Week 18

 

 

Je baby is inmiddels ongeveer 20 centimeter lang en dat is – pak er maar een liniaal bij – al best wel wat! Zijn spieren zijn inmiddels zo krachtig geworden dat jij je voetballertje of ballerina echt kunt gaan voelen. Niet alleen kun jij hem nu voelen, ook je kindje kan het nu voelen wanneer jij over je buik aait, en dat kun je niet vaak genoeg doen! De spieren in zijn armpjes en beentjes zijn krachtiger geworden en ook de spieren in zijn oogjes worden getraind. Hij kan nog echt niet gericht kijken, maar hij oefent er al wel een beetje op.

Tja, misschien vind je het een beetje een lastig onderwerp, maar het komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen, dus daarom willen we het toch met je delen. Door de verandering van je hormoonhuishouding, kan je afscheiding wat meer worden dan normaal. Daarbij kan de afscheiding een afwijkend kleurtje en/of geurtje krijgen en je ‘onderkantje’ branderig aanvoelen of nogal jeuken. Soms kun je zelfs zó overvallen worden door een intense jeuk, dat je het liefst à la minute eens goed zou willen krabben daaronder, wat helaas niet altijd en overal zomaar kan. En het erge is: hoe meer je krabt, hoe vaker die jeuk terug lijkt te komen, waardoor de boel er niet beter op gaat voelen, met als resultaat dat het tijdens het plassen lijkt alsof je vers citroensap plast. Dit heet zwangerschapscandida. Je doet er verstandig aan er toch even mee naar de huisarts te gaan zodat een (zwangerschapsvriendelijk) middeltje voorgeschreven kan worden. Nu kan een candida infectie echt nog geen kwaad, maar mocht je deze infectie hebben rondom je uitgerekende datum, dan kan je baby eveneens geïnfecteerd worden (weliswaar niet aan zijn of haar ‘onderkantje’, maar het zal zich uiten in een infectie in de mond, spruw genaamd), en dat wil je natuurlijk liever niet. Wacht dus voor alle zekerheid niet te lang met het belletje naar de huisarts. En denk niet dat je de infectie wel even kunt ‘wegwassen’, al helemaal niet met zeep. Met zeep wassen is juist vaak een veroorzaker van de klachten of maakt het alleen maar erger.

Ook kan het zijn dat je voorheen nooit blaasontsteking had en nu tijdens je zwangerschap ineens wel, of zelfs een paar keer achter elkaar. Je plast veel kleine plasjes en door het ruimtegebrek plas je vaak je blaas niet goed leeg. Hierdoor blijven er bacteriën achter en die kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Helaas is het niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel wat dingetjes die je kunt doen om de kans op een infectie kleiner te maken:

– Probeer altijd goed uit te plassenimages-1

– Drink veel water en kruidenthee of drink cranberrysap. Cranberry-capsules zijn ook goed voor blaasproblemen en mag je gewoon tijdens de zwangerschap innemen (verkrijgbaar bij de drogist of reformzaak).

Is het kwaad al geschied (soms ben je je er niet eens van bewust maar zijn harde buiken een aanwijzing dat je een urineweginfectie hebt), dan kan de huisarts een speciale antibioticakuur voorschrijven.

 

Reageer op artikel:
Week 18
Sluiten