Wat mag en kun je verwachten van je kraamverzorgende?

 

Taken van de kraamverzorgende

 

* Voorlichting en hulp

 

Ze geeft je uitleg over de lichamelijke verzorging van je baby en ze assisteert je als en wanneer jij dit wilt. Denk hierbij aan het verschonen van de luier, het bedje opmaken, het in bad stoppen en – minstens zo belangrijk – het goed droogmaken van je baby achter de oortjes en in de plooitjes, het verzorgen van het navelstompje, het vijlen van de nageltjes, et cetera.

Ze geeft voorlichting over onder meer borst-/flesvoeding en ze helpt je hierbij als je dat prettig vindt, want zowel borst- als flesvoeding geven kan in het begin even lastig zijn of zelfs best wel onzeker maken. Je kraamhulp kan je helpen met aanleggen, zal je verschillende methoden van borstvoeden leren, zodat tepelkloven beperkt kunnen blijven. Ook zal ze je helpen met kolven en houdt ze bij hoeveel je baby heeft gedronken, bijvoorbeeld door hem voor en na de voeding te wegen. Mocht je, al dan niet noodgedwongen, kiezen voor kunstvoeding, dan zal ze je precies uitleggen hoe je een fles kunt bereiden, hoeveel je baby mag drinken per voeding, maar ook per dag. Ze zal voordoen hoe je de flessen moet steriliseren, helpen met boertjes na de voeding en ga zo maar door.

 

* Gezondheidstoestand van de baby

Ze controleert onder andere de ademhaling op regelmatigheid én het gewicht van je baby. Het is helemaal niet gek als je baby in de eerste dagen, zeker in het geval van borstvoeding, een beetje afvalt. De kraamhulp houdt in de gaten dat hij niet meer afvalt dan 10% van zijn geboortegewicht en dat je baby langzaam weer aankomt.

Ze zal voordoen hoe je de temperatuur van je baby kunt meten, ze houdt zijn kleur in de gaten en kijkt of hij genoeg poep- en plasluiers heeft. Ze zal letten op het huilgedrag en slaapgedrag van je baby, zal zal het navelstompje in de gaten houden en kijken of hij alert is. En bij enige twijfel zal ze een dokter inschakelen.

Ze zal je ook vertellen waar jij op moet letten wanneer zij – de kraamverzorgende – er niet (meer) is.

En dit alles houdt ze bij in het kraamboekje dat ze meeneemt op de eerste dag van haar komst. Dit kraamboekje is meestal niet zo mooi, dus als je het leuk vindt, kun je (van tevoren) ook zelf een boekje maken. Het is leuk en handig om erbij te pakken als je een tweede baby krijgt, maar ook leuk om later aan je zoon of dochter te geven als hij of zij bijvoorbeeld zelf een baby krijgt.

 

* Jouw gezondheidstoestand

Ook jij wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de kraamverzorgende en dat is maar goed ook, want door de adrenaline ben je al gauw geneigd om veel te veel hooi op je vork te nemen.

De kraamverzorgende houdt jouw gehele toestand in de gaten. Je hartslag, de kleur van je benen, je temperatuur, je onderkantje in het algemeen, meer specifiek eventuele hechtingen. En dat is waarschijnlijk nou juist de plek waar je waarschijnlijk liever van hebt dat niemand er (voorlopig) in de buurt komt. Een troost voor jou: het is voor een goed doel en jouw kraamverzorgende ziet en doet niet anders, dus je hoeft je absoluut niet ongemakkelijk te voelen. Ook zal ze iedere dag de stand van je baarmoeder controleren door zachtjes op je buik te kloppen en te voelen, het is van belang dat de baarmoeder goed krimpt en op haar oude plek terugkomt. Wanneer je vlak na de bevalling koorts hebt kan er van alles zijn en de kraamzorg zal je dan doorverwijzen naar de huisarts of het ziekenhuis.

Niet alleen je lichamelijke status zal door haar in de gaten gehouden worden, ze zal ook een beetje over je moederen. Door de bevalling heb je misschien een korte nacht gehad of misschien zelfs een nacht overgeslagen. Naast dat verlies je ook altijd in meer of mindere mate bloed. Genoeg redenen voor haar om er streng op toe te zien dat je voldoende rust krijgt en dus zij zal je op bepaalde momenten verplicht laten slapen.

* Huishoudelijke taken

De kraamverzorgende zal ook wat huishoudelijke taken voor je vervullen. Zo zal ze sowieso iedere dag de wc’s goed schoonmaken. Dat is echt een must, want het infectiegevaar is eenvoudig opgelopen en geen sinecure. Ook zal ze je bed dagelijks verschonen en wasjes draaien (de wasmachine draait over het algemeen overuren deze dagen!), ervoor zorgen dat je voldoende eet en drinkt en dit voor je klaarmaken (de gezondste fruitsalades worden voorgeschoteld en koppen thee – waarvoor de tijd niet meer gevonden wordt om ze warm te drinken – vliegen je om de oren). Maar tijdens het intake-gesprek kun je aangeven wat je graag als extra zou willen dat ze voor je zal doen. Bijvoorbeeld: koken, of boodschappen doen, of voor je eventuele andere kindjes zorgen als je partner niet in de buurt kan zijn. Denk er maar eens goed over na waar jullie het meeste mee geholpen zouden zijn als gezin. In goed overleg met de kraamverzorgende is er vaak van alles mogelijk.

 

Tip: heb jij het gevoel dat je niet genoeg hebt aan die 49 uur? Bijvoorbeeld na een keizersnede of lukt het maar niet met de borstvoeding? Dan kun je in aanmerking komen voor extra uren kraamhulp. Bespreek dit met je kraamverzorgende, zij kan je er verder over informeren. Deze extra uren worden meestal niet vergoed, dus check wel even bij je verzekering hoe dit zit.

Reageer op artikel:
Wat mag en kun je verwachten van je kraamverzorgende?
Sluiten