Week 21

Zwanger week 21! Je bent over de helft!

 

 

 

Je kindje groeit en groeit

Over de helft! Je kindje groeit nu en is in deze tijd vooral bezig met zwaarder worden, namelijk zo’n 60 gram per week.

Alles erop en eraan

Hij ziet eruit als een echt mensje, want alles zit erop en eraan. Hoofd, oogjes, neusje, mondje, oortjes, armpjes, handjes, beentje, voetjes,  elleboogjes, knietje, ribbetjes en ook de organen zijn er allemaal. Maar hij is nog wel piepklein, ongeveer de helft van zijn geboortelengte. Overleven zou hij nog niet buiten de baarmoeder. De longen functioneren nog niet en hij heeft nog geen beschermende vetlaag. Zijn hart pompt nog steeds sneller dan het hart van zijn moeder: gemiddeld zo’n 140 slagen per minuut.

Vruchtwater

Je kindje slikt van week tot week meer vruchtwater door. De stoffen in het vruchtwater zorgen ervoor dat de darmen verder groeien en rijpen.

Testikels

Bij een jongen zitten de testikels nog een beetje hoog in zijn lichaam: in de buikholte. Die dalen de komende weken verder naar beneden af.

 

Leuk bakerpraatje…

heeft je kindje een hartslag van gemiddeld 140 slagen of minder per minuut, dan zou je zomaar zwanger van een jongetje kunnen zijn. Is de gemiddelde hartslag 140 en hoger, dan zou je moeder van een meisje kunnen worden. We zeggen ‘zou kunnen’, want we kunnen natuurlijk niets garanderen…

 

Over jou

Vliegen bij jou ook de kilo’s eraan? Of maak je je juist zorgen omdat je niet zoveel aankomt als bijvoorbeeld je zwangere vriendin, zus, buurvrouw of collega? Gewoon lekker loslaten, want iedereen is zwanger op zijn eigen manier. En zolang de verloskundige zich geen zorgen maakt, hoef jij dat ook niet te doen.

 

Zwangerschapspigment

Heb jij al zo’n bruine lijn over je buik lopen van je navel naar je schaambeen? Niet iedereen krijgt deze streep, maar het gros van de vrouwen krijgt deze buikversiering wel, met dank aan wederom: de hormonen. Na de bevalling verdwijnt deze streep weer net zoals hij gekomen is. Niet direct, maar na een paar maanden is deze zwangerschapssouvenir wel weer verdwenen.

Omdat het zonnetje schijnt: zo voorkom je een (zwangerschaps)pigmentsnor!

Rituelen

Surinaamse en Antiliaanse vrouwen kennen veel rituelen. Wanneer ze een lichtgekleurd kind willen, zouden ze veel dadels, pinda’s, kip, konijn of leguaan (!) moeten eten. Lever en rundvlees zorgt juist voor een donkere huid. Een zwangere vrouw moet niet naar lelijke dingen kijken, anders zou het kindje in de buik lelijk worden en als de zwangere zich aan iemand ergert of schrikt van een dier, dan zou het kindje eimages-3r op gaan lijken. Ook geloven sommigen van hen dat je tijdens je zwangerschap heel veel moet dansen, dus lopen ze alle feestjes af in de hoop dat hun kind later enorm goed kan dansen.

 

Beste Jan,

Bespeur je bij je vrouw ineens een donkere lijn van haar ‘onderkantje’ tot haar navel? Wees niet bang: het zijn geen haren en ze zal heus niet in een man transformeren of iets anders gek. Deze lijn hoort erbij en trekt na de zwangerschap weer rustig weg! Tja, wij kunnen er ook niks aan doen…

 

Reageer op artikel:
Week 21
Sluiten