Week 24

 

 

Al vanaf week 20 kom je iedere week ongeveer een pond aan. Dat pondje zit hem gelukkig niet alleen in je eigen spek, maar vooral in het gewicht van je baby en zaken als vruchtwater, vocht dat je lichaam vasthoudt, het gewicht van de baarmoeder, et cetera. Mocht je toch schrikken van die extra kilo’s, willen we je op het hart drukken vooral niet te gaan lijnen. Ook geen afslankende of vochtafdrijvende thee drinken, dat kan alleen maar gevaarlijk zijn voor het kleintje in je buik.

Heb je nou steeds een onverzadigd gevoel van honger? Geef dan niet toe aan iedere eetkick maar eet bijvoorbeeld wat meer fruit en drink meer water of kruidenthee, zo kun je de honger een beetje stillen. Of eet gezonde snacks, zoals rijstwafels of noten.

Je kindje wordt nu in de buik wat drukker. Hij slaapt nog steeds het grootste gedeelte van de dag, maar met name ‘s avonds begint hij te boksen en trappelen of zelfs koppeltje te duikelen. Vaak begint dit als jij net lekker wat rust hebt, gaat zitten of liggen; hij wordt dan niet meer gewiegd en gewaggeld door jouw drukke dagritme en is daardoor minder slaperig of zelfs actief. Dit is vaak ook nog zo als je kindje geboren is. De eerste weken zit hij nog in ditzelfde ritme en zal hij jullie tussen 19:00 uur en 22:00 uur lekker bezig houden.

Ook is het gehoor van je kindje nu helemaal ontwikkeld. Leuk voor papa ook, want die kan nu alvast goede gesprekken gaan voeren met zijn oogappeltje. Probeer hele luidruchtige ruimtes een beetje te ontwijken, ga bijvoorbeeld niet naast een box staan op een feestje. Omdat jouw kindje al die geluiden (nog) niet gewend is, kan hij reageren op dit soort lawaai en het kan hem onrustig maken. Zorg er ook voor dat je stress vermijdt. Teveel stress tijdens je zwangerschap schijnt namelijk consequenties te kunnen hebben voor je kleintje, in de vorm van veel huilen na de geboorte, onrustig slapen of heftige schrikreacties. Dan hebben we het natuurlijk niet over stress in verband met de trein die je net gemist hebt of de piepers die zijn aangebrand (mocht je van bovenstaande informatie al in de stress schieten). Nee, dan hebben we het over echt grote zorgen en traumatische ervaringen. Heb je het idee dat jij lijdt onder heftige stress, laat je dan adviseren door je verloskundige of gynaecoloog. Zij kan je hierbij goed van dienst zijn en eventueel doorverwijzen naar een specialist die je kan helpen en leren hoe je het beste om kunt gaan met stress tijdens de zwangerschap.foto

Het kan zijn dat je last begint te krijgen van brandend maagzuur. Je baarmoeder wordt namelijk groter en groter en drukt op je maag. Eet vooral niet te veel of te vet en vermijd koolzuurhoudende dranken, koffie of sinaasappelsap. Zie bladzijde 36 van ‘Buskruit met Muisjes’ voor nog véél meer tips. Of een Rennie op zijn tijd, kan ook absoluut geen kwaad.

Beste Jan, 

Waarschijnlijk is het jou al pijnlijk duidelijk geworden, maar je vrouw kan behoorlijk last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Daarmee is eigenlijk ook meteen gezegd dat jij er ook last van gaat krijgen, want wellicht gaat ze jou deelgenoot maken van ieder pijntje of ongemak. Proberen wij jou de hele tijd aan te sporen je van je beste kant te laten zien tijdens de zwangerschap én de kraamperiode, was dat in China vroeger wel anders. Daar hielden kersverse vaders een ‘couvade’ als de vrouw bevallen was: de vader ging veertig dagen in bed liggen met de baby terwijl de kraamvrouw reinigingsbaden klaarmaakte en eten kookte. Leefde je nu maar in een ander tijdperk in China, hè Jan?

 

Reageer op artikel:
Week 24
Sluiten