Redactie
Redactie Blog 19 jun 2018

Een vaginale spa-behandeling… als je dacht dat het niet gekker kon

Dat de vagina een best wel roerig bestaan kent, dat weten wij vrouwen natuurlijk allang. Menstruaties, seks, een candida-infectie op zijn tijd, een blaasontsteking, hormonale schommelingen, een bevalling… ga er maar aanstaan.

 

Maar wist je dat er een methode is om je vagina haar eigen oppepper te geven? Een zogenaamde ware boost, een energetische injectie, een spa-behandeling voor ‘de doos’? Nee, wij ook niet. Totdat we de Instagram-post van Chrissy Teigen net zagen. Net bevallen van haar tweede kindje, laat ze een foto zien van haar beauty-ritueel, inclusief een vaginale oppepper.

 

Want het bestaat dus: de vaginale stoombehandeling. Ofwel V-steaming. Ofwel, een yoni-sauna (er zijn zelfs meerdere termen voor!). En niet alleen Chrissy Teigen doet het, ook Gwenyth Paltrow is een fan en Kim Kardashian is ook geen groentje.

 

Hoe dan??

Het proces is vrij eenvoudig: je zit of hurkt gewoon over een bak, emmer, een bidet of indien in je bezit een baarkruk (iets wat een beetje ‘comfortabel’ zit) met heet water met als het even kan een heilzaam kruidje. Denk aan kruiden zoals bijvoorbeeld bijvoet, kamille, calendula, basilicum, oregano. De kruiden laat je minstens een minuut trekken. Trek je kleding vanaf de taille naar beneden. Ga rechtop staan ​​of hurken over het bassin. Wikkel een handdoek om je middel en benen om te voorkomen dat de stoom ontsnapt. Blijf een minuut of 20 tot 60 zitten et voilà: een gekalmeerde vagina.

In een notendop dan hè. Mocht je serieuze interesse hebben, dan raden we je aan om je iets beter in dit fenomeen te verdiepen, dit om te voorkomen dat je straks gaat fluiten doordat de stoom via je vagina uit je oren komt blazen.

 

Waarom??

Dat is dus best een interessante, want de mensen die er iets in zien zeggen dat het behoorlijk wat voordelen heeft.

Vaginale stoombaden worden gebruikt als een natuurlijke remedie voor het reinigen van de vagina, baarmoeder en het gehele voortplantingsstelsel. Daarbij schijnt het ook te helpen bij spanning, depressie, aambeien, infecties, onvruchtbaarheid, disbalans in de hormoonhuishouding, hoofdpijn, vermoeidheid en problemen met de spijsvertering. Als je het zo leest, best een indrukwekkend lijstje met gunstige bijwerkingen.

Maar werkt het ook echt? En is het veilig? Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen gevonden voor de werkzaamheid van een vaginale stoombad. Gynaecologen zeggen: “het is ons niet duidelijk hoe dampende kruiden via een goed gesloten cervix aan het einde van je toegang zouden moeten krijgen tot je baarmoeder.” Daarbij komt dat je vagina een zelfreinigend mechanisme heeft en dus echt niet roept om hulp van een kruidige stoomsessie. Het zou best kunnen dat een yoni-sauna ontspanning biedt en krampen verlicht en de bloedtoevoer naar de vagina verhoogt, maar dat doet een warm bad ook. Ook zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken die zeggen dat het veilig is. Wat wel bekend is: een oververhitte vagina kan de perfecte omgeving bieden voor bacteriën die schimmelinfecties en andere vaginale infecties veroorzaken. In dat opzicht kun je het dus beter laten. De vaginale huid is super gevoelig en gekke experimenten neemt ze je dan ook niet altijd in dank af. Er zijn ook geen medische richtlijnen voor het stomen van je vagina. Dus hoe weet je of je het goed doet? Hoe weet je welke kruiden je moet gebruiken?

 

Onze conclusie: als je al een vaginale spabehandeling overweegt, laat je dan goed informeren door een (natuur)arts.

 

Fotocredits: Chrissy Teigen via Instagram.

 

Meer gekke artikelen lezen? Lees dan ook:

Penis-facials en placenta eten; de voordelen. 

 

Ik wilde me laten steriliseren, maar dat stuitte op weerstand

Reageer op artikel:
Een vaginale spa-behandeling… als je dacht dat het niet gekker kon
Sluiten