Marieke
Marieke Blog 30 apr 2018

De wezenlijke verschillen tussen jongens en meisjes

De wezenlijke verschillen tussen jongens en meisjes

Er is echt geen ontkomen aan. Jongens en meisjes verschillen nou eenmaal écht van elkaar. En nee, dat is niet een stereotype dat we zelf schetsen, dit komt voort uit de biologische aanleg. Het zit namelijk zo…

 

De hersenontwikkeling
De hersenstructuur en de hersenontwikkeling van jongens en meisjes verschillen van elkaar. Het brein van meisjes en jongetjes zit nou eenmaal gewoon echt (bewezen) anders in elkaar. De hersenstructuur van jongetjes maakt dat jongens impulsiever reageren dan meisjes. Zij doen eerst en denken daarna pas na. Dat komt omdat jongens handelen vanuit het dieper gelegen hersencentrum.
Bij meisjes ligt dat anders: zij denken eerst na en doen dan pas. Dat komt omdat bij hun de frontale cortex sterker ontwikkeld is en dat zorgt ervoor dat impulsen sterker afgeremd worden.
Komt bij dat de hersenfuncties van meisjes meer met elkaar in verbinding staan en bij jongens zijn de hersenfuncties juist meer op zichzelf staand. Dat verandert naarmate ze ouder worden. Dan komen alle functies wel meer met elkaar in verband te staan en gaan ze meer samen werken, maar zo is de hersenstructuur bij jongetjes niet van oorsprong aangelegd in ieder geval.

 

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
Jongens schuwen geen lawaai (waarom zachtjes als het ook hard kan), houden wel van een vechtpartijtje, het kan allemaal niet wild, snel of hard genoeg. Daarbij, een wedstrijd níet winnen is echt onverteerbaar. Eerst doen en dan pas nadenken kan nog wel eens negatief uitgelegd worden, maar is helemaal geen slecht gegeven hoor. Het feit dat jongetjes namelijk impulsief handelen, maakt ook dat ze in noodsituaties vanuit hun impulsiviteit vaak een juiste reddingsactie uitvoeren.
Meisjes daarentegen houden van rust, houden hun kleren mooi totdat ze er echt, echt, echt uitgegroeid zijn, doen alles netjes, rustig, kalm en weldoordacht. En natuurlijk is eerst nadenken en dan pas doen heel verstandig en een fijne karaktereigenschap, maar tegelijkertijd ook een lastige, want het maakt vaak besluiteloos en maakt een keuze maken lastig.

 

Dus: komt jouw zoontje thuis met een scheur in zijn broek of krijg je een boos telefoontje van de buurvrouw vanwege een steen door haar ruit, of staat dochterlief uren te peinzen of ze de roze of de blauwe jurk aan wil vandaag… neem het ze niet kwalijk. Ze kunnen het niet helpen. Het is de hersenstructuur die het ‘m doet.

 

 

Ook interessant:
Waarom meisjes opvoeden makkelijker is.
Waarom jongens opvoeden makkelijker is.
Genderneutrale opvoeding in opkomst.

Reageer op artikel:
De wezenlijke verschillen tussen jongens en meisjes
Sluiten