Marieke
Marieke Zwanger worden 2 apr 2018

‘Wacht niet te lang, want dan kun je lang wachten’: babywens op latere leeftijd

‘Wacht niet te lang, want dan kun je lang wachten’: zwangerschapswens op latere leeftijd

De keuze om op latere leeftijd nog kinderen te krijgen is niet altijd een vrijwillige keuze. In die zin dat sommige vrouwen de juiste partner niet eerder tegen zijn gekomen. Het feit dat ze de vader van haar kinderen wat later heeft ontmoet, wil – begrijpelijk – niet zeggen dat ze haar kinderwens dan maar overboord moet gooien. Of misschien was zwanger worden wel een hele lijdensweg, dat kan natuurlijk ook. En hoe mooi is het dan als die grote kinderwens dan toch echt werkelijkheid wordt?

Er zijn ook vrouwen die het moederschap bewust uitstellen. Vrouwen die alles mee lijken te hebben wat betreft het stichten van een gezin: een potentiële vader, een gestel dat zich prima leent om zwanger te worden, een stabiele thuis- dan wel financiële basis. Maar bijvoorbeeld ook een carrière die ze liever niet tijdelijk op een lager pitje wilt zetten. En de techniek van tegenwoordig alsmede de kundigheid van artsen maakt deze bewuste keuze natuurlijk ‘makkelijker’. Dat is waarom relatief veel vrouwen relatief laat beginnen aan het stichten van een gezin.

Maar is het reëel om te denken dat de huidige techniek en kundigheid voor alles staat?

In ons boek D’R OP of D’R ONDER zegt gynaecoloog Tycho van Meer (onder andere) het volgende over leeftijd en zwanger worden:
Je leeftijd is voor de kans op een spontane zwangerschap een zeer belangrijke prognostische factor. Tot je 30e heb je 85-90% kans op een succesvolle zwangerschap binnen een jaar. Op je 33e is deze kans al gedaald naar 65% en op je 40e zelfs naar 44%.
Andere factoren die een belangrijke rol spelen op je zwangerschapskans zijn onder andere de duur van de subfertiliteit, of je eerdere zwangerschappen hebt gehad en leefstijlfactoren zoals overgewicht, roken en alcoholgebruik.
Als je bij de gynaecoloog komt moet je niet verwachten dat er direct allerlei behandelingen gestart gaan worden. En als ze gestart worden, dan moet je een heel traject van behandelingen door.
Los van het feit of je een intensieve behandeling wilt starten, is het goed om je te realiseren dat ook bij behandelingen geldt dat hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans op een doorgaande zwangerschap.
Zo is de kans op een doorgaande zwangerschap per gestarte ivf-cyclus op 35-jarige leeftijd tussen de 25 en 30%. Bij een leeftijd tussen de 35 en 40 jaar is deze kans afgenomen naar ongeveer 13-20%.
Eigenlijk is het belangrijkste advies voor een vrouw om zo jong mogelijk te beginnen om je kinderwens te vervullen.

“Mijn schoonmoeder zegt altijd: ‘Je bent nooit helemaal klaar voor een kind, er zullen altijd redenen te bedenken zijn om nog even te wachten.’”

Dr. Tycho’s motto: Wacht niet te lang, want dan kun je lang wachten.

En als de techniek en kundigheid al meewerkt, is het dan wenselijk om op latere leeftijd kinderen te krijgen?

Sam T., zelf moeder op haar 45ste geworden, vindt van niet. Zielsgelukkig is ze met haar tweede kindje, een nakomertje, en alles heeft ze uit de medische kast getrokken om haar tweede kinderwens in vervulling te laten gaan. Maar als je het haar vraagt, zegt ze in een notendop:
“Mijn advies? Wacht niet! Het is eigenlijk niet okay om zo lang te wachten. Luister gewoon naar je tikkende eierstokken! Want je krijgt het niet cadeau naarmate je ouder wordt.
Tegenwoordig kun je eitjes in laten vriezen en zo tijd ‘winnen’. Maar is dat niet een heel arrogante gedachte? Ik heb (en was gelukkig in die mogelijkheid) heel veel geld uitgegeven aan deze laatste zwangerschap. Ik had een arts die zelfs nog een auto zwanger had kunnen krijgen. Er zijn tal van ‘celebs’ die op oudere leeftijd nog kinderen krijgen, maar die betalen daar ook voor. En geven zij (en ik) dan niet een heel vertekend beeld? Scheppen we geen valse beloftes?”
Ze eindigt haar pleidooi met:
“Is het een goede keuze een kindje te krijgen wanneer je net zo goed in de overgang zou kunnen geraken? Is het een goede keuze om een kind te krijgen wanneer je de leeftijd hebt bereikt van een potentiële oma?”

Wat vinden jullie?

 

Meer lezen over zwanger worden? Dan is ons boek D’R OP of D’R ONDER iets voor jou!

Reageer op artikel:
‘Wacht niet te lang, want dan kun je lang wachten’: babywens op latere leeftijd
Sluiten