! Je kunt het best pas testen op de dag van je NOD (niet-ongesteldheids-dag). Dat is namelijk de dag waarop je lichaam – als je zwanger bent – voldoende van het HCG-hormoon aangemaakt heeft om de test positief uit te doen laten slaan. Mocht dit nou niet het geval zijn en je bent toch nog steeds niet ongesteld, dan kun je het beste over een dag of 3 weer een test doen. En mocht je nou wat ongeduldig van aard zijn, dan bestaan er tegenwoordig ook testen die al tot een week voor je menstruatiedatum kunnen zeggen of je zwanger bent. Of zelfs aan kunnen geven hoe lang je ongeveer al zwanger bent. Mooi nietwaar?

 

Positieve test?

Is de test positief? Gefeliciteeeeeerd, je bent zwanger! En onthoud: een lichte streep is ook een streep. Dus dat betekent écht dat je zwanger bent.

Er breken spannende, heerlijke of misselijke tijden aan. Je krijgt ook meteen 2 weken kado, waardoor je nu al op 4 weken zit. Nog maar zo’n 8 maanden te gaan!

 

Je baby

Je baby is zo groot als een suikerkorreltje, en dan ook nog van het fijne suikersoort, niet het grove formaat.

 

Zwangerschapskwaaltjes

Heb je al last van über-gevoelige tepels of borsten? Stinkt alles in je omgeving? Humeurig? Huilerig? Ja hoor, dat kan er allemaal bijhoren. (Overigens niet altijd tot grote vreugde van je partner.) En sommige vrouwen hebben juist weer nergens last van en voelen zich beter dan ooit. Kan allemaal!

 

Wanneer vertel je het?

Er bestaan geen regels over wanneer je ‘jullie’ zwangerschap van de daken mag schreeuwen. Sommigen doen dit à la minute en sommigen wachten totdat ze 3 maanden zwanger zijn en de grootste risico’s op een miskraam voorbij zijn. Doe waar je je lekker bij voelt!

 

Weer die oude (gekke, maar slimme) Egyptenaren

De oude Egyptenaren deden ook al zwangerschapstesten. Ze goten de plas van een (zwangere) vrouw op een gerstekiem én een tarwekiem. Als de gerstekorrel ontkiemde zou ze zwanger zijn van een zoon en als de tarwekorrel ontkiemde zou ze zwanger zijn van een dochter. Deze test hebben ze in 1960 nog eens uitgevoerd en toen is gebleken dat plas van een niet zwangere de granen deed verdorren en de plas van zwangeren had in 40% van de gevallen een groeibevorderend effect op de granen…

 

17e eeuw

Een zwangerschapstest uit de 17e eeuw: men gooide een schoenveter op gloeiende kooltjes en liet de vrouw eraan ruiken. Werd ze misselijk of ging ze overgeven, dan was ze zwanger.

Genoeg geschiedenis weetjes, nu weer terug naar jou.

 

Wat gebeurt er allemaal in je lichaam

Er vindt vanaf nu volop uitwisseling plaats tussen jouw bloed en het bloed van je kindje in wording, dus nu is het moment toch echt aangebroken om geen alcohol meer te drinken, te stoppen met roken en op je voeding te letten. Bij de Do’s & Don’ts kun je hier alles over vinden.

 

Foliumzuur

Hopelijk ben je ook begonnen met het slikken van foliumzuur. Niet? Geen reden tot paniek, maar ga dat dan vanaf nu wel iedere dag trouw doen. Beter nog, slik multi-vitaminen voor zwangere vrouwen, daar zit alles in wat je nu zo goed kunt gebruiken, inclusief foliumzuur.

Ja, vanaf nu gaat het echt beginnen!

 

Buskruit met Muisjes

Ben je zwanger? Dan móet je ons boek Buskruit met Muisjes hebben. Het is niet voor niets een bestseller. Alles, maar dan ook echt álles over zwanger zijn, het krijgen van een kindje en het eerste jaar na de bevalling staat hier in beschreven. ‘De baby-bijbel van iedere ouder’, aldus Vrouw Telegraaf. BUSKRUIT met MUISJES is hier te koop.

Reageer op artikel:
Week 4
Sluiten