Wie zorgt er voor de kinderen als de ouders overlijden?

Wie zorgt er voor de kinderen als de ouders overlijden?

Een onderwerp waar je als (prille) ouder natuurlijk helemaal niet over na wilt denken, maar helaas zul je er wel over na moeten denken, want als je niks regelt dan kan het zijn dat er iets gebeurt wat je niet zo had gewild.

Hoe werkt het precies?

Op de site www.rijksoverheid.nl staat het volgende over de voogdij:

“Ouders kunnen 1 of 2 personen aanwijzen als voogd voor het geval zij zelf komen te overlijden. Dit kan in je testament, maar sinds 2014 kunnen ouders ook zonder testament iemand als voogd aanwijzen. Dit kan kosteloos door registratie in het gezagsregister. Bij overlijden van de ouders krijgt die persoon de verantwoordelijkheid voor de kinderen. Iemand wordt pas voogd nadat hij een bereidverklaring aflegt bij de griffie van de rechtbank”

De keuze voor een voogd is natuurlijk lastig, vooral omdat in de loop der jaren de situatie kan veranderen. Vind je je zusje nu nog te jong voor kinderen of heeft ze geen vaste relatie? Dat kan natuurlijk over een paar jaar anders zijn. Je mag de keuze van je voogd altijd later aanpassen.

FENNA: Twee jonge kinderen die ik niet zal zien opgroeien

Wat als je het niet hebt vastgelegd?

“Legt u als ouders niet vast wie uw kinderen moet opvoeden na uw dood? Dan neemt de rechter die beslissing. De rechter raadpleegt de families en bekijkt samen met hen wat de beste oplossing is. In de meeste gevallen wordt de voogdij in onderling overleg geregeld. Maar soms kan de rechter niet meteen een oplossing vinden. Bijvoorbeeld omdat er meerdere geschikte voogden zijn. De rechter kan dan de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen” (www.rijksoverheid.nl)

Wat als niemand de voogdij op zich wil of kan nemen?

“Kan of wil niemand in de familie of vriendenkring de voogdij over de kinderen op zich nemen? Dan krijgt een gecertificeerde instelling  (een stichting jeugdbescherming bijvoorbeeld) het gezag over de kinderen. De instelling zal proberen een geschikt pleeggezin te vinden of het kind te begeleiden bij het zelfstandig wonen” (www.rijkskoverheid.nl)

Reageer op artikel:
Wie zorgt er voor de kinderen als de ouders overlijden?
Sluiten