Volle maan + maansverduistering + hittegolf = Babyboom?

Volle maan + maansverduistering + hittegolf = Babyboom?

 

Volle maan

Vanavond, om precies te zijn om 22:22:19 uur, is het volle maan. En jullie kennen vast de mythe dat er dan meer baby’s geboren worden.
Waar die mythe vandaan komt? De maan zou dan dichter bij de aarde staan en meer aantrekkingskracht op de aarde uitoefenen, zo ook op de baarmoeder met daarin het kindje, waardoor de bevalling op gang gebracht zou worden.

We vinden het heel vervelend dat we jullie het slechte nieuws moeten brengen… het is een fabel ☹
Meerdere fabels in één om precies te zijn. Want:
a) De maan staat helemaal niet dichter bij de aarde. Die staat gewoon keurig op zijn vertrouwde 400.000 km afstand van ons. Alleen, omdat de aarde nu precies tussen de zon en de maan staat, schijnt de maan meer licht op ons en daardoor líjkt het of dat hij dichterbij staat.
b) Een nieuwe maan wordt door de deskundigen met 0% aangeduid (dan zien we niets aan de hemel staan). Een volle maan wordt met 100% aangeduid (dat is die mooie, volle, ronde bal die vannacht aan de hemel staat de stralen). Maar wist je dat de maan van 95% voor ons – voor het blote oog – ook op een volle maan lijkt? Dus als je van 95% (voor het oog volle maan) gaat naar 100% (niet alleen voor het oog maar ook daadwerkelijk een mooie, ronde bal) en weer terug gaat naar 95%, dan kan het voor het blote oog lijken of dat het 6 dagen volle maan is. Dat is natuurlijk niet zo. Maar omdat mensen de echte volle maanstand niet opzoeken, ook niet dagelijks naar de maan kijken en dus alleen afgaan op dat wat ze die avond zien, denken ze al snel dat het volle maan is. Terwijl dat in werkelijkheid dus vaak niet zo is. Dat geeft dat vertekende beeld en daardoor denken mensen al snel dat hun kind (ten onrechte) met volle maan is geboren.

Worden er dan meer baby’s verwékt bij volle maan? Nope. Helaas. Ook niet.

 

Maansverduistering

De maansverduistering heeft ook geen invloed op wel of niet bevallen helaas. Maar een mooi en bijzonder gegeven is het wel in ieder geval. De laatste maansverduistering was namelijk in september 2015. En vanavond belooft het een spektakel te worden, want als je rond 21:30 uur naar het zuidoosten kijkt, zie je daar een mooie volle rode maan opkomen. De totale eclipse eindigt rond een uur of 23:14, en dan duurt het nog een uur of twee voordat de maan weer schijnt zoals we dat van hem gewend zijn.

 

Hittegolf

De warmte kan wèl het startsein voor een bevalling!

Uit onderzoek (gepubliceerd op de site van Midwifery) is namelijk gebleken dat (extreem) hoge weerstemperaturen de bevalling op gang kunnen brengen. Het is met name de warmte-stress die de bevalling in gang zet. En hoewel ze niet exact weten welke exacte factoren het verband tussen hitte en bevallen beïnvloeden, denken ze dat het feit dat het lichaam zich moeilijk aan de enorme hitte kan aanpassen (net zoals dat het moeite heeft zich aan grote temperatuurschommelingen aan te passen) de oorzaak kan zijn van het op gang brengen van een bevalling.

Vooral vrouwen die 37 of meer weken zwanger zijn zouden wellicht met dank aan de hittegolf eerder hun kindje in de armen kunnen sluiten, maar extreme hitte kan zelfs ook vroeggeboorte op gang brengen (daar spreek je van in geval van geboorte bij een zwangerschap van 37 weken of eerder).

 

Conclusie

Ben je zo ontzettend klaar om je kindje in je armen te sluiten dan zullen de volle maan alsmede de maansverduistering je helaas niet tot dienst zijn. De warmte kan wel in je voordeel zijn.

Is de hitte jou helaas niet goed gezind, dan hebben wij wel nog wat tips voor je die de bevalling wellicht op zouden kunnen wekken. Check dit artikel, waarin we alle tips om de bevalling op te wekken bespreken. De fabeltjes maar zeker ook de bewezen mogelijkheden komen aan bod.

 

TOT SLOT

Wij vinden het sowieso een mooie dag om te bevallen, zoals we dat eigenlijk van alle dagen van het jaar vinden. Maar vanavond een nieuwe wereldbewoner welkom heten zou wel éxtra speciaal zijn. Daarom: beval jij tussen vanavond 27 juli 21:30 uur en morgenochtend 28 juli 01:14 (de tijdspanne van de maansverduistering), laat het ons dan graag weten (ergens in de komende week). De eerste 5 gelukkigen krijgen van ons een leuk en nuttig geboortecadeau! Wat dat is? Dat houden we nog even een verrassing 🙂

Reageer op artikel:
Volle maan + maansverduistering + hittegolf = Babyboom?
Sluiten