Week 2

Week 2 van je zwangerschap.

 

Bevruchting

Aangekomen in week 2 van je zwangerschap… dat klinkt lekker toch? En je bent nog niet eens zwanger! We weten ‘t: best onlogisch, maar wen er maar vast aan, want sommige dingen in de zwangerschap zijn soms vrij onlogisch. Zo ook dat hierboven ‘zwanger week 2’ staat en mensen het dan over de 3e week zwangerschap hebben. En dat ook nog eens terwijl jij nog niet eens weet of je wel of niet zwanger bent… Anyway: in deze week begint het eigenlijk allemaal echt. In het midden van je cyclus (de periode van ongesteldheid tot je volgende ongesteldheid) komt je eitje vrij. Dit eitje kan in deze periode worden bevrucht. Super spannend!

 

Wanneer ben je vruchtbaar?

De vruchtbare periode van een vrouw ligt ergens in het midden van de cyclus. Een gemiddelde cyclus heeft een lengte van 28 dagen, maar jammer genoeg heeft niet iedere vrouw dezelfde cycluslengte. Ook jouw cyclus kan per maand verschillen. Je kunt het op z’n beloop laten, maar ben je nieuwsgierig en/of een controlfreak, dan is het vanaf nu opletten geblazen. Over het algemeen heb je je ovulatie, ofwel de eisprong, ofwel hèt moment waarop je bevrucht wordt, zo’n 14 dagen voor je laatste menstruatie gehad. Dus je kunt wel terugrekenen. Heb je doorgaans een cyclus van 30 dagen, dan zal je eisprong rond dag 16 plaatsvinden. Kun je maar lastig terugrekenen (niet iedereen is een rekenwonder) of is je cycluslengte iedere maand verschillend? geen probleem, dan zijn er gelukkig wat mogelijke kenmerken om je eisprong te signaleren.

 

Signalen eisprong

Voelen

Veel vrouwen kunnen de ovulatie voelen (aankomen). Dit voelen ze door steken rechts- of linksonder in de buik. Of door juist een zeurende onderbuikpijn, alsof je ongesteld moet worden.

Afscheiding

Ook kun je weten dat je eisprong eraan komt door je afscheiding goed in de gaten te houden. ‘Gadver’ denk je nu? Oei… dit is echt nog maar het begin van alles.

Hoe zit dat dan…? Ongeveer 3 à 4 dagen vóór je eisprong tot ongeveer 1 à 2 dagen ná de eisprong wordt door de baarmoederhals meer slijm afgegeven dan normaal tijdens de cyclus. Dit slijm is elastisch en rekbaar. Je kunt er tussen je duim en wijsvinger draden van trekken. Ja echt. Mocht je je vervelen, een leuke bezigheid 😉 Deze draden slijm zien er doorzichtig/wittig uit. Je kunt het vergelijken als het rauwe eiwit van een ei. Dit was meteen ook de laatste keer dat je een ei gegeten hebt 😉

Temperaturen

Een andere manier om erachter te komen of je eisprong nadert, is jezelf iedere dag op hetzelfde tijdstip temperaturen. Het beste tijdstip van temperaturen is ‘s ochtends nog voordat je iets van actie hebt ondernomen en nog lekker in je bed ligt. De eisprong heeft invloed op jouw lichaamstemperatuur. Zodra je temperatuur omhoog gaat (en je bent niet ziek) en dit houdt 3 dagen aan, dan kun je stellen dat in deze 3 dagen je eisprong is geweest. Deze methode kost wel enige moeite. Niet alleen iedere dag opnieuw, maar ook omdat deze manier van inzicht krijgen in je cyclus wel enkele maanden in beslag neemt om een goed overzicht te krijgen.

App’s

Er bestaan hele handige, (gratis) app’s. Deze app’s geven aan de hand van jouw ingevoerde informatie aan wanneer jij (hoogstwaarschijnlijk) in je vruchtbare periode zit of wanneer je (waarschijnlijk) ongesteld moet worden. Jij kunt daarnaast bijvoorbeeld een dagboekje bijhouden wanneer je seks hebt gehad en nog veel meer leuke foefjes.

week2 (2)

Ovulatietesten

Last, but not least bestaan er ovulatietesten, ook nog eens in verschillende soorten en maten. Er zijn ovulatietesten die een leeg rondje aangeven als je de komende dagen (nog) niet vruchtbaar bent, maar wanneer er een ‘smiley’ in het venster verschijnt, weet je wat jou de komende 24-48 uur te doen staat. Deze testen zijn erg duidelijk, maar ook prijzig. Weer andere testen geven een donkere lijn wanneer je vruchtbare periode is aangebroken. Deze testen kunnen soms voor wat verwarring zorgen doordat de lijn niet altijd even duidelijk zichtbaar is. Je zult niet de enige zijn die er dan met een vergrootglas bovenop zit…

Ovulatietesten komen de spontaniteit van je seksleven alleen niet erg ten goede. Dus mocht je ovulatietest positief zijn, houd dit dan beter even voor je. De meeste mannen worden van verhalen over smiley’s, temperaturen of testen niet heel opgewonden.

 

Hoe vaak seks?

Er wordt aangeraden om in je vruchtbare periode om de dag seks te hebben. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het sperma. Niet iedere dag seks dus: wie spaart, die heeft wat… En met om de dag seks kun je de eisprong bijna niet missen. Ook al doe je ‘het’ een dag voor je eisprong, dan is de kans groot dat het zaad in jouw lichaam nog steeds ‘werkzaam’ is op het moment van de eisprong.

En: blijf na de daad nog even met je benen in de lucht liggen. Het gedachtengoed hierachter: het zaad een handje helpen de juiste richting op te zwemmen.

 

D’r op of d’r onder

Alles, maar dan ook echt álles over zwanger worden, lees je in ons boek D’r Op of D’r Onder. Gecheckt en goed bevonden door een gynaecoloog, een fertiliteitsarts, ervaringsdeskundigen. Hier te koop.

Tipje

Mannelijke zaadcellen (bevatten het Y-chromosoom) zwemmen doorgaans wat sneller dan de vrouwelijke zaadcellen. Vrouwelijke zaadcellen (met het X-chromosoom) daarentegen overleven langer dan de mannelijke zaadcellen. Dat komt neer op het volgende. Wil je voor een jongen gaan, voeg dan woord bij daad vlak vóór of tijdens je eisprong. Heeft een meisje de voorkeur, dan neem je een wat ruimere marge (3 dagen of meer voor de eisprong).

Humor-Funny-Sperma-1050x1680

Beste Jan

Speciaal voor jou een apart kopje, want dit gaat namelijk over jouw zaad. 

Waar bij een vrouw per maand maar één geslachtscel (eicel) wordt geproduceerd, worden bij de man elke dag miljoenen zaadcellen gevormd. In een zaadlozing zitten ongeveer 200.000.000 zaadcellen.

Om zwanger te raken is het van belang om in de vruchtbare periode van jouw partner regelmatig te vrijen. Let op: regelmatig. Want té vaak is weer niet goed voor de kwaliteit van jouw zaad. Ze zeggen wel: vrij om de 1 of 2 dagen, zo is de kans dat je ook in de vruchtbare periode vrijt eigenlijk 100%.

Ook geen hand- en spandiensten verrichten, want jouw goud mag nu niet verloren gaan.

We willen de druk niet nog verder opvoeren, maar als je partner klaarkomt tijdens het vrijen, is de kans op het gewenste resultaat nóg groter. Namelijk, door het samentrekken van de baarmoeder wordt het zaad de juiste kant opgeduwd.

O ja… het missionaris-standje, lepeltje-lepeltje en op z’n hondjes boeken ook veel succes. Na de seks even de benen van je partner omhoog houden om jouw zaad de juiste richting op te helpen, en tel uit je winst. 

 

Reageer op artikel:
Week 2
Sluiten