Week 36

 

 

Okay, het is week 36, je nadert nu toch echt het einde en wat kun je nou eigenlijk verwachten van een bevalling? Een klein lesje bevallen is hier op z’n plaats. 10% van de bevallingen begint met gebroken vliezen. Dat wil zeggen dat je vocht verliest (van onderen). Het kan zijn dat er in één keer een enorme plens vruchtwater naar buiten komt, maar het kan ook in druppeltjes of kleine straaltjes vloeien. Mocht je niet zeker weten of het vruchtwater is, blaas dan heel hard op je hand zonder lucht vrij te laten komen. Lek je hierdoor nóg meer druppels, dan is de kans groot dat het inderdaad vruchtwater is. Bij twijfel kun je ook een maandverbandje in je onderbroek leggen. Ga met dit maandverbandje (ja echt doen, zij vinden het niet raar) naar de verloskundige of gynaecoloog, zij kan met zekerheid zeggen of het vruchtwater is of misschien gewoon wat urine, wat ook niet gek is gezien het feit dat je baby in de laatste weken behoorlijk op je blaas drukt. Een laatste optie zou kunnen zijn dat het afscheiding is. Zeker in de laatste periode van de zwangerschap kan je afscheiding wat wateriger worden en dus kun je het verwarren met vruchtwater.

Mochten er groen-bruine vlokjes in het vruchtwater zichtbaar zijn, bel dan meteen je verloskundige of gynaecoloog. Die vlokjes kunnen betekenen dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept en dan zul je naar het ziekenhuis doorverwezen worden.

Ook in geval van gewoon helder vruchtwaterverlies moet je meteen de verloskundige of gynaecoloog bellen. In ieder geval: ga nu niet meer in bad en seks is eveneens af te raden, want beide kunnen namelijk infecties veroorzaken, wat gevaarlijk is voor jou maar ook voor je baby. Naar verwachting zullen de weeën redelijk snel volgen als je vliezen zijn gebroken.

De overige 90% van de spontane bevallingen begint met weeën (en de vliezen zullen dan later breken). Ontsluitingsweeën welteverstaan. Ontsluitingsweeën zijn nodig om de baarmoedermond volledig open te krijgen, zodat de weg vrij is voor de baby om eruit te komen. De weg is pas vrij als je 10cm ontsluiting hebt. Maar voordat je op dat punt bent, zullen de weeën eerst krachtiger en (helaas ook) pijnlijker worden.

Hoe weet je nou of je serieuze weeën hebt of dat het loos alarm is? Over het algemeen geldt: is er om de 5 minuten een flinke wee en houdt die wee zo’n minuut lang aan, dan kun je maar beter je verloskundige of gynaecoloog bellen (eerder mag wat ons betreft ook, want beter iets te vroeg gebeld dan te laat).

En wat voel je dan eigenlijk? Dat is niet zomaar even te beantwoorden, want weeën zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. De meeste vrouwen krijgen buikweeën, maar je kunt ook rugweeën of beenweeën krijgen. Buikweeën zijn het best te omschrijven als heftige menstruatiekrampen, rug- en beenweeën zijn te herkennen aan een serieus zeurende pijn in – jawel – de rug of benen. De ene vrouw ligt graag en de ander staat, bukt of loopt graag tijdens heftige weeën. Doe waar jij je prettig bij voelt (al zul je dat ter plekke pas kunnen ondervinden), het is jouw bevalling!

Heb je weeën, hoe kun je die dan het beste opvangen? Het beste advies dat we je kunnen geven om de ontsluitingsweeën te doorstaan is: LET OP JE ADEMHALING. Focus je alleen daarop, dan ‘vergeet’ je de pijn (… een beetje). De verloskundige of gynaecoloog zal je hierin begeleiden.

 

Reageer op artikel:
Week 36
Sluiten