Vernoemen jullie je kindje naar familie?

Vernoemen jullie je kindje naar familie?

 

Tegenwoordig doen we allemaal ons best om voor ons kindje een prachtige naam te kiezen. Origineel, ouderwets, hip,  simpel, kort, lang, of wat dan ook. En dan maar hopen dat je beste vriendin niet dezelfde naam in gedachten heeft.

Vroeger was het allemaal heel simpel, er was weinig discussie mogelijk, want de namen van je kinderen stonden al vast. Je vernoemde je kinderen gewoon in een vaste volgorde naar familieleden. Meestal ging dat op de volgende manier: eerst vernoemde je de grootouders en daarna ging je over op de tantes en ooms. En was je daarna nog niet uitgebaard dan kregen de kinderen de namen van de ouders zelf. Het was dus ook mogelijk dat meerdere kinderen uit hetzelfde gezin dezelfde naam kregen. Dat is nu niet meer voor te stellen toch? Dat je met Jan, Piet en Jan aan tafel zit in een gezin. Misschien vragen jullie je af naar welke grootouder je het eerste kind vernoemd. Nou, het zat zo: was het eerste kind een jongen, dan kreeg hij de naam van de opa van de kant van de vader. Was het eerste kindje een meisje dan kon dat nog weleens verschillen per regio. In de ene regio kreeg het meisje dan de naam van de oma van de moeders kant en weer in een andere regio kreeg ze de naam van de oma van de vaders kant. De kinderen erna werden vernoemd naar de overgebleven grootouders (www.vernoeming.nl). Heetten allebei de opa’s bijvoorbeeld Kees, dan was het heel normaal om een zoontje ‘oude Kees’ te noemen en de andere ‘jonge Kees’.

 

Wij hebben al onze kinderen in de tweede en derde namen vernoemd naar familieleden, niet omdat dat moest, maar omdat we dat leuk vonden. En gelukkig kwam het precies zo uit dat we niemand voor de kop hebben gestoten.

Wat doen jullie? Vernoemen jullie je kinderen wel of niet?

 

Denk je vader van 9 kinderen te zijn, blijk je al die tijd onvruchtbaar te zijn

Reageer op artikel:
Vernoemen jullie je kindje naar familie?
Sluiten