Week 27

 

 

Je baby weegt ruim 800 gram en is zo’n 34 cm groot. Je gaat hem nu waarschijnlijk ook steeds vaker en beter voelen. Niet alleen als je op de bank zit, maar zelfs op de fiets of in de supermarkt. Het geeft vaak een heerlijk gevoel om ‘samen’ op pad te zijn. Je kunt ook goed contact maken met je kindje. Wanneer je rustig zit en met je warme hand over je buik wrijft of zachtjes duwt, krijg je na een tijdje vanzelf reactie doordat hij bijvoorbeeld zijn hoofdje in je handpalm legt of kleine stompjes of schopjes terug geeft. Als je je hand steeds een klein beetje verschuift, zul je merken dat je kindje je volgt met zijn hoofdje of lijfje. Je partner kan zelfs de baby voelen schoppen nu. Heb je een partner van het mannelijke geslacht dan zal hij wel even geduld moeten hebben en we weten uit ervaring dat dat niet hun sterkste kant is. ‘Ja, ik geloof je wel!!!’ (klinkt het bekend in de oren?)… maar als hij het dan eenmaal gevoeld heeft, is het toch ook voor hem allemaal net een beetje meer werkelijkheid geworden en zal hij blij zijn dat hij contact heeft gemaakt met jullie kleintje.

Hebben jullie al een leuke naam? Voor sommige koppels is het zo beklonken en voor anderen levert het heel wat discussie op. Wat een leuke naam op zou kunnen leveren, is teruggaan in de tijd. Hoe heet(te) jouw grootmoeder of de grootmoeder van je grootmoeder. Een ander leuk idee is om namen samen te voegen. Zo levert Frank en Hanneke bijvoorbeeld ‘Hank’ of ‘Fanneke’ op, of Jan en Milou maakt samen ‘Janou’. Het is niet gezegd dat het per definitie een mooie naam oplevert, maar origineel is het wel. Zorg er in ieder geval voor dat jullie het vóór de bevalling eens zijn over de babyna(a)m(en), want daar heb je na de bevalling weinig tijd meer voor. Om precies te zijn drie werkdagen. Binnen die tijd moet namelijk je kindje aangegeven worden bij de Burgerlijke stand.

Er zijn ook best wat boeken te kopen die je een handje op weg kunnen helpen en wat inspiratie kunnen bieden, mocht je daar wel oren naar hebben.

Krijgt jullie baby meerdere voornamen, zet dan eens de initialen en de achternaam van jullie aankomende baby op papier om er zeker van te zijn dat er geen vreemde combinatie uitkomt. Stel je voor dat je baby als Felix Lex Adriaan Pieter Oor of Anita Nus door het leven moet…

Beste Jan, 

Je vrouw heeft je misschien met enige regelmaat al verveeld met ‘O, hij schopt!’ of ‘Nou jaaa, wat een kermis in mijn buik!’ en al die tijd heb jij dat natuurlijk liefdevol aangehoord. Maar rond deze periode is het moment aangebroken dat je bewijs geleverd krijgt dat jullie baby daarbinnen toch echt een klein feestje aan het bouwen is. Laat haar je hand begeleiden naar de juiste plek en neem er even de tijd voor (en dan bedoelen we echt even de tijd nemen), want het blijft toch op zijn zachtst gezegd wonderlijk om je kindje te voelen bewegen of kleine schopjes te voelen geven. Je kunt ook overdrijven – en dat juichen we graag toe – door tegen haar buik te praten of zingen, want inmiddels kan jullie baby geluiden herkennen en zal hij zodoende al voordat hij geboren is, gewend zijn aan jouw stemgeluid.

 

Reageer op artikel:
Week 27
Sluiten