Week 22

Zwanger week 22!

 

 

 

 

Je kindje

Als je nu de voetjes van je baby zou meten, dan zouden ze nu ongeveer 4 centimeter zijn. Een leuk idee wanneer je bedenkt dat hij later misschien wel maat 40 krijgt.

images-2

Zijn slakkenhuis, het binnengehoororgaan, heeft – klein als hij is – al een volwassen afmeting bereikt. Daarnaast reageert je kindje ook steeds vaker op allerlei verschillende geluiden. Best rumoerig als je je bedenkt waar hij de hele dag naar moet luisteren: het ruisen van je bloed, het rommelen van je darmen, het tikken van je hart, geluiden van buiten jouw lichaam… chaos!

 

En jij…

Je baarmoederbanden rekken langzaamaan met je baarmoeder mee. Ze zitten vast aan je bekken en naarmate je baarmoeder steeds zwaarder wordt, kun je last krijgen van bandenpijn. Na een wandeling of tijdens het zwemmen, maar ook als je je omdraait in bed kun je ineens een acute, stekende pijnscheut voelen. Het is pijnlijk, je kunt ervan schrikken, maar het is gelukkig niet ernstig. Te veel bandenpijn kan wel een teken van je lichaam zijn dat je misschien iets rustiger aan moet doen. Het kan soms een uiting zijn van stress of overbelasting. Blijf je last hebben van bandenpijn, dan kun je een buikbeha aanschaffen. Yep, net zo erg als dat het klinkt. De buikbeha geeft extra ondersteuning aan die enorme buik die je meesjouwt (en alles om pijn te voorkomen, toch)?

Als je aan het einde van de dag of in de avond even gaat liggen, lezen of televisie kijken, verwen je banden dan met een warme kruik, een lekker ontspannend bad of warme douche, dan voel je je banden bijna zuchten van genot.

 

Striae

En word je ineens verrast door rode strepen op je buik, borsten, billen en/of benen? Dat is oprecht balen… Die strepen, striae genoemd, ontstaan vanwege het feit dat je huid uitrekt doordat je hele omvang zo snel groeit. Helaas gaan deze krengen nooit meer weg. Dat is de negatieve gedachte… Je kunt ook denken: ik ben zwanger (geweest) en I’ve earned my stripes!

Mocht je er alles aan willen doen om striae te voorkomen (voor zover mogelijk), begin dan met je huid goed vet en soepel te houden. Dit kun je doen door met speciale olie of crèmes te smeren, liefst met vitamine E erin. Veel mensen hebben goede ervaringen met Hot Bio Oil. Is de schade al geleden, ook dan kan smeren met olie of crème helpen de striemen minder zichtbaar te maken. Dus: smeren maar!

 

De babykamer

Wanneer jullie ervoor hebben gekozen om het geslacht te weten, ben je misschien wel voorzichtig aan het nadenken over de inrichting van de babykamer. Roze of lichtblauw, of juist grijs, beige of lila. Er zijn ontzettend veel leuke sites voor je babykamer. Het is aan te raden om op tijd te beginnen, zodat je kunt genieten van dit leuke project en het geen last minute stress oplevert.

 

Algemene tips

Mocht je nou een beetje last hebben van stress? Omdat je het bijvoorbeeld allemaal best spannend vindt, je niet zo goed weet wat je te wachten staat. Of omdat je zo graag alles op orde wilt hebben maar een beetje tijd tekort komt. Of om wat voor reden dan ook, dan hebben we een paar tips voor je:imgres

Zwangerschapsyoga of mindfulness, echt heerlijk. Ook voor de sportievelingen. De zwangerschapsyoga maakt je rustig, is ook goed voor je lijf en een goede voorbereiding voor de bevalling. Écht zwaar sporten zit er nu namelijk toch niet in, behalve lekker zwemmen dan (je zult je als een zeekoe in het water voelen, maar de beweging is goed en je figuur heeft er baat bij). Of je moet je laten begeleiden door een sportinstructeur.

– Maak een wandeling. Door lichaamsbeweging ben je minder aan het malen en krijg je morfine-achtige stoffen (endorfinen) in je bloed die je laten ontspannen.

– Doe af en toe de ‘hurk-zit-strek‘: je gaat met een platte onderrug tegen de muur staan en zakt langzaam door je knieën. Laat je knieën vervolgens een beetje naar buiten vallen. Let op je ademhaling: adem door je neus in én uit, en stel je voor dat bij iedere uitademing de stress je lichaam verlaat.

 

Beste Jan,

Zijn jij en je zwangere partner getrouwd of hebben jullie geregistreerd partnerschap? Mooi, dat scheelt je dan weer een extra bezoekje aan het gemeentehuis en betekent dat je automatisch wettelijk gezien de vader wordt van jullie kindje. Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan toch kun jij officieel het vaderschap van jullie kindje op je nemen. Dit wordt ‘erkenning’ genoemd. Door de erkenning ben je nog steeds geen wettelijke vertegenwoordiger van jullie kindje, maar het is in ieder geval een eerste stap naar die grote verantwoordelijke taak. Voor het ‘echte’ werk zul je dan ook nog het ouderlijk gezag moeten aanvragen. Wil je hier goed over geïnformeerd worden? Kijk dan voor uitgebreide informatie op www.rijksoverheid.nl

 

Reageer op artikel:
Week 22
Sluiten