Week 17

Zwanger, week 17

 

 

 

Rustiger vaarwater

Je zwangerschap komt nu meestal in een wat rustiger vaarwater. In je omgeving en op je werk is iedereen gewend aan de nieuwe situatie en jij voelt je hopelijk de komende tijd ook wat beter. Je hebt meer energie en misschien zelfs wel meer zin in seks (daar zal Jan blij van worden).

 

Harde buiken

Vanaf nu groeit je baby harder dan je baarmoeder. De baarmoederwand wordt steeds dunner en er komt spanning op te staan. Het kan zijn dat je baarmoeder af en toe samentrekt en dat heet ‘harde buiken’ (gekke naam, aangezien de meeste zwangere vrouwen maar één buik hebben). Sommige vrouwen hebben het helemaal niet in de gaten als harde buiken opspelen, anderen hebben er juist last van. Het is in ieder geval niets om je ongerust over te maken. Heb je er wel veel last van, geef dit dan altijd aan bij je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

 

Blaasontsteking

Misschien moet je een urinetest doen, want soms is een blaasontsteking de boosdoener die harde buiken veroorzaakt. En dat kan heel eenvoudig en snel gecheckt worden. Even met je (ochtend)plasje naar de dokter, et voilà. Of als je dat gedoe vindt, dan even online een thuistestje bestellen… een kind kan de was doen. Is er inderdaad sprake van een blaasontsteking, dan kan de huisarts of gynaecoloog eventueel een antibioticakuur voorschrijven. Eentje die geen kwaad kan voor zwangere vrouwen of het nog ongeboren kindje natuurlijk.

 

Vocht vasthouden

Rond deze tijd van je zwangerschap wordt jouw lichaam van buiten en van binnen slapper. Je organen, je billen, je gezicht en zelfs je schaamlippen worden slapper. Gekker moet het niet worden, denk je misschien. Maar niet getreurd: het komt allemaal goed. Het hormoon progesteron zorgt voor dit verslappende effect en zorgt ook voor het vasthouden van vocht. Dat kan nog wel eens vervelend zijn, maar daar hebben we wat tips voor.

 

Vergelijk jezelf niet met anderen

De een heeft daar meer last van dan de ander, net zoals het aantal kilo’s wat je tijdens een zwangerschap aankomt. De één komt tijdens de zwangerschap bij wijze van spreken 8 kilo aan en de ander misschien wel 30 kilo. Vergelijk jezelf daarom nooit met een zwangere vriendin of zus. Elke vrouw is zwanger op haar eigen manier. Wil je weten waar die extra kilo’s vandaan komen? Hierbij een overzicht.

 

Zoveel kilo kom je gemiddeld aan tijdens je zwangerschap:

 

Beste Jan, 

Samen met het groter, ronder en dikker worden, zijn er bij je partner nog veel meer dingen gaande. Zaken die van de buitenkant misschien niet echt opvallen, maar haar wel degelijk parten spelen zijn… haar geestelijke traagheid, dromerigheid of oncontroleerbare emoties. Wanneer je voor de zoveelste keer bij thuiskomst de sleutels aan de buitenkant van de voordeur ziet zitten of je voor de derde keer dezelfde discussie aan het voeren bent, hebben wij best een beetje met je te doen, maar kunnen we je tegelijkertijd ook geruststellen: het gaat allemaal weer over. Bij de één wat vroeger dan bij de ander, dat wel… maar het komt – sowieso – goed.

 

Reageer op artikel:
Week 17
Sluiten