Redactie
Redactie Baby 5 jan 2019

9 x waarom jouw baby van je houdt

Kleine baby’s kunnen kersverse ouders nog wel eens tot wanhoop drijven. ‘Waarom huilt ze nou?’, ‘Ik geef je mijn borst, mijn lichaam, mijn tijd, mijn aandacht, maar wanneer komt nou eindelijk eens dat eerste lachje?’, ‘Doe ik het wel goed?’. Echt lieve ouders, jullie doen het goed en jullie kindje houdt echt heel veel van jullie. Dit is waarom:

 

  1. Ook al kunnen kleine baby’s nog niet echt zien, ze herkennen je geur en stem uit duizenden; een souvenir uit de baarmoeder. En dit gegeven maakt dat ze zich veilig voelen bij jou.
  2. Jij bent de voedselbank. En of het nou uit de borst komt of de fles, als een kindje honger heeft en jij bent degene die de honger stilt, dan ben jij hun beste vriend(in).
  3. Als een kindje verdrietig is, is mama of papa er om te troosten. Hoe meer knuffels en kusjes, hoe beter. Je kunt pasgeboren baby’s nog niet teveel verwennen, dus houd je vooral niet in.
  4. Jij leert je kindje kennen als geen ander. Doordat jij de meeste tijd met je baby doorbrengt leer je haar ‘lezen’. Zijn er teveel prikkels? Dan haal jij haar weg. Is ze moe? Dan breng jij haar naar bed? Is het etenstijd? Jij weet ‘t.
  5. Je leert je kind grenzen. Jong als ze zijn, kun je wel al heel duidelijk aangeven wat wel of niet mag. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Trekt een kind aan je haar, dan haal je je haar weg en zeg je duidelijk ‘nee’. Klinkt gek misschien, maar zelfs de allerkleinsten beginnen al vrij snel door te hebben dat dat dus ongewenst gedrag is en leren er (meestal) van.
  6. Je hebt als moeder de juiste moves. Je kindje heeft 9 maanden in je baarmoeder gezeten en is gewend geraakt aan het ritme van je loop en je bewegingen. Dat vergeten baby’s niet 1, 2, 3 als ze eenmaal uit de buik in jouw armen liggen. De juiste moves voelen vertrouwd en veilig.
  7. Je praat met je kindje. Het maakt niet uit waar het over gaat – ze begrijpen je toch nog niet – dus of het nou over de aangebrande aardappels of je baby’s knappe smoelwerkje gaat: ze houden van je stem (mits deze maar op een zachtaardige, geruststellende manier gebruikt wordt natuurlijk!).
  8. Jij zorgt ervoor dat je kindje in een veilige omgeving leeft. Jij zet warme koppen thee buiten baby’s handbereik, jij zorgt voor deurstoppers, traphekjes, een veilig autostoeltje, etc.
  9. En lastbot not least: jij houdt van je kindje. En die liefde is voelbaar!

18 manieren om een relaxte moeder te worden

Reageer op artikel:
9 x waarom jouw baby van je houdt
Sluiten