Week 4

Dit is de week van de zwangerschapstest! Je kunt het best pas testen op de dag van je NOD (niet-ongesteldheids-dag), dat is namelijk de dag waarop je lichaam als je zwanger bent voldoende van het HCG-hormoon aangemaakt heeft om de test positief uit te doen laten slaan. Mocht dit nou niet het geval zijn en je bent tegelijkertijd toch nog steeds niet ongesteld, dan kun je het beste over een dag of 3 weer een test doen. En mocht je nou wat ongeduldig van aard zijn, dan bestaan er tegenwoordig ook testen die al tot een week voor je menstruatiedatum kunnen zeggen of je zwanger bent, of zelfs aan kunnen geven hoe lang je ongeveer al zwanger bent. Mooi nietwaar?

Is de test positief? Gefeliciteeeeeerd, je bent zwanger!

En onthoud: een lichte streep is ook een streep, dus dat betekent écht dat je zwanger bent.

Er breken spannende, heerlijke of misselijke tijden aan. Je krijgt ook meteen 2 weken kado, waardoor je nu al op 4 weken zit: nog maar zo’n 8 maanden te gaan.

Je baby is zo groot als een suikerkorreltje (en dan ook nog van het fijne suikersoort, niet het grove formaat) en jij hebt misschien – dat hopen we – nog nergens last van. Of heb je juist über-gevoelige tepels of borsten? Stinkt alles in je omgeving? Humeurig? Huilerig? Ja hoor, het kan er allemaal bijhoren, overigens niet altijd tot grote vreugde van je partner. En sommige vrouwen hebben juist weer nergens last van en voelen zich beter dan ooit.

Er bestaan geen regels over wanneer je ‘jullie’ zwangerschap van de daken mag schreeuwen. Sommigen doen dit à la minute en sommigen wachten totdat ze 3 maanden zwanger zijn en de grootste risico’s op een miskraam voorbij zijn. Doe waar je je lekker bij voelt!

De oude Egyptenaren deden ook al zwangerschapstesten. Ze goten de plas van een (zwangere) vrouw op een gerstekiem én een tarwekiem. Als de gerstekorrel ontkiemde zou ze zwanger zijn van een zoon en als de tarwekorrel ontkiemde zou ze zwanger zijn van een dochter. Deze test hebben ze in 1960 nog eens uitgevoerd en toen is gebleken dat plas van een niet zwangere de granen deed verdorren en de plas van zwangeren had in 40% van de gevallen een groeibevorderend effect op de granen…

Een zwangerschapstest uit de 17e eeuw: men gooide een schoenveter op gloeiende kooltjes en liet de vrouw eraan ruiken. Werd ze misselijk of ging ze overgeven, dan was ze zwanger.

Genoeg geschiedenis weetjes, nu weer terug naar jou.

Er vindt vanaf nu volop uitwisseling plaats tussen jouw bloed en het bloed van je kindje in wording, dus nu is het moment toch echt aangebroken om geen alcohol meer te drinken, te stoppen met roken en op je voeding te letten. Bij de Do’s & Don’ts kun je hier alles over vinden.

Hopelijk ben je ook begonnen met het slikken van foliumzuur. Niet? Geen reden tot paniek, maar ga dat dan vanaf nu wel iedere dag trouw doen. Beter nog, slik multi-vitaminen voor zwangere vrouwen, daar zit alles in wat je nu zo goed kunt gebruiken, inclusief foliumzuur.

Ja, vanaf nu gaat het echt beginnen!