Redactie
Redactie Zwanger 8 mei 2019

Dé snack die je tijdens je zwangerschap moet eten om een slim kind te krijgen!

Slim kind of niet: jouw kindje is sowieso de allerleukste, -liefste, -grappigste, -mooiste van de wereld. Toch kan het echt geen kwaad om op onschuldige wijze het IQ een beetje op te krikken tijdens de zwangerschap. Toch? Je kindje zal het je in ieder geval niet kwalijk nemen.

 

Hoe dan?

Spaanse wetenschappers verbonden aan het Barcelona Institute for Global Health hebben onderzocht wat het eten van noten in de zwangerschap kan betekenen voor de neurologische ontwikkeling van kinderen. Veel, zo blijkt.

Zo kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat vrouwen die in de eerste 3 maanden van de zwangerschap noten eten slimmere kinderen krijgen. Met name walnoten, amandelen en pijnboompitjes doen het goed (maar ook hazelnoten en pinda’s doen hun werk). Drie keer per week 30 gram noten eten is al wat je moet doen. Een simpele (en gezonde!) manier om je kind later hoger te laten scoren op cognitief niveau, concentratieniveau én hij krijgt een beter geheugen. Tel uit je winst.

 

De verklaring

Bekend is dat het brein van een kind complexe processen ondergaat tijdens de zwangerschap. Voeding van de moeder heeft een bepalende factor in de ontwikkeling van de foetale hersenen. Dus dat wat de moeder eet kan op lange termijn effect hebben op de hersenontwikkeling van een kind.

‘We denken dat de waargenomen gunstige effecten mogelijk te wijten zijn aan het feit dat noten veel foliumzuur en in het bijzonder essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 bevatten. Deze componenten hopen zich op in neuraal weefsel, vooral in de frontale delen van de hersenen, die geheugen- en executieve functies beïnvloeden’, aldus Florence Gignac, die het onderzoek leidde.

 

Peanuts

3 x 30 gram noten per week is peanuts. Minder dan mensen in het algemeen aangeraden wordt te eten. De onderzoekers zijn zodoende zelfs van mening dat als je meer dan 3 x 30 gram noten per week zou eten, de gunstige effecten nóg gunstiger kunnen worden. Maar let wel: overdaad schaadt. Dus niet meteen overgaan op een overdosis aan noten. Er is nog te weinig onderzoek naar dit fenomeen op zich gedaan, dus onderzoekers waarschuwen dat eerst af te wachten.

 

Nota Bene

De onderzoekers geven eveneens aan dat het effect van noten eten ná de eerste drie maanden zwangerschap nagenoeg niet aanwezig was. Het gaat dus echt om het eerste trimester van de zwangerschap.

 

Notenallergie?

Heb je een notenallergie? Niet getreurd. Ook andere voeding is van invloed op de hersenontwikkeling van je kindje. Zie hier een artikel over meer producten die een slim kind ‘creëren’.

Reageer op artikel:
Dé snack die je tijdens je zwangerschap moet eten om een slim kind te krijgen!
Sluiten