Marieke
Marieke Blog 28 mei 2018

Wordt jouw kindje links- of rechtshandig?

Wordt jouw kindje links- of rechtshandig?

 

Wist je dat maar zo’n 15% van de bevolking linkshandig is? Dat is best weinig. Het grootste gedeelte van de mensen is rechtshandig, en dan heb je nog wat mensen die zowel links- als rechtshandig geboren worden (‘ambidexter’ heet dat).

 

Waarom zijn er meer rechts- dan linkshandigen?

De reden dat de meeste mensen rechtshandig zijn wordt gezocht in de zwangerschap. Wetenschappers denken dat de positie van de baby in de buik daarvoor bepalend is. Foetussen liggen namelijk over het algemeen met hun rechterkant dichter bij de buikwand van de moeder, waardoor die kant meer prikkels zou ontvangen dan de linkerkant. Zodoende zou de rechterkant van een kindje zich al heel vroeg beter ontwikkelen.

Naast dit vermoeden zijn er nog een aantal factoren van invloed op links- of rechtshandigheid. Zoals bijvoorbeeld erfelijkheid. Zijn beide ouders rechtshandig, dan is de kans op een linkshandig kindje maar 10%. Zijn beide ouders linkshandig, dan is die kans al snel 26%. En dachten we eerder dat eeneiige tweelingen echt in alles identiek waren, dan hier mogelijk de uitzondering op de regel: de een kan zomaar linkshandig worden terwijl de ander rechtshandig is.

En dan speelt ook nog de dominantie en taakverdeling van de hersenhelften een rol (en ook die verdeling kan in de baarmoeder beïnvloedt worden, met name door testosteron en stress).

 

Wanneer weet je zeker naar welke hand de voorkeur uitgaat?

Omdat het overgrote deel rechtshandig geboren wordt, wil dat nog niet zeggen dat jouw kleine ook rechtshandig zal worden.

In de eerste paar maanden van hun jonge leventjes zijn kinderen bijna allemaal rechtshandig. Maar dat zegt nog niet alles. De eerste paar jaren zullen ze vooral beide handen gebruiken, wat ook goed is én nodig voor de motoriek en ontwikkeling. Sommige kindjes tonen dan wel al  een lichte voorkeur, maar wanneer je dat ziet gebeuren, zorg er dan voor dat je ook de andere hand blijft ontwikkelen. Dat is dus zeker in die beginjaren van groot belang.

Pas wanneer ze zo’n jaar of 3 oud zijn laten ze zien naar welke hand hun voorkeur uitgaat maar wisselen ze nog steeds wel eens af.

Vanaf hun zesde wordt het definitief links of rechts.

 

Is jouw kindje links- of rechtshandig? Doe de test:

 • Heeft jouw baby’tje een voorkeurskant wat betreft zijn hoofdje wanneer hij ligt? Naar welke kant kijkt hij het liefst? Die kant zou ook zomaar zijn schrijfhand kunnen worden.
 • Als je je kindje een koekje of een speeltje aangeeft, met welke hand rijkt hij dan? Dat zou een teken aan de wand kunnen zijn.
 • Als je je kindje je telefoon geeft om met oma of opa te praten, aan welk oor plaatst hij dan de telefoon?
 • Met welke hand eet je kindje? Of als hij al zo behendig is om met een lepel of vorkje te eten, in welke hand houdt hij die dan?

 

Feitjes over linkshandigen

Vroeger werd linkshandigheid nog wel eens geprobeerd weg te werken, omdat rechtshandig de norm was. Toegegeven, er zitten wel een paar nadelen aan linkshandigheid. De meeste attributen (zoals bijvoorbeeld sportartikelen en auto’s) zijn praktisch ontwikkeld voor rechtshandigen. Daarbij komt dat linkshandigen makkelijker vlekken tijdens het schrijven omdat ze met hun hand over de eerder geschreven tekst heen wrijven.

 

Maar dat terzijde, want we hebben ook wat leuke positieve dingen over linkshandigen te melden. We hebben wat leuke feitjes over linkshandige mensen op een rijtje gezet, omdat ze zo bijzonder zijn ☺. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • Er 2 x zo veel linkshandige mannen dan vrouwen op de wereld zijn?
 • Een op de vijf mensen met een bijzonder hoog IQ ook linkshandig is?
 • Linkshandigen vaak een goed muzikaal gehoor én talent hebben?
 • 40% van de gouden medailles die onder boksers gewonnen zijn door linkshandigen gewonnen zijn?
 • Sowieso zijn veel prof-sportes linkshandig.
 • Linkshandigen beter om kunnen gaan met veel prikkels tegelijk en dat ze daardoor vaak beter zijn in gamen?
 • Linkshandige kinderen 4 tot 5 maanden later beginnen te puberen dan rechtshandigen?
 • Linkshandigen vaak artistieker zijn?
 • Mensen die links zijn hun eigen dag hebben: 13 augustus, de dag van de linkshandigen.

 

Ook interessant om te weten:
Hooikoorts. Wat is het, hoe herken je het en wat doe je ertegen?
Het venijn van een te kort tongriempje.

Wanneer voel je het eerste schopje?

Reageer op artikel:
Wordt jouw kindje links- of rechtshandig?
Sluiten