Redactie
Redactie Baby 8 apr 2019

Hygiëne worden overschat. Viezigheid is goed voor immuunstelsel kind!

Waarom viezigheid goed is voor een kind’s immuunstelsel…

 

Control freak

Kind nr. 1

Zodra ik zwanger werd van mijn eerste kind, transformeerde ik in een soort van geobsedeerd smetvrezend type. Een druif ging bij mij niet zomaar in mijn mond. Nee. Druiven werden per stuk grondig schoongespoeld. Gepolijst eigelijk. Daarna mooi drooggepoetst met een tissue, en dan pas verdwenen ze in mijn mond. Voorgewassen sla werd nog een keer gewassen. Alle groenten werden van hun schil ontdaan. Op het ziekelijke af durf ik nu wel toe te geven. Geen slechte bacterie mocht in de buurt komen van mijn (nog ongeboren) kind. Moederkloek op en top, dacht ik.

Toen hij eenmaal geboren was, hetzelfde verhaal. Water werd uitgekookt voor de fles. Flessen werden na ieder gebruik gesteriliseerd, tot zo’n 10 maanden oud. Snoetenpoetsers: ik durf te denken dat sinds mijn kinderen uit die fase zijn het totale verkoopaantal wereldwijd drastisch is gedaald.

Kind nr. 2

Bij mijn tweede werd ik al iets minder neurotisch. Toen ‘durfde’ ik nog wel eens een sterilisatie-beurt over te slaan vanaf het geoorloofde termijn, ik gebruikte heel ‘gewaagd’ gewoon water uit de kraan en handjes werden niet altijd met zeep meer gewassen maar gewoon even afgespoeld.

Kind nr. 3

Toen kwam nr. 3. Die mocht bij wijze van spreken van de straat eten…

 

Hygiëne… soooo overrated

En wat blijkt? Ik heb die derde waarschijnlijk een grotere gunst bewezen dan mijn eerste kind. Want hygiëne is een overschat iets. Onderzoek heeft bewezen dat een beetje viezigheid juist goed is voor kinderen. Het is goed voor het immuunsysteem. Bacteriën, schimmeltjes, insectenbeestjes, grassprieten, een beetje zandbakzand: het kan allemaal totaal geen kwaad. Sterker nog, omdat ons afweersysteem steeds minder geconfronteerd wordt met viezigheid omdat we vaak spastisch bezig zijn met schoonhouden en antibacteriële zeep of desinfecterende gel aan de slag gaan, weet ons immuunsysteem niet meer wanneer het wel of niet meer nodig is om de strijd aan te gaan. Het gevolg: heftige reacties van het immuunsysteem. Zoals allergieën, eczeem, huiduitslag, astma, etc. (Hmmm, laat mijn oudste nou net astma hebben…).

 

Niet doorslaan

Dit wetende, moeten we natuurlijk ook weer niet doorslaan met z’n allen. Als je je kind een kauwgum van de straat ziet krabben met het idee deze te herkauwen, dan mag je best ingrijpen. Likken aan de prullenbak gaat mij persoonlijk ook nog steeds iets te ver. En ben je zelf ziek en heb je koorts, dan is het ook niet aan te raden de speen van je kind even in je eigen mond schoon te maken. Maar ben je niet ziek, dan kan dat dus wel gewoon en hoef je de speen die op de grond is gevallen heus niet eerst af te spoelen onder een kraan. In de zandbak spelen, speelgoed van anderen, speeltuinmateriaal, heksensoepjes maken, door het bos struinen, een (of meerdere keren een) plas doen zonder handen te wassen, kusjes ontvangen van likkende dieren…. Dat kan allemaal zonder je kind met 1000 Snoetenpoetsers op te wachten. Noooo problem! Goed juist!

 

Dus, voor alle ouders die ook maar een fractie van mij ten tijde van mijn eerste weghebben: laat het los! Ook zonder die mega-hygiëne zal je baby het redden. Juíst zonder die mega-hygiëne zal hij of zij het redden.

 

Ook interessant: Babydoekjes verhogen risico op levensbedreigende 

 

BUSKRUIT met EHBO

Reageer op artikel:
Hygiëne worden overschat. Viezigheid is goed voor immuunstelsel kind!
Sluiten