Wat kan je zelf doen om de bevalling op gang te brengen?

 Wat kan je zelf doen om de bevalling op gang te brengen?

Allereerst: ken je het boek Buskruit met Muisjes? Een boek vol met tips over bevallen, de kraamtijd, doorslapen, voeden, etc….

Tja, die veertigweken duren lang, hè. Tegen het einde van de zwangerschap is iedere dag zonder baby in je armen een dag te lang. Waarschijnlijk heb jij je,net als iedere andere aanstaande moeder,rijk gerekend en denk je dat jouw babyvast te vroeg komt. Heel irritant, maar de kans is helaas net zo groot of misschien zelfs wel groter bij een eerste bevalling, dat je baby‘te laat’ geboren wordt.

Je kunt natuurlijk proberen de natuur een handje te helpen. Er zijn tal van tips and trics bekend over het op gang brengen van een bevalling, de een met meer succes dan de ander. Al is het maar om je te helpen de tijd te doden, hier alle bakerpraatjes om de bevalling op gang te brengen op een rijtje:

 

  • Eet ananasharten, spicy food en drink tonic. Eigenlijk kennen wij echt niemand die hiervan weeën heeft gekregen, maar ja… misschien werkt het bij jou wel. En eerlijk is eerlijk:baat het niet, dan schaadt het niet.
  • Neem een lepeltje wonderolie Ook een tip waarvan we het succes niet durven te garanderen. Wel gegarandeerd buikkramp en buikloop, want het werkt nogal laxerend. Maar dat dit weeën als gevolg heeft, dat hebben wijhelaas niet zo mogen ervaren.
  • Maak een uitgebreide wandeling, ga fietsen of trap lopen, in ieder geval: beweeg. Er zijn vrouwen bij wie het geholpen heeft.
  • Stimuleer je tepels (of laat het je partner doen, die kan het vast wel waarderen). Dan komt het hormoon oxytocine vrij. Alleen met een paar keer strelen ben je er nog niet – denk eerder aan een massage van zo’n vijftien minuten en dat een paar keer per dag.
  • Plan een voetreflexmassage in. Mocht het de bevalling niet op gang helpen, dan heeft het in ieder geval een ontspannend effect.
  • Ga naar een (goede) acupuncturist.
  • Laat je strippen door de verloskundige of gynaecoloog. Dat kan alleen als de baarmoedermond al een beetje week is en open staat, ofwel als je al een heel klein beetje ontsluiting hebt. Strippen houdt in dat met twee vingers geprobeerd wordt de vliezen die vastgeplakt zitten aan de binnenkant van de baarmoeder,los te krijgen van de baarmoederwand. Dit kan best vervelend aanvoelen of zelfs een beetje pijnlijk zijn. Na het strippen maakt je lichaam een hormoonachtig stofje aan, dat de baarmoedermond ‘rijper’ maakt en dit kán binnen 48 uur weeën opwekken.

Jullie moeten er misschien niet aan denken, maar seks kan de oplossing zijn. Sperma bevat een hormoon (prostaglandine) dat kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. Bij een vrouw komt een ander hormoonstofje vrij (oxytocine) en ook dat kan weer weeën stimuleren. Komt nog bij dat door een orgasme de baarmoeder samentrekt, wat óók weeën kan stimuleren. Tel uit je winst. Maar: zijn je vliezenal gebroken, dan mag je juist geen seks hebben in verband met infectiegevaar!

De laatste twee zijn eigenlijk geen bakerpraatjes, deze zijn door de jaren heen zelfs succesvol gebleken (hoewel een bevalling niet te garanderen is natuurlijk).

We wensen jullie in ieder geval heel veel succes!

Papa Willem vertelt over zijn bevallingservaring

 

Waar staat je partner bij de bevalling?

Reageer op artikel:
 Wat kan je zelf doen om de bevalling op gang te brengen?
Sluiten