Waterpokken

In het algemeen krijgt je kindje niet in z’n eerste levensjaar waterpokken, maar pas later. Als je baby het krijgt terwijl hij jonger is dan 1 jaar, dan bestaat er de kans dat hij het nog eens krijgt. Deze kans is wel een heel stuk kleiner wanneer hij een ernstige vorm heeft gehad, met veel blaasjes en veel ellende. De resistentie/weerstand die hij hierdoor heeft opgebouwd is dan groter, en dit verkleint de kans dat hij het nog eens krijgt.

Sommige kindjes hebben erg last van waterpokken, sommige krijgen maar een paar blaasjes. Een voordeel wanneer je kind het als baby krijgt, is dat hij nog niet kan krabben, maar het jeukt er jammer genoeg niet minder om. De jeuk die de blaasjes geven, is echt heel vervelend, zeker voor een kindje dat nog niet kan krabben en zijn ellende alleen door middel van traantjes kenbaar kan maken. Een beetje extra knuffels en liefde geven kan op zo’n moment geen kwaad. Een ouderwetse, maar wel werkzame manier om de jeuk te verlichten is de volgende.

Vul een panty met geplette havermoutvlokken (dezelfde als waarvan je havermoutpap maakt). Dompel dit in het, niet te warme, badje (net zoals je een theezakje gebruikt). De gel-achtige, plakkerige substantie die uit de panty komt, smeer je over het lichaam. Belangrijk is dat je de havermoutgel niet afspoelt, maar lekker laat intrekken. Je kunt na het badje wel een beetje deppen om de ergste nattigheid te verwijderen, en doe hem dan lekker een pyjama of ruime kleding aan. De havermout zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen en helpt tegen de jeuk.

Ook het proberen waard: in bad met groene zeep (die ouderwetse plastic pot met groenachtige gel er in). De zeep heeft een ontsmettend en uitdrogend effect, wat ook helpt tegen de jeuk. Gewoon simpele groene zeep (die soort gel in een plastic pot).

Je kunt daarnaast ook Kidsclin Coolmousse of Calendulan Emulsie van VSM gebruiken, dit kalmeert de jeuk en verkoelt en verzacht. Smeer liever niet met bodylotion of andere crèmes, want de parfum die daar inzit, maakt de jeuk vaak alleen maar heftiger.