Redactie
Redactie Gastblogger 2 aug 2019

Verhalen uit de verloskamer (door Meike Hendriks)

De afgelopen jaren heb ik heel veel vrouwen mogen begeleiden tijdens hun zwangerschap en bevalling. Daardoor maakte ik mooie momenten mee, maar ook hele heftige en absurde situaties.

 

Iedere zwangerschap en bevalling is uniek

Elke zwangerschap en bevalling is bijzonder, maar wat het vaak extra emotioneel maakt is als een stel bijvoorbeeld jarenlang heeft moeten wachten op een kind en het dan eindelijk zover is! Dat moment, die ontlading die er dan uit komt als het kind eenmaal geboren is, dat is niet te beschrijven. Of als de partner in het buitenland zit en niet aanwezig kan zijn tijdens de bevalling, waardoor de vrouw tijdens de bevalling aangemoedigd wordt door haar partner via de telefoon. Ontzettend bijzonder om deel uit te mogen maken van dit soort levensveranderende momenten.

 

En soms een beetje bizar

Ook heb ik hele bizarre dingen voorbij zien komen. Echt, je maakt de gekste dingen mee in een verloskamer. Nu ben ik best wel wat gewend en vind ik niet snel iets gek, maar er zijn situaties die ik niet zo snel vergeet. Van vrouwen die op hun schaambeen een pijl naar beneden hadden getatoeëerd met de tekst ‘touch this’ tot families die hun kind een onuitspreekbare naam gaven waarbij je vijf keer moest vragen of je het wel goed gespeld had.

 

… of heftig

Toch is het niet alleen maar mooi en leuk. Ik heb een aantal keer meegemaakt dat een situatie zo heftig was, dat ik het niet zo makkelijk los kon laten. Een reanimatie van een baby is bijvoorbeeld heel erg heftig. Of als er een onverwachte complicatie optreedt. Gelukkig zijn dit uitzonderingen en gaan de meeste bevallingen wel goed.

 

Van het lichamelijke naar het mentale aspect

Ondanks de vele mooie momenten, zou ik niet meer als verloskundige willen werken. Voor mij is het meer een soort hobby geworden. In plaats van me te richten op het lichamelijke, richt ik me nu op het mentale gedeelte. Want mensen helpen om met een goed gevoel terug te kunnen kijken naar hun zwangerschap of bevalling, ook al is het niet gegaan zoals ze hadden gehoopt, dat maakt pas echt het verschil!

 

 

Ik ben Meike Hendriks, mama van Evi, psycholoog met een studie verloskunde en een eigen praktijk ‘Een nieuw begin’, waarbij ik angst- en somberheidsklachten rondom zwangerschap en bevalling behandel.

www.eennieuwbeginonline.nl

 

Wil je graag meer lezen van Meike? Lees dan ook haar eerdere blog:

Wanneer die roze wolk niet zo roze is (door Meike Hendriks)

Jouw lichaam, dus jij beslist (door Meike Hendriks)

Reageer op artikel:
Verhalen uit de verloskamer (door Meike Hendriks)
Sluiten