Week 19

Zwanger week 19!

 

 

 

Biiijjjna op de helft

Aangekomen in week 19 ben je bijna op de helft van je zwangerschap en je baby kan al van alles. Hij ligt dan weer boven en dan weer beneden, wat voor jou aanvoelt alsof er allemaal vlindertjes in je buik vliegen. En soms voel je zelfs al meer dan dat, namelijk echte schopjes.images-2

Er groeit een dun laagje donshaartjes over zijn hele lijfje en bij elk haartje hoort een talgkliertje. Deze talgkliertjes zorgen ervoor dat er een laagje vernix over de huid van je baby komt, dat de tere huid beschermt tegen het vruchtwater. De donshaartjes, ook wel de lanugohaartjes genoemd, houden de vernix op zijn plaats. Als je baby geboren wordt, zijn deze haartjes voor het grootste gedeelte verdwenen, tenzij hij te vroeg geboren wordt.

 

Je kindje

Je kindje weegt nu net iets meer dan een pakje boter. Hij ligt heerlijk te poedelen in een kwart liter vruchtwater.. waar hij tevens van drinkt en hij vult het zelf ook weer aan door te plassen. Ook maakt hij al adembewegingen, waarbij hij vruchtwater in- en uitademt. Zo oefent hij alvast voor het echte werk straks. Het gehoor van je baby is zich aan het ontwikkelen en het is daarom belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Harde muziek is zeker niet uit den boze, maar ga niet op een houseparty voor de box staan dansen. Het kan stressvol zijn voor je baby. Zachtjes zingen en de stem van jou of je partner geeft daarentegen juist rust en herkenning. Er zijn vrouwen die tijdens hun zwangerschap altijd hetzelfde liedje zingen of afspelen en hiermee hun baby na de geboorte kunnen kalmeren. En wist je dat spreken tegen je kindje in de buik zijn taalontwikkeling op latere leeftijd kan stimuleren? Mooi, nietwaar?

 

Kleinkinderen al in de maak

Als je zwanger bent van een meisje heb je ook je eventuele kleinkinderen al een beetje in je buik zitten. De eitjes waar later je kleinkinderen uit groeien, ontstaan al in haar eierstokken terwijl ze nog in jouw buik groeit. Bizar om te weten dat ze nu al zo’n miljoenen eicellen heeft opgeslagen in haar eierstokken. Nog gekker dat dit aantal in de buik al sterk afneemt en dat ze er bij haar geboorte ‘nog maar’ zo’n half miljoen over heeft.

 

Reageer op artikel:
Week 19
Sluiten