Lek je vruchtwater? Is het urine? Is het afscheiding?

Tegen het einde van de zwangerschap lopend is het vaak niet helemaal duidelijk: lek je vruchtwater? Is het urine? Is het afscheiding? Wel heel belangrijk om het juiste onderscheid te maken!

 

Wat is dat nou??

Als je in de laatste paar weken van je zwangerschap zit ben je op ieder signaal van je lichaam gefocust, alles om maar een bevallingsseintje op te vangen. Voel je iets rommelen in je buik: weeën? Voel je iets in je onderbroek of bij het afvegen na een bezoekje aan de wc: zou het de roze slijmprop zijn? En zo heb je ook het signaal vruchtwater. En die kan ook nog wel eens voor wat verwarring zorgen, want “lek ik nou vruchtwater, of wat”?

 

Belangrijk

Daar zullen we je wat meer informatie over geven, want het is wel een belangrijk dingetje. Wanneer je vruchtwater verliest, moet je dit namelijk meteen melden aan de verloskundige of gynaecoloog, want dit is toch echt een teken dat de bevalling binnen nu en max. 72 uur op gang gebracht moet worden (mocht het in die tussentijd niet zelf op gang komen).

 

Hoe weet je wát je lekt?

Probeer in de laatste paar weken van je zwangerschap afscheiding niet te verwarren met vruchtwater. Zeker in de laatste periode van de zwangerschap kan je afscheiding wat wateriger worden en dus verward worden met vruchtwater. Okay, komt er met een grote hoos een enorme plens uit je punaan, dan hoef je niet heel erg te twijfelen en zal de kans bijzonder groot zijn dat je vliezen zijn gebroken en dat je vruchtwater lekt. Is je kindje nog niet ingedaald, dan moet je in dit geval meteen plat liggen! Maar in de meeste gevallen komt het niet in een stortvloed naar buiten stromen en dan is het verschil tussen afscheiding en vruchtwater, zeker als je voor het eerst zwanger bent, lastig op te merken. Ook bij je tweede of meerdere zwangerschap trouwens blijft het lastig voor een leek. Ja, ook al ben je al 1, 2 of 3 keer bevallen, het maakt je wat dit onderwerp betreft helaas nog steeds geen pro om vruchtwater van afscheiding te onderscheiden.

 

Er zit een luchtje aan

Maar voel je nattigheid – letterlijk en figuurlijk – dan zou je kunnen overwegen om eens aan het goedje dat uit je is komen druipen te ruiken. En nee, dit is geen verneukgrapje. Vruchtwater ruikt een beetje zoetig. Afscheiding over het algemeen wat zuurder. Dus zo zou je het verschil kunnen ontdekken. Bij twijfel kun je het vocht dat je verliest in een maandverbandje opvangen en dat aan de verloskundige of gynaecoloog laten zien of ruiken. Zij kunnen je zonder enig probleem vertellen wat de status is. In plaats van vruchtwater of afscheiding kan het ook urine zijn wat je verliest. Niet zo gek gezien het feit dat je baby in de laatste weken behoorlijk op de blaas drukt. Maar urine is in principe geel van kleur, dus het verschil is dan over het algemeen wat makkelijker te zien.

 

Blaas eens op je… hand

Een andere manier van checken of het vruchtwater is dat je verliest, is heel hard op je hand blazen zonder lucht vrij te laten komen via je lippen. (Zo hard blazen dat je het idee hebt dat je je hoofd opblaast). Lek je tijdens het blazen nog meer druppels, dan is de kans groot dat het inderdaad vruchtwater is.

 

Vlokjes

Overigens… Mocht je in het vruchtwater groen-bruinige vlokjes zien, dan doe je er goed aan à la minute een belletje naar je verloskundige te plegen. Die vlokjes kunnen duiden op het feit dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept. En dan zal je naar het ziekenhuis doorverwezen worden. Maar zoals gezegd, ook in het geval van gewoon helder vruchtwaterverlies bel je meteen met de verloskundige of gynaecoloog. Want zijn je vliezen gebroken, dan is het zaak binnen 72 uur ingeleid te worden om te bevallen. Anders kan er een infectie optreden.

 

Wat als de vliezen gebroken zijn?

Zijn je vliezen gebroken, dan zal je waarschijnlijk de volgende instructies meekrijgen:

  • niet in bad gaan
  • geen seks
  • en regelmatig temperaturen om er zeker van te zijn dat je geen koorts hebt (dat kan duiden op een infectie).
  • Ook zal je in die 72 uur regelmatig op controle moeten komen.

 

Weetje

Sluiten we af met een weetje… Wist je dat je kindje tijdens de zwangerschap slokjes neemt van het vruchtwater (de stoffen in het vruchtwater zorgen ervoor dat de darmen verder groeien en rijpen). Best gekke gedachte, nietwaar? Zeker als je je bedenkt dat hij tegelijkertijd ook in het vruchtwater plast. Misschien stelt het je gerust te weten dat het vruchtwater elke drie uur ‘ververst’ wordt…
Overigens is het gegeven van plassen in het vruchtwater een goed teken, want dan werken de niertjes naar behoren.

 

Wil je meer lezen over je zwangerschap? Of ben je geïnteresseerd in bevallingsverhalen? Lees dan ook:

Zwangerschap kan een moeders gezicht écht blijvend veranderen

Omdat het zonnetje schijnt: zo voorkom je een (zwangerschaps)pigmentsnor!

Gaia’s bevallingsverhaal: ‘Ik gleed uit over mijn eigen vruchtwater’

 

Reageer op artikel:
Lek je vruchtwater? Is het urine? Is het afscheiding?
Sluiten