Marieke
Marieke Nieuws 2 mei 2018

Welke voeding draagt ECHT bij aan de vruchtbaarheid (en welke niet)!

Welke voeding draagt ECHT bij aan de vruchtbaarheid (en welke niet)!

 

Er staat een interessant artikel in Daily Mail vandaag en dat willen we jullie niet onthouden. Het artikel gaat over een nieuw onderzoek uitgevoerd door Harvard University, en dat onderzoek heeft uitgewezen dat voeding daadwerkelijk bij kan dragen aan de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen.

 

De afgelopen 10 jaar is telkens meer aandacht voor voeding betreffende fertiliteit. Met recht. Wij kaarten het belang van voeding in het proces van zwanger worden ook aan in ons boek D’R OP of D’R ONDER. Rika Lukac – orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in fertiliteit – heeft in ons boek een stukje geschreven over dit onderwerp.

 

Juiste voeding heeft niet alleen invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw, maar bepaalde voedingsproducten kunnen ook de kwaliteit van de zaad van de man bevorderen.

 

In de onderzoeksresultaten van het onderzoek wordt aangegeven welke producten goed zijn om te eten indien er een zwangerschapswens is en wordt tevens aangegeven waaróm deze voedingsproducten kunnen bijdragen aan een hoger vruchtbaarheidsgehalte. Daarnaast wordt aangegeven welke producten beter niet gegeten kunnen worden. Daily Mail somt de artikelen, alsmede hun gunstige én ongunstige eigenschappen op:

 

“Vruchtbaarheidsbevorderend zijn:

  • Zalm bevat veel omega-3-vetzuren waarvan is bewezen dat ze de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen reguleren. Deze zuren verhogen ook baarmoederhalsslijm, helpen bij het reguleren van hormonen in het lichaam en bevorderen de eisprong. DHA, een lid van de omega-3-familie, is in hoge concentraties aangetroffen in sperma, wat aantoont dat de moleculen belangrijk zijn bij het bevorderen van de levensvatbaarheid van de zaadcel. Komt bij dat DHA ook nog eens super goed is voor voor de ontwikkeling van hersenen en ogen bij de foetus tijdens de zwangerschap. Ben je geen liefhebber van zalm dan zijn noten en zaden, eieren en linzen – ook rijk aan omega 3-vetzuren en DHA – een goede vervanging.
  • Spinazie is rijk aan foliumzuur, een B-vitamine waarvan is aangetoond dat deze de snelheid en betrouwbaarheid van de ovulatie verhoogt. Foliumzuur helpt ook bij de celdeling en DNA-productie, die beide bijdragen aan een gezonde zwangerschap. Bovendien bevat spinazie veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor prenatale zorg zoals ijzer en calcium. Ze kunnen ook helpen tegen geboorteafwijkingen van de hersenen en de wervelkolom, die zich in de eerste paar weken van de zwangerschap kunnen ontwikkelen. Leuke bijkomstigheid: bladgroenten verhogen het libido van een vrouw omdat ze chlorofyl bevatten, een pigment dat helpt de bloedstroom te verhogen. Walg jij van spinazie? Geen probleem: sla romaine, snijbiet of rucola hebben dezelfde positieve eigenschappen.
  • Brood met granen bevatten B-vitamines, zoals B9 (foliumzuur) en B12, die essentieel zijn voor een gezonde vruchtbaarheid. Een tekort aan B12 is met name in verschillende onderzoeken in verband gebracht met onvruchtbaarheid. Vezels, een ander belangrijk ingrediënt, helpt het lichaam te ontdoen van overtollig oestrogeen en houdt de bloedsuikerspiegel in evenwicht. Antioxidanten worden gevonden in volle granen en beschermen de cellen waaruit de eicel (ei) en organen die reproductieve hormonen produceren tegen schade door vrije radicalen. Sommige goede voedingsmiddelen om te eten zijn onder meer bruine rijst, havermout en gerst.
  • Bonen zijn in verband gebracht met vruchtbaarheid omdat ze rijk zijn aan foliumzuur, aan vezels en omdat ze een goede bron van eiwitten zijn. Uit ander wetenschappelijk onderzoek naar vruchtbaarheid (eveneens door Harvard University uitgevoerd, onder een groep van 17.500 vrouwen) bleek dat onvruchtbaarheid 39 procent meer kans had bij vrouwen met de hoogste inname van dierlijke eiwitten. Vrouwen die meer plantaardige eiwitten aten, zoals bonen, hadden minder problemen om zwanger te worden.
  • Pure chocolade kan – zoals bewezen is in verschillende onderzoeken – de spermakwaliteit bij mannen verhogen. Pure chocolade bevat een aminozuur, L-arginine, waarvan is bewezen dat het het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van het sperma en het spermavolume verhoogt. Het bevat ook veel antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die worden aangetroffen in vervuiling en toxines die verband houden met mannelijke onvruchtbaarheid, evenals de gezondheid van het hart. De antioxidanten zijn ook belangrijk voor een goede doorbloeding, wat ook een zeer gunstig iets is voor de vruchtbaarheid. Bosbessen en citrusvruchten zijn voedingsmiddelen die ook bomvol antioxidanten zitten.”

 

Wat zijn volgens het artikel voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan?

  • Soja: het kan de mannelijke vruchtbaarheid schaden, in die zin dat het de hoeveelheid zaadcellen doet afnemen.
  • Gefrituurd voedsel: vermindert de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen, wat de vruchtbaarheid kan schaden en de bloedvaten kan verstoppen. Onderzoekers van de Universiteit van Harvard ontdekten dat hoe meer gefrituurde vetten een vrouw eet, des te groter het risico op vruchtbaarheidsproblemen is. Uit de studie gehouden onder 18.000 vrouwen bleek dat voor elke twee procent van de extra calorieën komende uit transvetten die vrouwen aten, hun risico op onvruchtbaarheid steeg met 73 procent.
  • Frisdrank is zowel slecht voor de vruchtbaarheid van mannen als van vrouwen. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel en dat heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid.

 

Aldus Dailymail.co.uk.

Reageer op artikel:
Welke voeding draagt ECHT bij aan de vruchtbaarheid (en welke niet)!
Sluiten