Waarom de buuf die zooi eet wel zwanger wordt en jij niet…

Waarom de buuf die zooi eet wel zwanger wordt en jij niet…

Door Rika Luka, orthomoleculair therapeut en oprichter van Fit for Fertility.

Een vraag die ik vaak krijg, is: ‘hoe komt het dat mijn buurvrouw, die zich vol stopt met kroketten, frikandellen en andere zooi, zomaar zwanger wordt, terwijl wij hartstikke ons best doen en gezond eten, en bij ons lukt het niet?’

Koop nu: D’r op of D’r onder

Het antwoord ligt deels in je DNA. Niet (snel) zwanger worden is een samenspel van verschillende dingen. Je aanleg in DNA, niet voldoende bouwstoffen hebben om DNA goed af te lezen én langdurige stress – ook op celniveau. Door je voedingspatroon en lifestyle aan te passen kan je meer grip krijgen op je vruchtbaarheid. Oók als jouw genenpakket misschien iets minder gunstig is qua vruchtbaarheid dan dat van je buurvrouw.

DNA

Je DNA bepaalt veel. Bijvoorbeeld of je stress,- of ontstekingsgevoelig bent, waardoor je meer AANLEG hebt voor onder andere verlaagde eicel,- of zaadkwaliteit. Of voor endometriose. Of dat je genetisch zo in elkaar zit dat je lastiger je bloedsuikerspiegel kunt regelen. En daardoor kun je weer AANLEG hebben voor PCOS of een onregelmatige cyclus. Of dat sommige enzymen in je lever minder goed werken, waardoor je AANLEG hebt om minder goed oestrogenen af te breken, waardoor je cystes ontwikkelt. Of last hebt van zware menstruaties. Om zo maar een paar dingen te noemen.

Snips

Ik gebruik bewust het woord AANLEG. Want je DNA is dan wel je blauwdruk, maar niks staat in steen geschreven. Het is als het plan van de architect. Dat plan is er, maar je hebt een goede aannemer en de juiste bouwmaterialen nodig om het plan correct(er) af te lezen en uit te voeren. Ieder mens heeft kleine foutjes in zijn DNA, waardoor bepaalde enzym processen in het lichaam minder goed verlopen. Die foutjes worden‘snips’genoemd. Als er foutjes in het bouwplan zitten, kan een goede aannemer die foutjes heus wel compenseren. Door het hoofd koel te houden bijvoorbeeld, en door niet te gaan stressen en betere bouwmaterialen te gebruiken. In de biochemie heten die aannemer en bouwmaterialen officieel de ‘epigenen’. En die epigenen zijn:

  • je voeding– de bouwstoffen die je in je mond stopt
  • je omgeving– die je voedt en ontspant, of juist stress oplevert
  • je mindset– hoe je denkt over jezelf en je lichaam

Je DNA is dus je blauwdruk of hardware, maar de programma’s die draaien (= wat er gebouwd wordt) – kun je beïnvloeden met 3 dingen!

  • …door te zorgen dat je voldoende bouwstoffen die invloed hebben op zwanger worden binnen krijgt
  • …door stress te verminderen
  • …door je mindset positief te beïnvloeden

Voorbeeld?

Laten we de buurvrouw nemen met haar kroketten. Grote kans dat zij een andere genetische blauwdruk heeft dan jij. Jij zou bijvoorbeeld stressgevoeliger kunnen zijn dan zij is. Is zij goed bestand tegen stress, dan kan ze zich genetisch meer ‘foute’ vetzuren permitteren, zoals margarines of frituurolie. Bij jou, als genetische stresskip, is dat dan juist niet handig. Want zowel die stress als de margarine werken ontstekingen in de hand. Niet dat je daar iets van voelt. Het zijn mini ontstekingen op celniveau, ook wel stille ontstekingen genoemd, maar ze zorgen wel voor meer vrije radicalen schade. Vrije radicalen zijn nadelig zijn voor je eicelkwaliteit. Of ze kunnen ervoor zorgen dat een embryo beschadigd wordt en niet goed in kan innestelen. Jij hebt dan eerder ontspanning, ontstekingsremmende vetzuren en anti-oxidanten nodig in plaats van kroketten en frikandellen.

Transvetten versus goede vetzuren

Nog een voorbeeld. Misschien heeft jouw vriend aanleg voor een lagere spermakwantiteit. Ook voor hem zijn stress en transvetten dan niet handig. Worden transvetten, zoals in frikandellen bijvoorbeeld, ingebouwd in de celwand van spermacellen, dan veroorzaakt dat namelijk veel vrije radicalen schade als zo’n spermacel stuk gaat. Waardoor er nog minder zwemmers overblijven.
Omgekeerd geldt het gelukkig ook: eet hij juist goede vetzuren en anti-oxidanten, dan blijft eventuele schade beperkt. Voor je vriend zijn de goede vetzuren dus veel belangrijker dan voor iemand die van nature olympische zwemmers heeft.

Verder heb je ook bepaalde bouwstoffen nodig voor het correct aflezen en kopiëren van het DNA tijdens de eicelrijping, voor aanmaak van spermacellen en bij de celdeling van een embryo. Superbelangrijk dat dit goed gebeurt! Sluipen er foutjes in, dan kan dat resulteren in een embryo dat genetisch niet op orde is waardoor de innesteling niet lukt. Of waardoor een vroege miskraam optreedt. Als je weet wat die stoffen zijn kan je zorgen dat je die in ieder geval voldoende in je eetpatroon (of supplementen potje) hebt zitten.

In haar (gratis) basis programmagaat Rika op deze voedingstoffen dieper in en leer je wat je zelf kan doen om meer grip op je vruchtbaarheid te krijgen. Haar programma is echt een aanrader als je al een tijdje en kinderwens hebt en het maar niet wil lukken.

 

Lees ook:

Miskraam na miskraam

 

 

Reageer op artikel:
Waarom de buuf die zooi eet wel zwanger wordt en jij niet…
Sluiten