Week 26

 

 

Deze week heb je weer een mijlpaal bereikt: je baby is vanaf nu ‘levensvatbaar’. Zo’n 80% kans op overleving als hij nu geboren wordt! Maar niet geheel zonder gevaar helaas. Een te vroeg geboren baby heeft nog weinig weerstand tegen infecties en zijn longetjes zijn nog niet rijp genoeg voor een leven buiten jouw baarmoeder. Daarom is het natuurlijk nog lang niet de bedoeling dat je kindje nu al geboren wordt en ga er ook maar vanuit dat dit niet zal gebeuren!

In ieder geval is het schedeltje van je kindje inmiddels al volgroeid, op een klein stukje na; de fontanel. De fontanel zal voorlopig ook nog niet dichtgroeien. In ieder geval niet tot zo’n 1,5 jaar na de geboorte. De fontanel zit vlak boven het voorhoofd en is de zachte opening tussen de twee delen waaruit het schedeltje is opgebouwd. Tijdens de geboorte schuiven deze delen over elkaar, zodat je baby door het geboortekanaal past. Weet je hoe je op een bepaald moment zeker kunt weten dat de fontanel dicht is gegroeid? Als je kindje met twee beentjes tegelijk van de grond kan springen. Zo, die wijsheid kun jij alvast in je broekzak steken 😉

Weetje:

In Turkije krijgen mama en baby vlak na de geboorte een stukje dadel. In de Koran staat dat dadels het eerste voedsel op aarde was. De baby wordt meestal ingebakerd, zodat hij ‘recht en sterk’ zal groeien. Zeven dagen na de geboorte geven Turkse ouders een kraamfeest, ook Turkse mensen in Nederland doen dat vaak. Tijdens het feest wordt een schaap geslacht en de baby krijgt henna op zijn handjes en zwarte kool om zijn oogjes. De ouders fluisteren zachtjes zijn naam en gebeden in zijn oor. Het idee om al je kraambezoek in een keer te ontvangen spreekt ons ook wel aan, maar al na zeven dagen? Wij zouden aanraden dit even uit te stellen tot je letterlijk weer op de been bent. Naar Turks gebruik gaan moeder en baby de eerste veertig dagen de deur niet uit en worden de haartjes en nageltjes nog niet geknipt. Na veertig dagen wordt het kindje gebaad in kruidenwater en er worden teksten uit de koran opgelezen. De mama gaat dan naar de hamam (het badhuis) voor een speciale reiniging. Heerlijk, eigenlijk zouden we dat allemaal wel verdienen!

Babyshower Aysun WMInhakend op het Turkse kraamfeest; dat kun je zelf natuurlijk ook doen, of een variant daarop. Mocht je nu al erg opzien tegen veel kraambezoek na de bevalling, dan zou je een babyborrel kunnen overwegen. Plan een dag, afhankelijk van de mate van heftigheid van de bevalling ongeveer een maand tot twee maanden na de geboorte, en nodig iedereen in één keer tegelijk uit. Zet een begin- en eindtijd op de uitnodiging en stuur ‘m meteen mee met het geboortekaartje. Een eindtijd is handig omdat er altijd een paar gezelligerds blijven hangen, terwijl jij nog aan het bijkomen bent van de bevalling, gebroken nachten, et cetera. Dus je mag zodoende best wat bescherming inbouwen. Bescherming niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje, want zo’n leuke borrel geeft best wat drukte en prikkels die je kindje niet gewend is, maar wel zal moeten verwerken (vaak in de nacht, en daar zijn jullie dan mogelijk weer de dupe van). Tipje: boek oma, zus of een vriendin alvast in als de persoon die zich tijdens de babyborrel over je baby ontfermt, zodat jij en je partner ook nog een leuke middag hebben en aan een gesprekje met jullie gasten toekomen.

Vergeet je trouwens niet alvast je kraampakket te bestellen? Dat kan bij de drogist, bij de apotheek, maar ook online. Bijvoorbeeld bij www.bol.com, www.wehkamp.nl of bij www.deonlinedrogist.nl.

 

Reageer op artikel:
Week 26
Sluiten