Week 23

.Zwanger week 23!

 

 

 

Je kindje

Gefeliciteerd, je kindje heeft nu de lengte van een A4-tje!

Het gaat allemaal nog ongecontroleerd en meestal per ongeluk, maar je kindje kan zijn eigen teentje pakken. Of duim in zijn mondje stoppen!

En jij…

Niet alleen je kindje groeit in deze periode zo hard, ook jouw eigen lichaam. Daarom wordt er extra veel bloed aangemaakt. Om jullie allebei te voorzien, en mede daardoor krijgen veel aanstaande mama’s last van bloedarmoede. Dat wil zeggen dat het ijzergehalte aan de lage kant is. En dat zul je zelf waarschijnlijk ook merken doordat je zo moe bent, witjes ziet en/of je zwak en duizelig voelt. De verloskundige (of anders je huisarts) kan heel eenvoudig met een speciaal apparaatje checken of jouw bloed de juiste hemoglobinewaarde heeft. Is dat niet het geval, dan kun je met de juiste voeding je HB-waarde weer op peil krijgen. Spinazie (maximaal 2x per week), aardappelen, peulvruchten, noten, rundvlees, vis, Roosvicee Ferro… Allemaal producten die je bloed weer wat ‘rijker’ kunnen maken. Red je het niet met deze producten alleen, dan zou je eventueel speciale ijzerpillen kunnen slikken. Maar natuurlijk altijd in overleg met je verloskundige en/of huisarts. Of check in de bijsluiter  of ze geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

 

Mocht je willen gaan vliegen

Houd er rekening mee dat je vanaf week 36 (bij sommige maatschappijen vanaf week 34) niet meer mag vliegen. Dit is niet omdat het niet goed is voor jou of de baby. Nee, dat is omdat vliegmaatschappijen een bevalling aan boord liever willen voorkomen (wat toch mogelijk is aangezien je dan de uitgerekende datum nadert). De vraag is ook of jij er zin in hebt om te bevallen voor de ogen en oren van honderden mede-passagiers (…privacy is ver te zoeken in het vliegtuig). En waarschijnlijk zonder gynaecoloog of verloskundige aan boord en natuurlijk zonder de nodige apparatuur. Mocht je kindje toch in het vliegtuig geboren worden (een paar weken te vroeg)? Mooi, dan hebben wij van horen zeggen dat jullie kind zijn leven lang gratis met de desbetreffende maatschappij mag vliegen.

 

Er tussenuit

Wat we eigenlijk willen zeggen: als je er graag nog even tussenuit wilt met z’n tweeën, dan raden we je aan om dat nú te doen. Nu je in je (hopelijk) fitte zwangere periode zit. Niet dat je je reislust met de komst van kinderen voorgoed vaarwel moet zeggen hoor! Als je je kindje met een veilig gevoel bij iemand kunt onderbrengen, kunnen jullie er easy samen op uit. Een ook een (zelfs jonge) baby kun je vaak gemakkelijk meenemen naar de leuke plekjes en mooie steden. Niet in de laatste plaats omdat ze nog zo lekker veel slapen. Ja, ook in een wandelwagen. En zo zullen ze dus geen al te grote inbreuk op jullie planning van de dag zullen plegen of voor overlast zullen zorgen. (Behalve tijdens de nachten misschien). En, je kindje vliegt tot 2 jaar oud gratis! Kijk bij www.elizawashere.nl voor mooie reizen mét en zonder kids!

foto

 

Wat neem je mee…

Mocht je een korter of langer tripje met je baby’tje willen maken? Kijk dan voor tips met betrekking tot borstvoeding of flesvoeding of voor een goede lijst met spullen die je mee moet nemen in BUSKRUIT MET MUISJES, zodat je goed voorbereid op pad gaat. De deur zomaar achter je dicht trekken en de boel de boel laten, zit er vanaf het tijdperk ‘baby’s en kinderen’ niet meer in.

 

Reageer op artikel:
Week 23
Sluiten