Waarom een goede vader-dochter-relatie zo belangrijk is

Wat betreft dochters wordt vaak gedacht dat een moeder ‘belangrijker’ is voor een meisje dan de vader, heel stereotype. Waarschijnlijk omdat een goede moeder-dochter-relatie meer voor hand liggend is, omdat moeders en dochters allebei meisjes zijn en dus weten wat voor emoties er komen kijken bij vriendschapsperikelen, liefdeszaken, lichamelijke ontwikkelingen zoals menstruatie en het krijgen van borsten, make-up issues. En als ze volwassen zijn kunnen ze ervaringen over werk en ouderschap delen. Maar wist je dat een vader-dochter-relatie minstens zo belangrijk is? En vaak extra speciaal?

 

Wat maakt een goede vader-dochter-band zo speciaal en belangrijk?

  • Het leert dochters dat liefde onvoorwaardelijk en onbaatzuchtig kan zijn.
  • Een vader blijft hoe dan ook dochter’s nummer 1. Al komt Prince(ss) Charming voorbij, papa blijft The King.
  • Een vader kan de basis leggen voor wat een vrouw minstens van haar aanstaande Liefde verwacht, zoals respect en hoffelijkheid.
  • Een vader kan dus de lat zijn waartegen iedere Liefde wordt afgemeten.
  • En niet alleen iedere Liefde, maar eigenlijk alle sociale contacten en relaties waar zij mee te maken zal krijgen.
  • Uit wetenschappelijke studies is zelfs gebleken dat door een goede vader-dochter-relatie een vrouw minder lichamelijke klachten zal ontwikkelen, minder snel in armoede eindigt, zelfbewuster wordt en meer bevrediging uit het leven haalt.
  • Vaders zijn vaak sterk. En omdat hij zo sterk is, geeft hij haar een gevoel van veiligheid en de wetenschap dat er een sterk persoon is die áltijd achter haar staat.
  • Omdat vaders kinderen in het algemeen, maar in dit geval dus ook dochters vrijer laten en meer ruimte geven om op ontdekking te gaan en fouten te maken (vooral in het pre-pubertijdstadium denken we, ín de pubertijd wordt de lijn juist vaak wat strakker getrokken) creëren vaders dat dochters meer zelfvertrouwen krijgen en onafhankelijk worden.
  • Een vader kan een dochter het gevoel geven de meest belangrijke persoon in zijn leven te zijn, de mooiste vrouw op aarde voor wie alles, maar dan ook alles mogelijk is.
  • Het kan zijn dat in de pubertijd meisjes juist liever met hun vaders praten over liefdesperikelen dan met hun moeder, omdat ze jongens dan willen begrijpen, en wie begrijpt een jongen nou beter dan een vader? Hij is tenslotte zelf ook ‘ooit’ een jongen geweest…

 

Een goede zaak dus dat vaders tegenwoordig veel meer dan vroeger een actievere rol in het ouderschap en opvoeden innemen en beter geïnformeerd zijn! Take this, papa’s!

Reageer op artikel:
Waarom een goede vader-dochter-relatie zo belangrijk is
Sluiten