Week 14

Zwanger week 14!

 

 

Baby’s haren

Je kindjes eerste coupe wordt nu aangemeten. Nou ja, coupe… De haren op zijn hoofd beginnen nu wat harder te groeien. En niet alleen dat, ook de wenkbrauwen beginnen zich te vormen. Alsmede de donshaartjes over zijn gehele lichaam (…geen zorgen, dat hoort, vrees niet voor een kind met een vachtje). Het houdt hem lekker warm zolang hij het nodig heeft daarbinnen.

 

Swingend in de buik

De kleine is al lekker beweeglijk. Armen worden gezwierd, benen dansen wat af, vingers en tenen worden gestrekt. Ook de stembanden zijn ontwikkeld (iets wat je later nog weleens zult vervloeken als je kindje meer decibellen laat klinken dan jouw oren aankunnen). Niet dat je kindje stemtechnisch van zich laat horen – uiteraard – want daar is lucht voor nodig … op vruchtwater werken stembanden niet :).

 

Je eigen haardos

Niet alleen je kindje begint een haardos te ontwikkelen, die van jou kan ook zomaar in een weelderige, volle, glanzende bos veranderen. Halleluja, eindelijk weer een pluspunt van de hormonen. Ja, ze zijn ook nog wel eens ergens goed voor. Je huid kan ook wat voller worden en gaan stralen. Geniet er maar lekker van.

Of misschien wordt je juíst geplaagd door pukkeltjes of dof haar… ook aangevoerd door (nu die rottige) hormonen. In dat geval kunnen we je troosten, want na de bevalling komt dit allemaal weer helemaal goed.

Cocoonen

Heb je alleen maar zin om thuis te cocoonen? Gordijnen dicht, theetje erbij, sokken aan en met een deken op de bank een filmpje kijken? Daar hebben meerdere collega-zwangeren behoefte aan. Heeft je partner dat juist helemaal niet? Wil hij eten met vrienden, voetballen of de kroeg in? Daar kunnen inderdaad juist nu weer heel wat aanstaande vaders behoefte aan hebben!

 

 

 

 

Man versus vrouw

Vergeet niet dat jouw lichaam door de hormonen van nature zorgt voor een rustige en veilige omgeving. Bij een man gebeurt er lichamelijk niet zo veel en geestelijk eigenlijk ook (nog) niet. Hij moet het eerst zien, voordat hij het kan geloven, zeg maar. Bij een man gaat het echte verantwoordelijkheidsgevoel eigenlijk pas op gang komen als de baby geboren is. En jij bent wellicht nú al verliefd op de baby in je buik.

 

Emotionele tijden

Het kan ook zijn dat je emotioneel bent of opvliegerig. Wisselende stemmingen zijn heel normaal (en hormonaal). Ze vallen jou wellicht wat minder op dan je omgeving, met name je partner. Sommige mannen voelen dit goed aan en zullen misschien hun beste beentje voorzetten. Anderen zullen wellicht ter compensatie van jouw eventuele humeurtje nu net wat meer behoefte dan normaal hebben aan een uitje buiten de deur… Laat lekker gaan, hij heeft het nodig… kun jij lekker opgerold op de bank een potje grienen bij The Notebook.

 

Voorbereidingen op borstvoeding

Mocht je over een aantal maanden borstvoeding willen gaan geven, dan kun je je tepels tijdens de zwangerschap al voorbereiden. Borstvoeding geven kan de eerste paar dagen best pijnlijk zijn. Deze pijn kun je verminderen door de tepels nu al vast wat ‘harder’ te maken. Dit kun je doen door je tepels regelmatig te masseren, maar ook door je tepels af en toe zonder beha tegen je kleding te laten ‘schuren’. En droog je tepels na het douchen of badderen af met een ruwe handdoek. Je tepels zouden hier wat ‘harder’ door worden en de kans op kloofjes straks verkleinen. Het is het proberen waard, toch?

 

Beste Jan,

Grijp je kans. Om de borstvoeding straks iets makkelijker te laten verlopen kunnen de tepels van je vrouw maar beter goed voorbereid zijn, en jij kunt daarbij helpen… ‘Hoe dan?’, vraag jij je vast af. Masseer regelmatig zachtjes haar tepels, zodoende worden ze wat ‘harder’ en dat kan tijdens de borstvoeding tepelkloven voorkomen. Dus overtuig haar en heb de tijd van je leven. 😉

 

 

Reageer op artikel:
Week 14
Sluiten