Week 10

 

 

Je baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en je baby is ongeveer 4,5 centimeter lang en weegt ongeveer 5 gram. De oortjes zijn af, maar daar kan je baby nog niet mee horen. En er zit zelfs een klein beetje haar op je baby’tjes koppie.

Het is altijd goed om veel (water) te drinken, maar tijdens je zwangerschap en in deze periode helemaal. Je lichaam maakt meer bloed aan, meer vruchtwater, je hebt meer afscheiding en misschien heb je gemerkt dat je ‘s nachts ondanks die fijne droom badend in het zweet wakker bent geworden. Allemaal part of the deal. En het kan ook zo zijn dat de stoelgang wat moeilijker gaat doen dan normaal. In dat geval kunnen aambeien de kop op steken en geloof ons: dat wil je graag zo lang mogelijk uitstellen. Zodoende raden we je aan om vooral de tijd te nemen voor elk wc-bezoek. Waar je normaal gesproken de dag misschien begon met een paar koppen koffie, kun je er nu beter een paar koppen minder van nemen en daar heel erg van genieten. Cafeïne (en zeker teveel cafeïne) is niet goed voor je baby. Dan maar aan de thee. Genoeg soorten en evenzoveel smaken tot je beschikking.

Bij het opstaan een glas lauw water drinken is misschien niet jouw idee van de lekkerste start van de dag, maar het helpt wel echt bij stoelgangproblemen. Sowieso is het gezond; het reinigt de darmen. Zorg dat je veel vezels binnenkrijgt, zoals volkorenbrood, bruine rijst en volkorenpasta. Gebroken lijnzaad door je voedsel mengen verricht wonderen. En je kunt ook (in water gewelde) pruimen en rozijnen eten. Abrikozen zijn weer erg ijzerrijk en zorgen juist weer voor obstipatie, dus laat die nu juist even uit je ‘dieet’.

Ook raden we je aan om naast deze voedingsproducten veel te bewegen. Dus waar je kunt neem je de trap, de fiets, of wandel je, daar waar je normaal gesproken de roltrap, lift, het openbaar vervoer of de auto zou pakken. Een lange wandeling of lekker zwemmen is natuurlijk helemaal goed. Een mooie bijkomstigheid is dat je fit blijft en dat is mooi meegenomen tijdens de bevalling, maar zeker ook in de tijd daarna!

Beste Jan,

Heeft je zwangere partner last van mood swings? Snel aangebrand? Vindt ze zelf van niet? Jij hebt in dezen gelijk hoor, maar laten we je nu alvast de tip geven voor de komende tijd om vooral de niet-belangrijke discussies niet aan te gaan. Je partner kan er eigenlijk zelf niet eens zo veel aan doen, ze is op dit moment namelijk even niet helemaal zichzelf, de hormonen (jij mag demonen lezen) hebben haar karakter overgenomen. Het goede nieuws, het gaat ook (ooit) weer over.

 

Reageer op artikel:
Week 10
Sluiten