Marieke
Marieke Wist je dat... 6 aug 2019

Wat te doen bij een insectenbeet?

Wat te doen bij een insectenbeet?

Heerlijk, die lente- en zomermaanden! Het zonnetje dat ons lekker toe straalt (als het even meezit), we zijn bijna 24/7 buiten, de bloemetjes staan in bloei, de bomen zijn mooi vol, er dartelen lekker veel pollen door de lucht… vinden de insecten ook. Want ook die floreren in de zomer. Niet altijd tot even groot plezier van je kind. Want alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, is er altijd wel zo’n kleine f*cker die het op jouw bloedje gemunt heeft. Wat te doen als een insect heeft toegeslagen?

 

Ai… gestoken of gebeten

Is je kind door een wesp, bij, horzel, mier, mug of ander lelijk stekend beest te grazen genomen, dan zal je dat waarschijnlijk direct merken door een fikse gil, schreeuw of huil, een rode bult met wat bleke huidranden, gecombineerd met pijn of juist jeuk. En soms laten deze insecten ook nog een souvenir in de vorm van een angel achter.

 

Wat te doen?

  1. Verwijder de eventuele angel met een pincet of probeer hem met je nagel of een bankpas zijn huid uit te strijken.
  2. Leg vervolgens een koud, nat doekje op de getroffen plek en – mocht je het in huis hebben – smeer er daarna wat speciale insectenbeetcrème op. Deze is te koop bij iedere apotheek of drogist, in verschillende vormen (gel, vloeistof of dus crème). Of beter nog: voorkom een steek. Hoe? Met deze spulletjes.

 

Serieuze steek of beet

Als je het idee hebt dat je kind toch wat serieuzer is getroffen, bijvoorbeeld door meerdere steken of door een steek in zijn hals of dicht bij zijn oog, of als er een allergische reactie optreedt (te herkennen aan uitslag, een abnormale zwelling, bizarre roodheid of als je je herinnert dat dit in het verleden weleens het geval is geweest) dan moet je je huisarts bellen. Die moet je ook bellen als er een paar dagen later een rode streep ontstaat op de plek van de beet. Het kan namelijk zijn dat het beestje misschien net op de verkeerde plek heeft gestoken en een lymfevat heeft geraakt.

 

Nóg serieuzer

En is je kind in zijn mond, tong of keel gestoken, heb je het idee dat hij niet meer alert reageert, is hij bewusteloos of erg benauwd? Dan mag je zonder enig probleem 112 bellen of – indien dichtbij genoeg – zelf naar je huisarts of het ziekenhuis racen.

 

Wespen en zoetigheid

Trouwens… Insecten zijn dol op zoetigheid. En kinderen knoeien nogal eens, dus dat gaat lekker samen. Probeer daar rekening mee te houden en eventueel geknoeide zoetigheid meteen schoon te maken of weg te poetsen.

Speciaal voor de mama’s: een fullbody-suikerwax-ontharingssessie is in dit jaargetijde niet aan te bevelen, weten we helaas uit ervaring. Dan maar gewoon het ouderwetse werk... Alleen als je als bliksemafleider wilt dienen tegen wespen en bijen. Dan succes gegarandeerd.

 

Buskruit met EHBO

Wil je meer weten over hoe je moet handelen in geval van lichamelijk nood bij je kind? Buskruit met EHBO behandelt alles, maar dan ook echt álles dat een kinderlichaam kan treffen. In dit boek wordt beschreven hoe je moet handelen, indien mogelijk hoe je letsel kun voorkomen én hoe je als ouder het verschil kunt maken. Geschreven in opdracht van en in samenwerking met KNV EHBO. Interesse? Het boek is te koop bij KNV EHBO of bij www.bol.com (… online overal eigenlijk). Voor maar 14,95.

 

Reageer op artikel:
Wat te doen bij een insectenbeet?
Sluiten