Waarom ieder gezin een volle verkleedkist moet hebben

Heb jij ook wel eens dat je je afvraagt of je kind misschien vergroeid is met zijn Bob de Brandweerman-pak of haar Elsa-jurk? Of dat ze misschien vergeten zijn dat ze onder dat pak of die jurk toch echt Jan Junior of Mini Marie zijn? Laat het Los. Want verkleden vinden kinderen niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor hun ontwikkeling.

Verkleden zorgt ervoor dat:
• Kinderen zonder remmen kunnen experimenteren met gedrag dat bijvoorbeeld bij een dokter hoort, of bij een leraar of lerares, bij Spiderman of bij een fotomodel.
• Ze leren observeren.
• Ze kopiëren gedrag.
• Ze leren om te gaan met levensechte situaties.
• Ze leren zich in te leven in het gevoel van een ander.
• Zo leren ze ook hun eigen gedrag beter te sturen en te controleren.
• En niet alleen dat, ze leren ook van elkaar, want het leuke is dat ze elkaar corrigeren. Dus als de zogenaamde dokter iets niet helemaal dokter-achtigs zegt, zal de ‘patiënt’ niet nalaten in te grijpen: ‘Nee, nu moet jij … zeggen’ of ‘En toen deed jij …’ (waarschijnlijk de meest gebruikte zinnen van kinderen die opgaan in hun rollenspel).

Als ouders kun je ook wat opsteken van het rollenspel van je kind. Vaak weerspiegelen ze namelijk met hun ‘rol’ precies wat ze zelf graag juist wel of juist niet willen, waar ze behoefte aan hebben, waar ze bang voor zijn, of ze spelen leuke of vervelende situaties na waar ze in het dagelijks leven tegenaan zijn gelopen. Niets dan goeds dus.

Trouwens, niet alleen verkleedkleren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling, ook een theeserviesje, een dokterskoffertje, een gereedschapskistje, etc. kan tot de mooiste rollenspelen leiden.
Er zijn ook leuke attributen die helemaal geen geld hoeven te kosten: oude make-up van mama, een oude (verhuis)doos – want die kan zomaar omgetoverd worden tot een kasteel, huis of auto -, oude (werk)kleren van mama of papa…
Laat de fantasie van die kleintjes maar los gaan, dan komt het later sowieso wel goed met ze.

Reageer op artikel:
Waarom ieder gezin een volle verkleedkist moet hebben
Sluiten