Redactie
Redactie Geen categorie 22 jan 2020

Zo maak je van slapen een feestje!

Ik denk dat we best mogen stellen dat er maar weinig kinderen zijn die rond bedtijd juichend hun slaapkamer opzoeken om te gaan slapen. Toch?

 

Slaapontwijkend gedrag

Wat wellicht wel bekend in de oren klinkt, is dat ze als het eenmaal zover is nog éven wat moeten drinken… Of nog éven naar de wc moeten… Tanden ineens gepoetst en per stuk gepolijst worden.

En als ze er eenmaal in liggen: nog één verhaaltje, nog één laatste knuffel, nog één slokje water…

O ja, en hebben ze de hele dag vragen over hun dag ontweken met één-lettergrepige-antwoorden? Willen ze eenmaal in bed hun hele dag tot in detail navertellen. Alles om dat slaapje maar uit te stellen. Rare wezens zijn het, kinderen!

Dat slaapontwijkende gedrag, daar kunnen wij ons als ouders toch niets bij voorstellen? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar persoonlijk doe ik een klein vreugdedansje als ik de dag kan afsluiten en mijn bed mag opzoeken.

 

Slaap is zo belangrijk

Kinderen zien helaas zelf nog niet in hoe belangrijk een goede nachtrust voor ze is. Niet alleen voor hun lichamelijke ontwikkeling, maar ook voor de mentale ontwikkeling. Hersentjes hebben rust nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Er is voldoende rusttijd nodig om de dag te kunnen verwerken, om het lichaam te laten herstellen van de dagelijkse bezigheden en om letterlijk en figuurlijk te kunnen groeien.

Maar hoe laten we die kleine nachtbrakers dat inzien? Een goed gesprek heeft hoogstwaarschijnlijk weinig effect. Vinden ze echt 100% slaapverwekkend. (Dat dan weer wel. Dus misschien dan toch maar eens voor het slapengaan het nut van een goed slaapje toelichten 🙂 ).

 

Maak van slapen een feestje

Wat wel effect kan hebben? De slaapkamer omtoveren tot een plek waar ze zich maar wat graag ’s avonds in terugtrekken. Leuk kleurtje op de wand. Lievelingsknuffels op grijpafstand. Schilderijtjes of blije familiefoto’s aan de muur. Een fijn nachtlampje, misschien zelfs wel een die leuke figuren op de muur reflecteert. Glow in the dark-stickers aan het plafond zodat de sterrenhemel in hun eigen kamer schittert. En niet te vergeten: een mooi bed! Eentje waarin ze heerlijk weg kunnen dromen in hun eigen fantasieverhalen. Een stapelbed is wat dat betreft gegarandeerd een succesnummer. Niet alleen fijn om in te slapen en een fantastisch stuk speelgoed waarin ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten, maar ook nog eens praktisch. Zeker wanneer broertjes en zusjes samen een kamer delen, of als er logeetjes komen.

En het kan nog gekker: een stapelbed voor 3 personen! Fantastisch toch? Kun je alleen het excuus van ruimtegebrek voor een slaapfeestje niet meer opgooien 🙂

 

… En nu maar hopen dat ze dankzij deze tips niet écht van iedere nacht een feestje maken.

 

Reageer op artikel:
Zo maak je van slapen een feestje!
Sluiten